Orkla, elv som kommer fra Store Orkelsjøen (1058 moh.) i Oppdal kommune i Trøndelag, renner østover inn i Hedmark, svinger mot nordvest inn i Trøndelag på ny og renner gjennom Orkladalen til Orkanger, hvor elva faller ut i Orkdalsfjorden, en arm av Trondheimsfjorden.

Nedbørfeltet er 3053 km2, lengde 172 km. Orkla mangler sjøer og vann i sitt løp til flomdemping, og plutselige flommer kan volde betydelige skader. Største sideelver er fra vest Inna, Byna, Grana og Resa, fra øst Ya og Svorka.

Orkla er utbygd i fem kraftstasjoner, samlet i eierselskapet Kraftverkene i Orkla:

Samlet midlere årsproduksjon 1371 GWh. Foruten regulering av Falningsjøen (873–825 moh.; 125 mill. m3) og Store Sverjesjøen (873–868 moh.; 7 mill. m3), er det dannet to magasiner ved oppdemninger i Innerdalen (Innerdalsvatnet, 813–778 moh.; 150 mill. m3) og i Nerskogen (Granasjøen, 650–610 moh.; 144 mill. m3). Den samlede magasinkapasitet er cirka 426 mill. m3.

En tilpasset vannslipping gjennom kraftstasjonene sommer og vinter med forholdsvis stor vannføring har medført at Orkla kan regnes som en av landets beste lakse- og sjøørret-elver. Fangsten i 2015 var 19,5 tonn laks, noe som gjøre Orkla til landets 4. største lakseelv etter kvantum.

Det var strid om utbyggingen av Orkla, særlig om neddemmingen av Innerdalen. Største reguleringshøyde er 35 m, og vannmagasinet har en samlet høyde på 55 m. Innerdalen var en usedvanlig frodig og botanisk rikholdig dal, mest brukt til sauebeite, men også velegnet til jordbruk. Dette var medvirkende til at landbruksinteresser, blant annet Landbruksdepartementet, stilte seg negativ til utbygging. Etter utbyggingsvedtaket i 1978 kom det til aksjoner i Innerdalen, der det blant annet ble arrangert «Grønn aksjon». Den lokale motstanden mot denne utbyggingen var større enn i noen annen vassdragssak, uten at det påvirket stortingsvedtaket.

Filmregissøren Oddvar Einarson laget dokumentarfilmen Prognose Innerdalen om motstanden mot vannkraftutbygging i 1981.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.