Sylan

Sylan, eller Sylene, er et fjellparti på grensen mellom Norge og Sverige, mellom Selbu/Tydal og Meråker i Trøndelag.

Området kan avgrenses både naturgeografisk til selve fjellpartiet «Syl-fjellene», og kulturgeografisk som «Sylan-området», et fjell- og skogsområde som er tilrettelagt for fotturisme i regi av Trondhjems turistforening og flere.

Syl-fjellene ligger i Tydal kommune, Trøndelag og Jämtlands län i Sverige. I Sylan, som består av harde, overskjøvne bergarter av kaledonsk opprinnelse (amfibolitt, kvartsitt mv.) når Kjølen opp i imponerende høyder. Høyeste topp er Storsylen (1762 moh.) som ligger på grensen. På den samme ryggen ligger også Storsola (1702 moh.) og Litjsylen (1606 moh.). Rundt omkring strekker seg et vidt høyfjellsplatå der grunnfjell dominerer.

På norsk side går Sylan over i de lavere Tydalsfjellene i vest. Skarvan og Roltdalen nasjonalpark ble etablert i 2004 og ligger i de fire kommunene Selbu, Tydal, Meråker og Stjørdal.

Innenfor og rundt nasjonalparken finnes et fint turområde med turisthytter og varderuter på begge sider av grensen. Trondhjems turistforening, Nord-Trøndelag Turistforening og Svenska Turistföreningen driver tilsammen omlag tretti hytter i Sylan, omtrent likt fordelt mellom norsk og svensk side. Området har merkede ruter både sommer og vinter, hvorav 820 km med permanent vintermerkede ruter, 370 km på norsk side og 450 km på svensk side. Sjøer og elver er til dels fiskerike, men omfattende reguleringer har påvirket fisket. Det meste av området ligger i Selbu og Tydal kommuner, men også Meråker og Stjørdal.

Trondhjems turistforening og Nord-Trøndelag Turistforening har etablert en «Norge-på-tvers»-rute som går fra Trondheimsfjorden ved Stjørdal gjennom Sylan til svenskegrensen.

Ordet syl blir ofte brukt om spisse fjelltopper.

  • Sylan: stille i storslåtte grensefjell. Den norske turistforenings årbok 2009
  • Brox, Karl H. & Peter Hanneberg: Sylene: norsk-svensk fjellområde, 1988 (ebok fra bokhylla.no)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.