Vindpark er en mye brukt betegnelse på en sammenstilling av vindturbiner i et avgrenset område for en samlet produksjon av elektrisk energi. Vindparken kan være lokalisert på land, eller til havs (havvindpark).

Faktaboks

Også kjent som

vindkraftpark, vindkraftverk

En annen betegnelse på vindpark er vindkraftverk. At et kraftverk blir omtalt som «park» har sammenheng med at for vindkraftverk er kraftverkets turbiner er spredt over et stort område og dermed beslaglegger et vidtrekkende areal, til forskjell fra andre typer kraftverk som varmekraftverk og kjernekraftverk. I en vindpark er alle turbinene koblet sammen i et lokalt mikronett. Energien som produseres i hver enkelt vindturbin blir dermed lagt sammen og levert til overføringsnettet i en felles kabel. På den måten fungerer vindparken som om det var ett stort kraftverk.

vindpark

Et lite utsnitt av Gansu vindpark i Kina, som til sammen består av nær 7000 vindturbiner.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Vindparker i verden

Mange av de største vindparkene i verden finnes i Kina, India og USA. Den kinesiske vindparken Jiuquan Wind Power Base, også omtalt som Gansu wind farm (Gansu vindpark), regnes for å være verdens største vindpark (2022) med en samlet produksjonskapasitet på 20 gigawatt (GW) fordelt på 7000 vindturbiner. Vindparken ligger i utkanten av Gobiørkenen i Gansu provins. Norges største vindpark er Øyfjellet vindpark med en samlet ytelse på 400 megawatt (MW) fordelt på 72 vindturbiner (2022).

Verdens største havvindpark i 2022 er Hornsea 1, som ligger i Nordsjøen utenfor østkysten av England. Med 174 vindturbiner er samlet produksjonskapasitet 1,2 GW.

Kina planlegger en enda større havvindpark i Taiwanstredet, med en samlet kapasitet på 43 GW. Vindparken blir dermed også verdens største totalt sett. Vindforholdene i området anses å være svært gunstige, der det er ventet at kraftverket vil være i produksjon i nesten 50 prosent av tiden. Det forventes at anleggsarbeidet vil starte opp i 2025.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg