Faktaboks

Orkla
Etymologi
opprinnelig Ork, som muligens kommer av norrønt orka, ‘arbeide’, som skulle sikte til den strie strømmen i deler av elven.
Orklas munning ved Orkanger.
.
Lisens: CC BY SA 2.0

Orkla er ei elv i Trøndelag som er 172 kilometer lang. Orkla kommer fra Orkelsjøen (1058 meter over havet) i Oppdal og går gjennom Tynset, Rennebu og Orkland kommuner før den når utløpet i Orkdalsfjorden, en gren av Trondheimsfjorden, ved Orkanger i Orkland kommune.

Nedbørsfeltet

Nedbørfeltet er 3053 kvadratkilometer stort, og elva er 172 kilometer lang. Orkla mangler sjøer og vann i sitt løp til flomdemping, og plutselige flommer kan volde betydelige skader.

De største sideelvene er fra vest Inna, Byna, Grana og Resa, og fra øst Ya og Svorka.

Orkdalen

Kraftverkene i Orkla 1986

Elva begynner i fjellsjøen Orkelsjøen øst i Oppdal kommune i Trøndelag, går østover innom Innerdalen i Kvikne i Tynset kommune (i Innlandet fylke), svinger mot nordvest inn i Trøndelag på ny og renner gjennom Orkdalen til Trondheimsfjorden ved Orkanger.

Øverst renner Orkla gjennom høyfjell med fjellbygder. Ved Ulsberg i Rennebu skjærer elven seg ned i en dyp, trang dal som etter hvert vider seg ut og lager flere steder en vid, flat elveslette med gode jordbruksbygder.

I dagligtale brukes navnet Orkdalen oftest om dette brede dalføret fra Rennebu gjennom Meldal og Orkland til fjorden. Dalføret er relativt tett bosatt, særlig den nederste del med tettstedet Orkanger/Fannrem.

Kraftutbygging

Storfossenmagasinet, mai 2020
Økt vannføring under snøsmelting gir overløp som følge av mer vann enn slukeevnen til Brattset kraftverk i Orkla.
Storfossenmagasinet, mai 2020
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Orkla er utbygd i fem kraftstasjoner, samlet i eierselskapet Kraftverkene i Orkla:

Samlet midlere årsproduksjon er 1371 GWh. Foruten regulering av Falningsjøen (873–825 meter over havet; 125 millioner m3) og Store Sverjesjøen (873–868 meter over havet; 7 millioner m3), er det dannet to magasiner ved oppdemninger i Innerdalen (Innerdalsvatnet, 813–778 meter over havet; 150 millioner m3) og i Nerskogen (Granasjøen, 650–610 meter over havet; 144 millioner m3). Den samlede magasinkapasitet er cirka 426 millioner m3.

Fiske

En tilpasset vannslipping (miljøbasert vannføring) gjennom kraftstasjonene sommer og vinter, med forholdsvis stor vannføring med myke vannføringsendringer i hvordan kraftverkene driftes (del av konsesjonsvilkårene), gjør at Orkla er ei god lakse- og sjøørret-elv. Fangsten i 2020 var 28 tonn laks, noe som gjorde at Orkla da var landets tredje største lakseelv. Orkla ble også innlemmet blant de nasjonale laksevassdragene i 2007.

Striden om utbyggingen av Orkla

Det var strid om utbyggingen av Orkla, særlig om neddemmingen av Innerdalen. Største reguleringshøyde er 35 meter, og vannmagasinet har en samlet høyde på 55 meter.

Innerdalen var en usedvanlig frodig og botanisk rikholdig dal, mest brukt til sauebeite, men også velegnet til jordbruk. Dette var medvirkende til at landbruksinteresser, blant annet Landbruksdepartementet, stilte seg negativ til utbygging. Etter utbyggingsvedtaket i 1978 kom det til aksjoner i Innerdalen, der det blant annet ble arrangert «Grønn aksjon». Den lokale motstanden mot denne utbyggingen var større enn i noen annen vassdragssak, uten at det påvirket stortingsvedtaket.

Filmregissøren Oddvar Einarson laget dokumentarfilmen Prognose Innerdalen om motstanden mot vannkraftutbygging i 1981.

Kart

Orkla
Orkla
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg