Olsok eller Olavsdagen er feiringen av Olav den helliges dødsdag, 29. juli. Olsok var den viktigste norske kirkefesten i middelalderen.

Det norrøne navnet var Olafsvaka, som betydde 'våkenatt for Olav'. Det innebar at hovedmarkeringen av olsok fant sted kvelden før 29. juli.

Olavsfeiringen ble avviklet etter reformasjonen på 1500-tallet, men eksisterte nok lenge i den folkelige tradisjonen. Fra slutten av 1800-tallet var det flere som tok til orde for å gjenreise olsokdagen. I 1930, i forbindelse med 900-årsdagen for slaget på Stiklestad der Olav døde, ble Olavsdagen revitalisert og har siden vært offisiell flaggdag.

I vår tid avholdes festivalen Olsokdagene årlig på Stiklestad, med framføring av Spelet om Heilag Olav som en viktig del av programmet. 

primstavene er olsok nesten alltid merket med en øks. Dagen var en viktig merkedag for været og kornhøsten. I Hordaland ventet man et skifte i været etter olsok. De mente at våt olsok varslet våt høst, mens fin olsok varslet godt høstvær. I Salten het det at  hvis det var kaldt på olsokdag, kom kornet til å fryse. "Som været var olsok, ville det bli på vinternettene," het det på Sunnmøre

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.