Roskilde

Roskilde domkirke er Danmarks betydeligste byggverk fra middelalderen. Den ble påbegynt i romansk stil og fullført under gotikken. De fleste danske konger og dronninger er gravlagt her.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Roskilde Festival er en årlig dansk musikkfestival som finner sted utenfor byen, Nord-Europas største musikkfestival.
Roskilde Festival 2015
Av .

Artikkelstart

Roskilde er en by som ligger på Sjælland i Danmark, i Roskilde kommune, Region Sjælland, ved sørøstenden av Roskilde Fjord, omtrent 30 km vest for København. Roskilde har 50 393 innbyggere i 2017 og er administrasjonssenter i kommunen.

Kultur

Byen er et viktig sentrum for forskning og undervisning med Roskilde Universitet (RUC) som åpnet i 1972, Risø forskningscenter, Slagteriskolen og Slagteriernes Forskningsinstitut, museum for samtidskunst, med mer.

København kommunes psykiatriske sykehus, Sankt Hans, ligger vakkert til ved fjorden. Roskilde domkirke ble påbegynt i 1170-årene under biskop Absalon. Den er i romansk og gotisk stil, med tårn fra 1300-tallet og flere senere tilbygg. De karakteristiske spirene kom til 1635. Domkirken rommer alle danske kongegraver siden 1536, samt Margrethe 1 (1375–1412) og Christian 1 (1426–81). Kirken er ført opp på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. Roskilde har også flere andre middelalderkirker. Det kongelige palé fra 1733 er nå bispebolig. Vikingeskibshallen rommer flere skipsfunn fra omkring år 1000.

Roskildefestivalen er en stor, årlig, internasjonal rockfestival, arrangert for første gang i 1971. I 2016 åpnet Ragnarock, et museum for pop, rock og ungdomskultur.

Samferdsel

Roskilde er et vei- og jernbaneknutepunkt med tett forbindelse til København. Byen har også egen flyplass, Roskile Lufthavn lufthavn, som i 2016 ble kåret til beste businesslufthavn av European Business Air News. Flyplassen eies av Københavns Lufthavne AS.

Roskilde er vennskapsby med Tønsberg.

Historie

Roskilde var alt på 900-tallet en viktig havn og residensby for kongene. Her bygde Harald 1 Blåtanden kongsgård og en stavkirke; byen var bispesete fra ca. 1020. Roskilde ble en av landets viktigste byer, men begynte på 1300-tallet å ligge under i konkurransen med København. I 1658 ble fred sluttet i Roskilde mellom Sverige og Danmark-Norge, som måtte avstå Skåne, Halland, Blekinge og Bornholm, Bohuslän og Trondhjems len.

På begynnelsen av 1800-tallet hadde Roskilde under 2000 innbyggere, men åpningen av Nordens første jernbane Roskilde–København i 1847 innledet ny fremgang, og byen har siden hatt en økende befolkning. Havnens betydning er for lengst blitt sterkt redusert ettersom moderne skip er blitt for store til å seile i fjordens renner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Peter Ole Kvint

Roskilde Universitetscenter her skiftet navn til Roskilde Universitet (RUC) og byen er vokset sammen med universitet.

svarte Roger Pihl

Takk skal du ha!

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg