Turnéteatret i Trøndelag

Artikkelstart

Turnéteatret i Trøndelag er et norsk regionteater som tidligere het Nord-Trøndelag Teater. Fra og med sammenslåingen av de to trøndelagsfylkene i 2018 produserer og formidler teatret scenekunst for hele befolkningen i det nye Trøndelag fylke. Teatret flyttet i september 2017 inn i et helt hytt teaterbygg med to scener i Verdal sentrum.

Turnéteatret i Trøndelag har som målsetting å iscenesette en betydelig andel ny norsk og regional dramatikk, og har et særlig fokus på scenekunst for barn og unge. Teatret skal i tillegg være et kompetansesenter og en faglig alliansepartner for amatørteaterbevegelsen i regionen.

Historikk

Turnéteatret i Trøndelag ble etablert som Nord-Trøndelag Teaterverksted i 1983. Formålet var å bidra til en kvalitetsheving av amatørteatret gjennom kontakt med profesjonelle teaterarbeidere.

I 1996 flyttet virksomheten inn i nybygde Stiklestad Nasjonale Kultursenter i Verdal og endret navn til Nord-Trøndelag Teater. Bakgrunnen var at eieren, Nord-Trøndelag fylkeskommune, ville forberede grunnen for etableringen av et profesjonelt regionteater med status og finansiering på lik linje med landets øvrige regionteatre.

I 2008 fikk teatret regionteaterstatus, og i 2014 oppfylte staten sin del av 70/30-fordelingen mellom statlig og fylkeskommunalt driftstilskudd som følger med regionteaterstatusen.

Teatersjefer:

Periode Navn
1. juni 2015 – Nora Evensen
2011–31. mai 2015 Ketil Kolstad
2009–2011 Liv Hege Nylund
2004–2009 Anderz Døving
1997–2003 Berit Vordal

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg