Femunden, innsjø hovedsakelig i Engerdal kommune, Hedmark, men med mindre deler også i Røros kommune, Sør-Trøndelag og Os kommune, Hedmark. Ligger sørøst for Røros, nær svenskegrensen. Før reguleringen av Røssvatnet i Nordland den nest største i Norge, nå den tredje største; 203,3 km2, 662 moh, største dybde 130 m. Femunden er en forholdsvis grunn fjellsjø med middeldyp 29,5 m. Lengden fra nord til sør er knapt 60 km, og bredden varierer mellom 2 og 9 km. Femunden har avløp mot sør gjennom Gløta, videre til Femundselva og Trysilelva.

Fra Nordvika i nordenden ble det på 1700-tallet gravd en fløtningskanal til Feragen, som har avløp gjennom Håelva til Glåma. Femunden gir således vann både til Trysil-Klaravassdraget og til Glomma.

Bosetningen rundt sjøen er spredt. På vestsiden ligger Sømådal og på østsiden Elgå som de største grendene. Femunden trafikkeres med båtrute om sommeren, fra Synnervika i nord til Elgå i sør. Det foregår et betydelig fiske etter sik, med fiskemottak og fiskeforedlingsbedrift på Elgå. Innsjøen har også en god bestand av storørret, og dessuten røye, gjedde, harr, abbor og lake. På vestsiden ligger Femundshytten, tidligere Røros kobberverks smeltehytte, med museum og overnattingsmuligheter. Store områder øst for innsjøen er vernet som Femundsmarka nasjonalpark.

Navnet er utolket, men antagelig et gammelt sjønavn; første ledd kan ha sammenheng med ordstammen feim, skum, jfr. engelsk foam, eller verbet fysse/fisse, fosse; en annen tolking er at det er avledet av fim, myrjord, et ord som finnes i svenske dialekter og betyr sjø i myrlende. Siste ledd er -mund eller -und, avledningsendelser om henholdsvis sjøer og elver.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.