Femunden, innsjø hovedsakelig i Engerdal kommune, Hedmark, men med mindre deler også i Røros kommune, Sør-Trøndelag og Os kommune, Hedmark. Ligger sørøst for Røros, nær svenskegrensen. Før reguleringen av Røssvatnet i Nordland den nest største i Norge, nå den tredje største; 203,3 km2, 662 moh, største dybde 130 m. Lengden fra nord til sør er knapt 60 km, og bredden varierer mellom 2 og 9 km. Femunden har avløp mot sør gjennom Gløta, heter lenger nede Femundselva og Trysilelva (i Sverige Klarälven) som munner i Vänern. Herfra renner Göta älv til Göteborg. Vassdraget er Nordens lengste. I nord var det tidligere fløtningskanal til Feragen og dermed Glomma. Store områder øst for innsjøen er vernet som Femundsmarka nasjonalpark.

Bosetningen rundt sjøen er spredt. På vestsiden ligger Sømådal og på østsiden Elgå som de største grendene. Femunden trafikkeres med båtrute om sommeren, fra Synnervika i nord til Elgå i sør. Det foregår et betydelig fiske etter sik, med fiskemottak og fiskeforedlingsbedrift på Elgå. Innsjøen har også en god bestand av storørret, og dessuten røye, gjedde, harr, abbor og lake. På vestsiden ligger Femundshytten, tidligere Røros kobberverks smeltehytte, med museum og overnattingsmuligheter.

Navnet er utolket, men antagelig et gammelt sjønavn; første ledd kan ha sammenheng med ordstammen feim, skum, jfr. engelsk foam, eller verbet fysse/fisse, fosse; en annen tolking er at det er avledet av fim, myrjord, et ord som finnes i svenske dialekter og betyr sjø i myrlende. Siste ledd er -mund eller -und, avledningsendelser om henholdsvis sjøer og elver.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.