Vestlandet, vanlig fellesnavn for landsdelen som består av Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Navnet Vestlandet brukes i dag med et noe varierende geografisk innhold, men stort sett brukes det om de fire nevnte fylker som helhet. Vestlandet slik definert er 58 582 km2 eller 18,1 prosent landets areal, og området har 1 368 527 innbyggere (2017) eller 26,0 prosent av landets folketall. 

I eldre tid hørte de øvre deler av Østlandsdalene i flere administrative sammenhenger, både verdslige og kirkelige, til Vestlandet, likeledes de to agderfylkene, som nå regnes som Sørlandet

Berggrunnen på Vestlandet domineres av bergarter fra den kaledonske foldesonen i et bredt belte som strekker seg fra kysten på strekningen Jæren-Bergen i sørvest og nordøstover til og med Indre Sogn, herunder vestre del av Jotunheimen der berggrunnen domineres av den magmatiske og meget harde bergarten gabbro. Sør for dette beltet er det grunnfjell med blant annet forekomster av magnetitt og ilmenitt som er utnyttet i bergindustrien (Titania AS).

Nordvest i kaledonske foldesonen, nordvest for en linje fra Bergens-området til Lustrafjorden, er berggrunnen av grunnfjellsalder og består for en stor del av metamorfe bergarter som gneis (se artikkelen Gneisregionen). Ellers merkes her forekomster av blant annet eklogitt (Sogn og Fjordanes fylkesstein) og granatperidotitt, dessuten marmor og olivinstein. For øvrig merkes på deler av kyststrekningen mellom Sognefjorden og Nordfjord forekomster av yngre, devonske sedimenter, først og fremst sandstein og konglomerat, se devon.

Men først og fremst Vestlandets topgrafi og landformer slik de fremstår i dag, et resultat av den norske landblokkens sterke heving i tertiær tid og den senenere erosjonen i denne, særlig gjennom breenes virke i istidene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.