Vestlandet, vanlig fellesnavn for landsdelen som består av Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

Navnet Vestlandet brukes i dag med et noe varierende geografisk innhold, men stort sett brukes det om de fire nevnte fylker som helhet. Vestlandet slik definert har et areal på 58 582 kvadratkilometer eller 18,1 prosent landets areal, og området har 1 373 151 innbyggere (2018) eller 25,9 prosent av landets folketall.

Berggrunnen på Vestlandet slik landsdelen er avgrenset i dag, domineres av bergarter fra den kaledonske foldesonen i et bredt belte som strekker seg fra kysten på strekningen Jæren–Bergen i sørvest og nordøstover til og med Indre Sogn, herunder vestre del av Jotunheimen der berggrunnen domineres av den magmatiske, meget harde bergarten gabbro. Sør for dette beltet er det grunnfjell med blant annet forekomster av magnetitt og ilmenitt som er utnyttet i bergindustrien (Titania AS i Sokndal i Rogaland).

Nordvest i kaledonske foldesonen, nordvest for en linje fra Bergens-området til Lustrafjorden, er også berggrunnen av grunnfjellsalder, men her har bergrunnen i større grad vært gjenstand for senere omdanning, og består derfor for en stor del av metamorfe bergarter som gneis (se artikkelen Gneisregionen). Ellers merkes her forekomster av blant annet eklogitt (Sogn og Fjordanes fylkesstein) og granatperidotitt, dessuten marmor og olivinstein. For øvrig merkes på deler av kyststrekningen mellom Sognefjorden og Nordfjord forekomster av yngre, devonske sedimenter, først og fremst sandstein og konglomerat, se devon.

Først og fremst er Vestlandets topgrafi og landformer, slik de fremstår i dag, et resultat av den norske landblokkens sterke heving i tertiær tid og den senere erosjonen i denne, særlig gjennom breenes virke i istidene. Den tertiære landhevingen var sterkest i vest og er årsaken til at vannskillet mellom Vestlandet og Østlandet ligger langt mot vest, noe som i sin tur har resultert i de langt mer dramatiske landskapsformene på Vestlandet.

I eldre tid hørte de øvre delene av Østlandsdalene (Valdres, Hallingdal, Øvre Telemark) i enkelte administrative sammenhenger, særlig de kirkelige, til Vestlandet. Det samme gjelder de to Agder-fylkene som nå regnes til Sørlandet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.