Fra Spelet om Heilag Olav på Stiklestad. Bildet er tatt under forestillingen 27. juli 2012.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Spelet om Heilag Olav er et sagaspill over slaget på Stiklestad, skrevet av Olav Gullvåg med musikk av Paul Okkenhaug.

Spelet om Heilag Olav er en utendørs folkeforestilling som foregår under olsok-dagene i det naturlige amfiet på Stiklestad i Verdal, like ved Stiklestad nasjonale kultursenter. «Spelet» ble første gang oppført i 1954 med gjentakelse året etter, og med årlig oppføring uten avbrudd siden 1960. Initiativet til spelet ble tatt av lensmann Jon M. Suul, og ble framført første gang på Stemneplassen på Stiklestad i Verdal. Tittelen på første oppsetning var Føre slaget (Natterast på Sul).

Spelet hadde de første årene et sterkere amatørpreg, men hadde allerede første året syv profesjonelle skuespillere fra Det Norske Teatret. Spelet har etter hvert blitt stadig mer profesjonalisert med medvirkning av kjente profesjonelle skuespillere i de toneangivende rollene. Samtidig har spillet beholdt en omfattende medvirkning av lokale krefter og amatører.

Spelet handler om da Olav Digre, den senere Olav den hellige, kom til gården Sul i Verdalen noen dager før selve slaget, der han ble drept. Handlingen baserer seg på en blanding av historiske hendinger og fri diktning. Forskjellige instruktører har bidratt til at spillet ikke er alt for fastlåst i handling fra år til år. Blant de regissørene som har vakt oppsikt for sine kunstneriske valg er Tyra Bondevik Tønnesen og Stein Winge.

12 000–15 000 mennesker ser forestillingen i løpet av de fire dagene det fremføres. Dette gjør Spelet om Heilag Olav til et av de største og mest kjente historiske spill i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg