Driva

Driva ved Kongsvoll.
Driva av . Gjengitt med tillatelse

Driva er en elv som renner nordover fra Dovrefjell gjennom Drivdalen til Oppdal og videre vestover gjennom Sunndalen til Sunndalsøra. Driva er 135 km lang med et nedbørsfelt på 1511 km2.

Vassdraget har stor høydeforskjell mellom høyfjell og kysten med lange stryk. Både hoveddalen og side­dalene er trange med mektige juv. Driva har ofte flom på sommeren, forårsaket av regnvær og tildels med bidrag fra snøsmelting. Den største flommen var i juli 1932, og før det var det Storofsen i 1789.

I Driva fiskes det både laks og sjøørret. Fangsten i 2015 var 2,1 tonn laks og 1,3 tonn sjøørret.

Magalaupet er et gjel i Drivdalen. Kongsvollfossen benyttes til isklatring; den ble første gang besteget av Trond Aas og Robin Barley 1972.

Dalføret skifter navn fra Drivdalen til Sunndalen ved samløpet mellom Driva og sideelva Grøvu ved Gjøra 35 km vest for Oppdal sentrum. Grøvu får for sin del størrelse ved Jenstadjuvet/ Åmotan fem kilometer sør for samløpet, der fire elver møtes. Fossene Lindalsfallet, Reppfallet og Svødufallet stuper ned i elvejuvet.

Driva kraftverk, ca 20 km ovenfor Sunndalsøra, henter vann fra Gjevilvatnet, en 20 km lang og én km bred innsjø i Oppdal.

Driva er vernet i henhold til Verneplan III for vassdrag. Store deler av elvas øvre løp ligger innenfor Dovrefjell–Sunndalsfjella nasjonalpark og Drivdalen/Kongsvoll/Hjerkinn landskapsvernområde.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg