Driva
Driva ved Kongsvoll.
Driva
Laksesperra i Driva
Sommeren 2017 ble laksesperra i Driva ferdigstilt, som ledd i å utrydde lakseparasitt.
Laksesperra i Driva
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Driva er en elv som renner nordover fra Dovrefjell gjennom Drivdalen til Oppdal og videre vestover gjennom Sunndalen til Sunndalsøra. Driva er 135 kilometer lang med et nedbørsfelt på 1511 kvadratkilometer.

Vassdraget har stor høydeforskjell mellom høyfjell og kysten med lange stryk. Både hoveddalen og sidedalene er trange med mektige juv. Driva har ofte flom på sommeren, forårsaket av regnvær og tildels med bidrag fra snøsmelting. Den største flommen var i juli 1932, og før det var det Storofsen i 1789.

I Driva fiskes det både laks og sjøørret. Laksefisket i elva utgjorde 2,7 tonn i 2020. Laksebestanden har vært plaget av lakseparasitten Gyrodactylus salaris, derfor ble det i 2017 etablert ei laksesperre ved Snøvassmelan i Sunndal.

Magalaupet er et gjel i Drivdalen. Kongsvollfossen benyttes til isklatring; den ble første gang besteget av Trond Aas og Robin Barley 1972.

Dalføret skifter navn fra Drivdalen til Sunndalen ved samløpet mellom Driva og sideelva Grøvu ved Gjøra 35 kilometer vest for Oppdal sentrum. Grøvu får for sin del størrelse ved Jenstadjuvet/ Åmotan fem kilometer sør for samløpet, der fire elver møtes. Fossene Lindalsfallet, Reppfallet og Svødufallet stuper ned i elvejuvet.

Driva kraftverk, rundt 20 kilometer ovenfor Sunndalsøra, henter vann fra Gjevilvatnet, en 20 kilometer lang og én kilometer bred innsjø i Oppdal.

Driva er nasjonalt laksevassdrag, og vernet i henhold til Verneplan III for vassdrag. Store deler av elvas øvre løp ligger innenfor Dovrefjell–Sunndalsfjella nasjonalpark og Drivdalen/Kongsvoll/Hjerkinn landskapsvernområde.

Kart

Driva
Driva
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg