Trondheimsfjorden

Trondheimsfjorden og veinettet i Fosen
.

Trondheimsfjorden er en fjord i Trøndelag som med en lengde på 130 kilometer (målt fra Agdenes fyr til Hjellebotn) er den tredje lengste fjorden i Norge. Største dyp på 578 meter ligger ved Selva i Agdenes.

Utstrekning

Trondheimsfjorden starter ved Agdenes fyr i Orkland kommune, der den grenser mot Stjørnfjorden. Sørøstover går Trondheimsfjorden til Byneset vest for Trondheim, bøyer der i østlig, senere nordøstlig retning og når inn til Beitstad.

Den ytre delen av fjorden er 3–5 kilometer bred. Der den bøyer østover, utvider den seg sterkt i bredden. De midtre og indre delene har flere fjordarmer, Orkdalsfjorden og Gaulosen mot sør, lenger inne Strindfjorden østover fra Trondheim med Stjørdalsfjorden i fortsettelsen helt i sørøst og Åsenfjorden sør for Frostahalvøya mot nordøst.

Ved Inderøy snevrer den seg inn til et smalt sund, Skarnsundet, og innenfor fortsetter den i Beitstadfjorden med de to innerste armene Verrasundet mot sørvest og Beitstadsundet/Hjellebotn mot nord.

De største elvene med utløp i fjorden er fra vest mot nordøst: Orkla, Gaula, Nidelva, Stjørdalselva, Verdalselva og Byaelva (Steinkjervassdraget fra Snåsavatnet), som alle er nasjonale laksevassdrag.

Folkerike områder ligger langs fjorden, særlig i sør (Trondheim, Orkanger) og øst (Stjørdal, Levanger, Verdal, Steinkjer). Bebodde øyer Tautra i Frosta kommune og Ytterøy i Levanger kommune.

Munkholmen i Trondheim er både et kulturminne og ei bystrand.

Naturvern

Tretten enkeltområder, som hver for seg er naturreservat eller dyrefredningsområder, fra Gaulosen til Steinkjer er samlet under navnet Trondheimsfjorden våtmarkssystem, og inngår i Ramsarkonvensjonen, som vernede våtmarksområder.

I tillegg er også Tautra og Svaet naturreservat og fuglefredningsområde og Ørland våtmarkssystem Ramsar-områder.

Tauterryggen marine verneområde fra 2013 omfatter 44 kvadratkilometer i Frosta og Indre Fosen kommuner; dette er en morenerygg med korallrev.

Trondhjemsfjorden er en av de najonale laksefjordene i Norge, noe som bl.a. begrenser lakseoppdrett inne i fjorden av hensyn til de viktige bestandene av villaks.

Trafikk

Fjorden krysses med ferje tre steder: Fra Levanger til Ytterøy, fra Flakk ved Trondheim til Rørvik i Indre Fosen og fra Valset i Agdenes til Brekstad i Ørland.

Hurtigbåtruter fra Trondheim mot Vanvikan i Indre Fosen og mot Brekstad; den siste går videre til Hitra og Kristiansund.

Skarnsundbrua fra 1991 i Inderøy forbinder Innherred med Fosen.

Det har vært fast personrutetrafikk på indre Trondheimsfjorden fra 1856 med hjulbåten «Indherred», i regi av Indherreds Dampskibsselskab, til «Steinkjer» innstilte i 1974. I ytre del av fjorden gikk «Orkla» mellom Trondheim, Orkdal og de omkringliggende bygdene fra 1869.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Olaf T. Engvik. Gamle Dampen : rutebåter på Trondheimsfjorden 1850-1975. Adresseavisens forlag, 1977. Finn boka.
  • Egil Sakshaug (red.). Trondheimsfjorden. Tapir forlag; Vitenskapsmuseet, 2000. ISBN 82-519-1548-1. Artikler fra museets fagområder.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg