Driva, elv som renner nordover fra Dovrefjell gjennom Drivdalen til Oppdal og videre vestover gjennom Sunndalen til Sunndalsøra. Driva er 135 km lang med et nedbørsfelt på 1511 km2.

Vassdraget har stor høydeforskjell mellom høyfjell og kysten med lange stryk. Både hoveddalen og side­dalene er trange med mektige juv. Driva har ofte flom på sommeren, forårsaket av regnvær og tildels med bidrag fra snøsmelting. Den største målte flommen var i juli 1932, og før det var det Storofsen.

I Driva fiskes det både laks og sjøørret. Fangsten i 2015 var 2,1 tonn laks og 1,3 tonn sjøørret.

Magalaupet er et gjel i Drivdalen. Kongsvollfossen benyttes til isklatring; den ble første gang besteget av Trond Aas og Robin Barley 1972. Gjevilvatnet er en 20 km lang og én km bred innsjø i Oppdal.

Dalføret skifter navn fra Drivdalen til Sunndalen ved samløpet mellom Driva og sideelva Grøvu. I Jenstadjuvet ved Åmotan fem kilometer lenger sør er et samløp mellom fire elver. Fossene Lindalsfallet, Reppfallet og Svødufallet stuper ned i elvejuvet. Vest for Sunndalen ligger Driva kraftverk.

Driva er vernet i henhold til Verneplan III for vassdrag. Øvre del ligger i store deler innenfor Dovrefjell nasjonalpark og Drivdalen/Kongsvoll/Hjerkinn landskapsvernområde.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.