Sylan

Sylan, fjellparti på grensen mellom Norge og Sverige, mellom Selbu/Tydal og Meråker. Området kan avgrenses både naturgeografisk til selve fjellpartiet, og kulturgeografisk som et fjell- og skogsområde som er tilrettelagt for fotturisme i regi av Trondhjems turistforening og flere.

i Tydal kommune, Sør-Trøndelag og Jämtlands län i Sverige. I Sylan, som består av harde, overskjøvne bergarter av kaledonsk opprinnelse (amfibolitt, kvartsitt mv.) når Kjølen opp i imponerende høyder. Høyeste topp er Storsylen (1762 moh.) som ligger på grensen. Rundt omkring strekker seg et vidt høyfjellsplatå der grunnfjell dominerer.

På norsk side går Sylan over i Tydalsfjellene i vest. Disse er imidlertid atskillig lavere. Dette frembyr et fint turområde med turisthytter og varderuter på begge sider av grensen. Trondhjems turistforening, Nord-Trøndelag Turistforening og Svenska Turistföreningen driver tilsammen omlag tretti hytter i Sylan, omtrent likt fordelt mellom norsk og svensk side. Området har merkede ruter både sommer og vinter, hvorav 820 km med permanent vintermerkede ruter, 370 km på norsk side og 450 km på svensk side. Sjøer og elver er til dels fiskerike, men omfattende reguleringer har påvirket fisket. Det meste av området ligger i Selbu og Tydal kommuner, men også Meråker og Stjørdal.

TT og NTT har etablert en «Norge-på-tvers»-rute som går fra Trondheimsfjorden ved Stjørdal gjennom Sylan til svenskegrensen.

Navnet. Ordet syl blir ofte brukt om spisse fjelltopper,

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.