Sørsamer, betegnelse på den samiske folkegruppen som lever spredt over et område som strekker seg omtrent fra polarsirkelen i nord til Hedmark fylke i sør på norsk side. I Sverige bor de fleste sørsamer i Jämtland og Härjedalen. De teller omkring 1000 mennesker, og språket deres er så forskjellig fra f.eks. Finnmarks-samisk at de to gruppene ikke uten videre forstår hverandre. Forskjellen tilsvarer omtrent som den mellom norsk og islandsk. Det er et eget skriftspråk, og i motsetning til nordsamisk skrives det uten bruk av diakritiske tegn, men med æ, ø og å.

De første misjonærskriftene på 1600-tallet ble utgitt på et språk som primært bygde på sørsamisk. Det finnes en del litteratur skrevet av sørsamer, bl.a. var presten Anders Fjellner (1795–1876) sentral i arbeidet med innsamling og formidling av en del mytestoff om samenes tilblivelse. På begynnelsen av 1900-tallet var flere sørsamer aktive i organiseringen av samene, bl.a. Elsa Laula Renberg (1877–1931) og Daniel Mortensson (1860–1924). Sistnevnte var redaktør av avisen Waren Sardne (Nyheter fra fjellet).

Det arbeides aktivt med å utvikle læremidler på sørsamisk. En kjent lærebokforfatter var Ella Holm Bull (1929–2006).

Fordi sørsamene har bodd så spredt, har de vært ekstra hardt utsatt for fornorsking og press utenfra. Reindriftsnæringen har tradisjonelt vært en sammenbindende kulturfaktor, men i dag finnes det også andre institusjoner som tar vare på og utvikler den sørsamiske kulturen. Dette gjelder først og fremst kultursentrene i Snåsa og Hattfjelldal i Norge og Gaaltije i Östersund i Sverige.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.