Sandøy. Av . CC BY 2.0

Sørlandet

Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–13).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Sørlandet er den sørligste landsdelen i Norge. Den omfatter kyststrekningen mellom Telemark og Rogaland, og dal-, heie- og fjellstrøkene innenfor. Sørlandet svarer til Agder fylke, som samlet er 16 439 km2 og har 295 644 innbyggere, henholdsvis 5,1 prosent av Norges areal og 5,7 prosent av landets folkemengde (2018).

Sørlandet til Agder og Telemark bispedømme og sammen med Vestfold og Telemark til Agder lagdømme. Det utgjør ett politidistrikt, Agder, som med unntak av Sirdal hører til Rogaland politidistrikt.

Navnet 'Sørlandet' ble foreslått av forfatteren Vilhelm Krag i en artikkel i Morgenbladet i 1902, og ble til å begynne med oftest benyttet om kystområdene i de to Agder-fylkene. Navnet har med tiden fått et utvidet innhold og er blitt et landsdelsnavn brukt om Agder-fylkene i sin helhet.

Sørlandet ble tidligere ofte regnet til Vestlandet. For eksempel het en avisutgivelse som kom ut i Arendal 'Vestlandske Tidende' frem til midt på 1970-tallet. Se også Gjernestangen som helt fra vikingtiden ble betraktet som skillet mellom Østlandet og Vestlandet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg