Femunden

Femunden

Femunden og Femundsmarka. Kart over Femunden og det omkringliggende området. Mellom riksgrensen (markert med kors) og Femunden ligger Femundsmarka nasjonalpark (markert med blå streker) og litt lenger sør Gutulia nasjonalpark.

Av /Store norske leksikon ※.
Synnervika
Femunden. Fra Synnervika i nordenden av sjøen.
Av /Statskog.
Lisens: CC BY NC 2.0

Femunden er en innsjø som hovedsakelig ligger i Engerdal kommune i Innlandet fylke, men med mindre deler også i Røros kommune, Trøndelag og Os kommune, Innlandet. Femunden ligger sørøst for Røros, nær svenskegrensen. Femunden er den største innsjøen i Norge som ikke er regulert. Den er også den største av innsjøene i Skandinavia som ligger mer enn 600 meter over havet. Før reguleringen av Røssvatnet i Nordland var Femunden den nest største innsjøen i Norge, men er nå den tredje største med et areal på 203 kvadratkilometer. Den ligger på 662 meter over havet, og største dybde er 140 meter, med et nedbørfelt på nesten 1800 kvadratkilometer.

Faktaboks

Også kjent som
Femund Femundsjø

Femunden er en forholdsvis grunn fjellsjø med middeldyp 29,5 meter. Lengden fra nord til sør er knapt 60 kilometer, og bredden varierer mellom 2 og 9 kilometer. Innsjøen har avløp mot sør gjennom Gløta, videre til Femundselva og Trysilelva, og den øvre delen av vassdraget er varig vernet (Verneplan I for vassdrag). Nyere miljøovervåking viser at de økologiske forholdene er nokså nær en naturtilstand, og dermed ganske enestående i sørnorsk sammenheng. Dette gjør at Femunden inngår i basisovervåking av store innsjøer i Europa.

Fra Nordvika i nordenden ble det på 1700-tallet gravd en fløtningskanal til Feragen, som har avløp gjennom Håelva til Glomma. Femunden gir dermed vann både til Trysil-Klaravassdraget og til Glomma.

Bosetningen rundt sjøen er spredt. På vestsiden ligger Sømådal og på østsiden Elgå som de største grendene. Femunden trafikkeres med båtrute om sommeren, fra Synnervika i nord til Buvika i Sømådal i sør. Det foregår et betydelig fiske etter sik, med fiskemottak og fiskeforedlingsbedrift på Elgå. Innsjøen har også en god bestand av storørret, og dessuten røye, gjedde, harr, abbor og lake. På vestsiden ligger Femundshytten, tidligere Røros Kobberverks smeltehytte, med museum og overnattingsmuligheter. Store områder øst for innsjøen er vernet som Femundsmarka nasjonalpark.

Navnet er utolket, men antagelig et gammelt sjønavn; første ledd kan ha sammenheng med ordstammen feim, skum (sammenlign med engelsk foam), eller verbet fysse/fisse, fosse; en annen tolking er at det er avledet av fim, myrjord, et ord som finnes i svenske dialekter og betyr sjø i myrlende. Siste ledd er -mund eller -und, som er avledningsendelser om henholdsvis sjøer og elver.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg