Stiklestad, sted og sogn i Verdal kommune, Nord-Trøndelag, beliggende ca. 4 km øst for Verdalsøra. Her stod den 29. juli 1030 et av norgeshistoriens mest kjente slag; Slaget på Stiklestad, hvor den kristne vikingkongen Olav den hellige ble drept. Slaget representerer innføringen av kristendommen i Norge. Til minne om slaget fremføres hvert år ved olsoktid det historiske spillet; Spelet om Heilag Olav.

Kong Olav Haraldsson, støttet av bl.a. svenske og islandske følgesmenn, møtte en norsk bondehær under ledelse av bl.a. Kalv Arnesson, Hårek fra Tjøtta og Tore Hund. Slaget endte med at kongen falt. Gjennom sin død på Stiklestad ble Olav Haraldsson til "Olav den hellige" og "St. Olav", martyr for kristendommen og Norges helgenkonge. Hans festdag olsok ble lagt til datoen for slaget, og ble den viktigste norske kirkefest i middelalderen.

En kirke ble reist på stedet hvor Olav falt. Steinen han hellet seg mot i dødsøyeblikket ble etter tradisjonen bygd inn i alteret. Til kirken valfartet folk i middelalderen. Den nåværende Stiklestad kirke skriver seg fra 1100-tallet. Den ble restaurert i 1928 og ble da dekorert av Alf Rolfsen. Under restaureringen kom gamle veggbilder for dagen.

Like ved slagstedet kjøpte Den katolske kirke i 1875 en tomt og bygde et kapell der. Kapellet ble innviet olsokdagen i 1929, ett år før 900-års jubileet for Olav den helliges fall. Forfatter og nobelprisvinner Sigrid Undset donerte midler til utsmykking av kapellet. Det holdes messe i kapellet hvert år under olsok.

Olavsstøtten som står på Stiklestad ble reist i 1807 og er et minnesmerke over slaget på Stiklestad. Det første steinmonumentet på dette stedet ble reist i 1710, men det skal ha stått et trekors der i flere hundre år før den tid. Det hører med til historien at et annet monument ble reist på Stiklestad av Nasjonal Samling i 1944. Men dette ble straks etter frigjøringen i 1945 revet, eller rettere sagt; veltet ned i en grøft og dekket til med jord. Denne bautaen, som ble laget av billedhuggeren Wilhelm Rasmussen, ble innviet av Vidkun Quisling.

Hovedbygningen på Stiklestad gård, som er fra 1700-tallet står nå på Norsk Folkemuseum. Den opprinnelige gården Stiklestad er i dag oppstykket i flere bruk. På området ligger også Stiklestad Nasjonale Kultursenter, som blant annet omfatter museum, friluftsscene, det rekonstruerte langhuset Stiklastadir, konferansehotell og restaurant. På samme område står Stiklestad kirke.

Stiklestad Nasjonale Kultursenter

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.