Stiklestad er et sokn i Verdal kommune, Trøndelag, omkring 4 km øst for kommunesenteret Verdalsøra.

Stiklestad er mest kjent fordi et av norgeshistoriens mest omtalte slag, Slaget på Stiklestad, fant sted her i 1030. Her falt den kristne vikingkongen Olav den hellige. En kirke ble etter tradisjonen reist akkurat på stedet hvor kongen ble drept. Den nåværende Stiklestad kirke står på samme sted, men er oppført cirka 1180. Slaget representerte innføringen av kristendommen i Norge. Til minne om slaget fremføres hvert år ved olsoktid det historiske spillet Spelet om Heilag Olav.

Hovedbygningen på Stiklestad gård, som er fra 1700-tallet, står nå på Norsk Folkemuseum. Den opprinnelige gården Stiklestad er i dag oppstykket i flere bruk. På området ligger Stiklestad Nasjonale Kultursenter, som blant annet omfatter museum, friluftsscene, det rekonstruerte langhuset Stiklastadir, konferansehotell og restaurant.

Like ved slagstedet kjøpte Den katolske kirke i 1875 en tomt og bygde et kapell der. Kapellet ble innviet olsokdagen i 1929, ett år før 900-års jubileet for Olav den helliges fall. Forfatteren Sigrid Undset donerte midler til utsmykking av kapellet. Det holdes messe i kapellet hvert år under olsok.

Olavsstøtten som står på Stiklestad ble reist i 1807 og er et minnesmerke over slaget på Stiklestad. Det første steinmonumentet på dette stedet ble reist i 1710, men det skal ha stått et trekors der i flere hundre år før den tid. Det hører med til historien at et annet monument ble reist på Stiklestad av Nasjonal Samling i 1944. Men dette ble straks etter frigjøringen i 1945 revet, eller rettere sagt; veltet ned i en grøft og dekket til med jord. Denne bautaen, som ble laget av billedhuggeren Wilhelm Rasmussen, ble innviet av Vidkun Quisling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.