samisk språkforvaltningsområde

Samisk språkforvaltningsområde. Norge, Sverige og Finland.
Lisens: CC BY SA 3.0

Samisk språkforvaltningsområde er kommuner der samisk er likestilt med majoritetsspråket. Det er samiske språkforvaltningsområder i Norge og Sverige. I Finland er samisk offisielt språk i 3,5 kommune.

Norge

I de kommunene som er inkludert i det samiske språkforvaltningsområdet skal det være fullstendig likestilling av det samiske og det norske språk i offisielle sammenhenger. Hovedbegrunnelsen for opprettelsen var at man ønsket å lovfeste bruk av samisk i områder der det samiske språket står sterkt.

Sameloven § 3-1 nr. 1 bestemmer at de kommuner som skal omfattes av begrepet «forvaltningsområdet for samisk språk» fastsettes av Kongen i forskrift. Per i dag er kommunene Karasjok, Kautokeino, Nesseby, Porsanger og Tana i Finnmark, samt Kåfjord og Lavangen kommune i Troms, Hattfjelldal og Hamarøy (tidligere Tysfjord) i Nordland og Snåsa, Røyrvik og Røros kommune i Trøndelag innlemmet i dette forvaltningsområdet.

Dette betyr at nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk språk er omfattet av samelovens språkregler.

Våren 2011 søkte Tromsø om innlemmelse i samisk språkforvaltningsområde, men søknaden ble trukket av nytt byråd etter valget høsten 2011.

Sverige

19 kommuner inngår i det samiske språkforvaltningsområdet. Her har innbyggerne blant annet rett til utdanning og eldreomsorg på samisk.

De siste endringene i hvilke kommuner som inngår i språkforvaltningsområdet kom i 2012, og følgende kommuner inngår nå i området: Arjeplog, Arvidsjaur, Berg, Dorotea, Gällivare, Härjedalen, Jokkmokk, Kiruna, Krokom, Lycksele, Malå, Sorsele, Storuman, Strömsund, Umeå, Vilhelmina, Älvdalen og Åre.

Finland

Finland har ikke et eget samisk språkforvaltningsområde, men samisk har offisiell status i 3,5 kommune: Utsjok, Enare og Enontekis, samt norddelen av Sodankylä.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg