Innset er et sogn og ei jordbruksbygd på begge sider av elva Orkla lengst sørøst i Rennebu kommune ved riksveg 3 som går mot Østerdalen.

Innset sogn tilhørte Kvikne kommune og prestegjeld i Hedmark til og med 1965. Fra 1. januar 1966 ble Kvikne delt, slik at hovedsognet ble lagt til Tynset kommune, mens Innset ble lagt til Rennebu kommune. Innset sogn hadde 420 innbyggere ved delingen.

Innset ble for en stor del bygd opp rundt Kvikne kobberverk, som kom i gang på slutten av 1620-åra. Bygda ble bygd opp av de samme folka som etter hvert også bygde opp Røros Kobberverk og delvis også Løkken kobberverk. Innset kirke fra 1642 brant ned til grunnen i 1995, men er siden gjenreist slik den var.

Nord for riksveg 3 ligger en morenerygg, mens sør for vegen er berggrunnen stedvis eksponert. Berggrunnen består av dypbergarten oppdalitt, som tilhører Guladekket i Trondheimsfeltet. Metallforekomstene er dannet ved reaksjon mellom vulkansk materiale og de omkringliggende bergartene.

Kart

Innset
Innset
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg