Spelet om Heilag Olav, sagaspill over Slaget på Stiklestad, skrevet av Olav Gullvåg med musikk av Paul Okkenhaug.

Utendørs folkeforestilling som foregår under olsok-dagene i det naturlige amfiet på Stiklestad i Verdal, like ved Stiklestad nasjonale kultursenter. "Spelet" ble første gang oppført i 1954 med gjentakelse året etter, og med årlig oppføring uten avbrudd siden 1960. Initiativet til spelet ble tatt av lensmann Jon M. Suul, og ble framført første gang på gården Sul i Verdal. Tittelen på  første oppsetning var Natterast på Sul.

Spelet hadde de første årene et sterkt amatørpreg, men har etter hvert blitt profesjonalisert med medvirkning av kjente profesjonelle skuespillere i de toneangivende rollene. Samtidig har spillet beholdt en omfattende medvirkning av lokale krefter og amatører.

Spelet handler om da Olav Digre, den senere Olav den hellige, kom til gården Sul i Verdalen noen dager før selve slaget, der han ble drept. Handlingen baserer seg på en blanding av historiske hendinger og fri diktning. Forskjellige instruktører har bidratt til at spillet ikke er alt for fastlåst i handling fra år til år. Blant de regissørene som har vakt oppsikt for sine kunstneriske valg er Tyra Bondevik Tønnesen og Stein Winge.

12- 15 000 mennesker ser forestillingen i løpet av de fire dagene det fremføres. Dette gjør Spelet om Heilag Olav til et av de største og mest kjente historiske spill i Norge.

Spelets nettsider

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.