Snota
Snota
Snota
Lisens: CC BY SA 3.0

Trollheimen er et fjellområde som ligger i Møre og Romsdal og Trøndelag.

Trollheimen ligger mellom SurnadalRindal i nord, Orklas/Granas dalføre i øst, OppdalSunndal (Driva) i sør og Nordmøres fjorder i vest.

Trollheimen omfatter deler av kommunene Surnadal og Sunndal i Møre og Romsdal, og Rindal, Meldal, Rennebu og Oppdal (Trøndelag).

Geologi

Trollheimen
Trollhøtta
Trollheimen
Lisens: CC BY SA 3.0

Fjellene ble dannet under den kaledonske fjellkjedefoldingen for 300 – 400 millioner år siden. De vanligste bergartene er gneis, skifer og omdannet sandstein. Berggrunnen tilhører Trondheimsfeltet. Mange steder har berggrunnen stort innhold av mineralet hornblende. De høyeste partiene ligger mellom Innerdalen og Sunndalen i sør (Trolla 1850 meter over havet); de sentrale deler av Trollheimen når 1600–1700 meter over havet (Snota 1669, Trollhøtta 1616 og Blåhøa 1671 meter over havet). Dype, trange daler gjennomfurer fjellpartiet, særlig kjent er Innerdalen og Todalen i sørvest.

Historie

Trollheimen
Trollheimen
Lisens: CC BY SA 3.0

Det er funnet arkeologiske spor av 9000 år gamle boplasser fra Fosnakulturen (eldre steinalder) nær Gjevilvatnet, Skarvatnet og Sprikletjørnin. Samisk reindrift har svært lang historie i området, og drives fortsatt gjennom Trollheimen sijte.

Trondhjems turistforening driver flere turisthytter i området, mest kjent er Gjevilvasshytta, sørøst for Blåhøa, størst er Innerdalshytta sentralt i Innerdalen og Trollheimshytta øst for Snota. Turruta Trekanten i Trollheimen, mellom Gjevilvasshytta, Trollheimshytta og Jøldalshytta er populær.

I perioden 1960 til 1980 ble 75 prosent av vassdragene utbygd til vannkraft. Flere av vassdragene er i dag vernet og det meste av Trollheimen er landskapsvernområde.

Navnet Trollheimen ble først foreslått av Håkon Løken på slutten av 1800-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Karl H. Brox. Trollheimen. Gyldendal, 1983. Finn boka.
  • Olav Gjærevoll. Mine fjell. Aschehoug, 1994. Finn boka.
  • Den norske turistforenings årbok 1996. Finn boka.
  • Sylene og Trollheimen. Utgitt av Trondhjems turistforening 1994. Finn boka.
  • 56 turer i Trollheimen. Ugitt av Trondhjems turistforening 2014

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg