Femunden

Femunden og Femundsmarka. Kart over Femunden og det omkringliggende området. Mellom riksgrensen (markert med kors) og Femunden ligger Femundsmarka nasjonalpark (markert med blå streker) og litt lenger sør Gutulia nasjonalpark.

Av /Store norske leksikon ※.
Femunden. Fra Synnervika i nordenden av sjøen.
Av /Statskog.
Lisens: CC BY NC 2.0

Femunden er en innsjø som hovedsakelig ligger i Engerdal kommune, Hedmark, men med mindre deler også i Røros kommune, Trøndelag og Os kommune, Hedmark. Femunden ligger sørøst for Røros, nær svenskegrensen. Før reguleringen av Røssvatnet i Nordland var Femunden den nest største innsjøen i Norge, nå er den den tredje største med et areal på 203,3 km2. Den ligger på 662 moh, og største dybde 130 m.

Faktaboks

også kjent som:
Femund
Femundsjø

Femunden er en forholdsvis grunn fjellsjø med middeldyp 29,5 m. Lengden fra nord til sør er knapt 60 km, og bredden varierer mellom 2 og 9 km. Femunden har avløp mot sør gjennom Gløta, videre til Femundselva og Trysilelva.

Fra Nordvika i nordenden ble det på 1700-tallet gravd en fløtningskanal til Feragen, som har avløp gjennom Håelva til Glomma. Femunden gir dermed vann både til Trysil-Klaravassdraget og til Glomma.

Bosetningen rundt sjøen er spredt. På vestsiden ligger Sømådal og på østsiden Elgå som de største grendene. Femunden trafikkeres med båtrute om sommeren, fra Synnervika i nord til Buvika i Sømådal i sør. Det foregår et betydelig fiske etter sik, med fiskemottak og fiskeforedlingsbedrift på Elgå. Innsjøen har også en god bestand av storørret, og dessuten røye, gjedde, harr, abbor og lake. På vestsiden ligger Femundshytten, tidligere Røros Kobberverks smeltehytte, med museum og overnattingsmuligheter. Store områder øst for innsjøen er vernet som Femundsmarka nasjonalpark.

Navnet er utolket, men antagelig et gammelt sjønavn; første ledd kan ha sammenheng med ordstammen feim, skum (sammenlign med engelsk foam), eller verbet fysse/fisse, fosse; en annen tolking er at det er avledet av fim, myrjord, et ord som finnes i svenske dialekter og betyr sjø i myrlende. Siste ledd er -mund eller -und, som er avledningsendelser om henholdsvis sjøer og elver.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg