Namdalen er et landskap og et tidligere fogderi nord i Trøndelag.

Faktaboks

Etymologi

Av elvenavnet Namsen

I snever forstand er Namdalen Namsenvassdragets nedbørsfelt, i vid forstand og i administrative sammenhenger også kommunene Røyrvik og Lierne øst for Namsenvassdraget og kyst- og fjorddistriktene (Ytre Namdal) utenfor.

Namdal tingrettsdistrikt (kommunene Namsos, Lierne, Røyrvik, Namsskogan, Grong, Overhalla, Høylandet, Flatanger, Nærøysund og Leka) utgjør 11 857 kvadratkilometer, med 34 487 innbyggere (2011). Namdal er også et prosti i Nidaros bispedømme i Den norske kirke (to tidligere prosti ble samlet i 2015).

Namdalen var tidligere delt i tre interkommunale regionråd – indre, midtre og ytre – men er fra 2017 samlet i ett regionråd.

Namdalen er for det meste vid og skogkledd. Praktisk talt hele regionen brukes til sørsamisk reindrift, gjennom Østre Namdal (Tjåehkeren sijte) og Vestre Namdal (Åarjel Njaarken sijte) reinbeitedistrikter og noen nabodistrikt.

E6 og Nordlandsbanen følger hoveddalføret mellom Grong og Namsskogan. Kysten er sterkt innskåret og har en omfattende skjærgård.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Sandnes, Jørn & Per R. Christiansen: Namdalens historie, 1965-99, 2 bind
  • Hjulstad, Ola. Vakre Namdal. 1987
  • Hjulstad, Ola. Elvelangs i Namdalen. 1992
  • Hjulstad, Ola. Namsen i våre minner. 2000
  • Årbok for Namdalen. Utgitt av Namdal historielag, 1959-
  • Håkon Hermanstrand. Røyrvik, samene i Østre Namdal. 2009.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg