Samisk språkforvaltningsområde, kommuner der samisk er likestilt med majoritetsspråket. Det er samiske språkforvaltningsområder i Norge og Sverige. I Finland er samisk offisielt språk i 3,5 kommune.

I de kommuner som er inkludert i det samiske språkforvaltningsområdet skal det være fullstendig likestilling av det samiske og det norske språk i offisielle sammenhenger. Hovedbegrunnelsen for opprettelsen av et særskilt forvaltningsområde for samisk språk var ønsket om å gjøre særlige regler om bruk av samisk gjeldende i områder der det samiske språket står sterkt.

Sameloven § 3-1 nr. 1 bestemmer at de kommuner som skal omfattes av begrepet «forvaltningsområdet for samisk språk» fastsettes av Kongen i forskrift. Per i dag er kommunene Karasjok, Kautokeino, Nesseby, Porsanger og Tana i Finnmark, samt Kåfjord og Lavangen kommune i Troms, Hattfjelldal og Tysfjord i Nordland og Snåsa og Røyrvik kommune i Trøndelag innlemmet i dette forvaltningsområdet.

Dette betyr at både, nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk språk er omfattet av samelovens språkregler.

Våren 2011 søkte Tromsø om innlemmelse i samisk språkforvaltningsområde, men søknaden ble trukket av nytt byråd etter valget høsten 2011.

Fra og med 1. juli 2018, blir også  Røros kommune i Trøndelag en del av forvaltningsområdet for samisk språk.

19 kommuner inngår i det samiske språkforvaltningsområdet. Her har innbyggerne blant annet rett til utdanning og eldreomsorg på samisk.

De siste endringene i hvilke kommuner som inngår i språkforvaltningsområdet kom i 2012, og følgende kommuner inngår nå i området: Arjeplog, Arvidsjaur, Berg, Dorotea, Gällivare, Härjedalen, Jokkmokk, Kiruna, Krokom, Lycksele, Malå, Sorsele, Storuman, Strömsund, Umeå, Vilhelmina, Älvdalen og Åre.

Finland har ikke et eget samisk språkforvaltningsområde, men samisk har offisiell status i 3,5 kommune: Utsjok, Enare og Enontekis, samt norddelen av Sodankylä.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.