Forollhogna nasjonalpark

Forollhogna nasjonalpark

Forollhogna nasjonalpark (kart) av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Forollhogna nasjonalpark. Villrein ved soloppgang i på Gauldalsvidda. Forollhogna i bakgrunnen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Forollhogna nasjonalpark av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse
Forollhogna nasjonalpark (oransje) med nærliggende landskapsvernområder (grønt) og naturreservater (rødt).
Forollhogna av . CC BY SA 3.0

Tallrike mindre elvedaler med store bunnmorener preger store deler av nasjonalparken.

av . Gjengitt med tillatelse
Gullrublomst er stedvis vanlig i nasjonalparken.
av . Gjengitt med tillatelse

Forollhogna nasjonalpark, opprettet ved kgl. resolusjon 21. desember 2001 i et fjellområde på om lag 1060 km2 i seks kommuner (Tynset, Tolga, Os, Holtålen, Midtre Gauldal og Rennebu) i grensetraktene mellom Hedmark og Sør-Trøndelag fylker. Sammen med nasjonalparken ble det opprettet åtte tilgrensende landskapsvernområder, slik at samlet areal for verneområdet (som også inkluderer Røros kommune) er om lag 1500 km2.

Nasjonalparken omfatter fjell- og viddeområder mellom Gauldalen, Orkdalen og øvre del av Østerdalen, mens landskapsvernområdene er opprettet for å ivareta natur- og kulturverdier i de frodige seterdalene som skjærer inn mot høyfjellet. Den høyeste toppen i området er Forollhogna (1332 moh.). En av de viktigste grunnene til vernet av nasjonalparken er at området er et av få steder i landet hvor villreinstammen har intakte sommer- og vinterbeiter. Stammen er kjent for sine store bukker og skal være landets mest produktive. Området regnes også som viktig for en av landets mest truede arter, fjellreven.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg