Driva, elv som renner nordover fra Dovrefjell gjennom Drivdalen til Oppdal og videre vestover gjennom Sunndalen til Sunndalsøra. Driva er 135 km lang og det største vassdraget i Trøndelag.

Vassdraget har stor høydeforskjell mellom høyfjell og kysten med lange stryk. Både hoveddalen og side­dalene er trange med mektige juv. Driva har ofte flom på sommeren forårsaket av regnvær og tildels med bidrag fra snøsmelting. Den største målte flommen var i juli 1932 og før det var det Storofsen.

Ørret- og lakseelv. Magalaupet er et gjel i Drivdalen. Kongsvollfossen benyttes til isklatring; første gang besteget av Trond Aas og Robin Barley 1972. Gjevilvatnet er en 20 km lang og en km bred innsjø i Oppdal.

Dalføret skiftet navn fra Drivdalen til Sunndalen ved samløpet mellom Driva og sideelva Grøvu. I Jenstadjuvet ved Åmotan fem kilometer lenger sør er et samløp mellom fire elver. Fossene Lindalsfallet, Reppfallet og Svødufallet stuper ned i elvejuvet. Vest for Sunndalen ligger elvekraftverket Grøa Kraftverk. Driva kraftverk.

Driva er vernet i henhold til Verneplan III for vassdrag. Øvre del ligger i store deler innenfor Dovrefjell nasjonalpark og Drivdalen/Kongsvoll/Hjerkinn landskapsvernområde.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.