Sylan. Av /NTNU. CC BY SA 3.0

Sylan

Sylmassivet med Nedalshytta nede til venstre på bildet
Lisens: CC BY SA 3.0
Sylsjøen til venstre. Nesjøen og Nedalshytta til høyre. Teltet står her: 62°59'2" N 12°13'56" E
Lisens: CC BY SA 3.0
Sylmassivet. Bildet tatt på ca. 1000 meter høyde her: 63°2'4" N 12°7'59" E
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Sylan, eller Sylene, er et fjellrområde på grensen mellom Norge og Sverige, mellom dalførene Selbu/Tydal og Stjørdalen/Meråker i Trøndelag.

Faktaboks

Etymologi

Ordet syl blir ofte brukt om spisse fjelltopper

Også kjent som
Sylane; Sylene; sørsamisk Bealjehk

Området kan avgrenses både naturgeografisk til selve fjellpartiet «Syl-fjellene», og kulturgeografisk som «Sylan-området», et fjell- og skogsområde som er tilrettelagt for fotturisme i regi av Trondhjems turistforening og flere.

To sørsamiske reinbeitedistrikt har deler av sine områder i Sylan: Saantin sijte (Essand reinbeitedistrikt) i sør, og Gaske-laanten sijte (Færen reinbeitedistrikt) i nord.

Syl-fjellene

Syl-fjellene ligger i Tydal kommune, Trøndelag og Jämtlands län i Sverige. I Sylan, som består av harde, overskjøvne bergarter av kaledonsk opprinnelse (som amfibolitt, kvartsitt) når Kjølen opp i imponerende høyder. Høyeste topp er Storsylen (1762 meter over havet) som ligger på grensen. På den samme ryggen ligger også Storsola (1702 meter over havet) og Litjsylen (1606 meter over havet). Rundt omkring strekker seg et vidt høyfjellsplatå der grunnfjell dominerer.

Sylan-området

På norsk side går Sylan over i de lavere Tydalsfjellene og Skarvan i vest. Skarvan og Roltdalen nasjonalpark ble etablert i 2004 og ligger i de fire kommunene Selbu, Tydal, Meråker og Stjørdal.

Innenfor og rundt nasjonalparken finnes et fint turområde med turisthytter og varderuter på begge sider av grensen. Trondhjems turistforening, Nord-Trøndelag Turistforening og Svenska Turistföreningen driver tilsammen omlag tretti hytter i Sylan, omtrent likt fordelt mellom norsk og svensk side.

Området har merkede ruter både sommer og vinter, hvorav 820 kilometer med permanent vintermerkede ruter, 370 kilometer på norsk side og 450 kilometer på svensk side. Sjøer og elver er til dels fiskerike, men omfattende reguleringer har påvirket fisket. Det meste av området ligger i Selbu og Tydal kommuner, men også Meråker og Stjørdal.

Trondhjems turistforening og Nord-Trøndelag Turistforening har etablert en «Norge-på-tvers»-rute som går fra Trondheimsfjorden ved Stjørdal gjennom Sylan til svenskegrensen.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Sylan: stille i storslåtte grensefjell. Den norske turistforenings årbok 2009
  • Arne Nyås mfl. Forollhogna, Skarvan og Roltdalen. Gyldendal, 2009 i serien Norges nasjonalparker.
  • Brox, Karl H. & Peter Hanneberg: Sylene: norsk-svensk fjellområde, 1988 (ebok fra bokhylla.no)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg