Trondheimsfjorden, fjord i Trøndelag.

Trondheimsfjorden går fra Agdenes fyr i Agdenes kommune, Sør-Trøndelag, sørøstover til Byneset vest for Trondheim, bøyer der i østlig, senere nordøstlig retning og når inn til Beitstad i Nord-Trøndelag fylke; 130 km lang (målt fra Agdenes fyr til Hjellebotn), den tredje lengste fjorden i Norge.

Den ytre del av fjorden er 3–5 km bred. Der den bøyer østover, utvider den seg sterkt i bredden. De midtre og indre delene har flere fjordarmer, Orkdalsfjorden og Gaulosen mot sør, lenger inne Strindfjorden østover fra Trondheim med Stjørdalsfjorden i fortsettelsen helt i sørøst og Åsenfjorden sør for Frostahalvøya mot nordøst.

Ved Inderøy snevrer den seg inn til et smalt sund, Skarnsundet, og innenfor fortsetter den i Beitstadfjorden med de to innerste armene Verrasundet mot sørvest og Beitstadsundet/Hjellebotn mot nordøst. Største dyp på 578 m ligger ved Selva i Agdenes.

Ved Agdenes fyr går ytterste del av Trondheimsfjorden over i Stjørnfjorden.

De største elvene med utløp i fjorden er fra vest mot nordøst: Orkla, Gaula, Nidelva, Stjørdalselva, Verdalselva og Byaelva (fra Snåsavatnet).

Folkerike områder ligger langs fjorden, særlig i sør (Trondheim, Orkanger) og øst (Stjørdal, Levanger, Verdal, Steinkjer). Bebodde øyer Tautra i Frosta kommune og Ytterøy i Levanger kommune.

Munkholmen i Trondheim er både et kulturminne og en bystrand.

Tretten enkeltområder, som hver for seg er naturreservat eller dyrefredningsområder, fra Gaulosen til Steinkjer er samlet under navnet Trondheimsfjorden våtmarkssystem, og inngår i Ramsarkonvensjonen, som vernede våtmarksområder.

I tillegg er også Tautra og Svaet naturreservat og fuglefredningsområde og Ørland våtmarkssystem Ramsar-områder.

Tauterryggen marine verneområde fra 2013 omfatter 44 kmi Frosta og Leksvik kommuner; dette er en morenerygg med korallrev.

Fjorden krysses med ferje tre steder: Fra Levanger til Ytterøy, fra Flakk ved Trondheim til Rørvik i Rissa og fra Valset i Agdenes til Brekstad i Ørland.

Hurtigbåtruter fra Trondheim mot Vanvikan i Leksvik og mot Brekstad; den siste går videre til Hitra, Frøya og Kristiansund.

Skarnsundbrua fra 1991 i Inderøy forbinder Innherred med Fosen.

Fast personrutetrafikk på indre Trondheimsfjorden fra 1856 med hjulbåten «Indherred», i regi av Indherreds Dampskibsselskab, til «Steinkjer» innstilte i 1974. I ytre del av fjorden gikk «Orkla» mellom Trondheim, Orkdal og de omkringliggende bygdene fra 1869.

  • Olaf T. Engvik. Gamle Dampen : rutebåter på Trondheimsfjorden 1850-1975. Adresseavisens forlag, 1977. Finn boka.
  • Egil Sakshaug (red.). Trondheimsfjorden. Tapir forlag; Vitenskapsmuseet, 2000. ISBN 82-519-1548-1. Artikler fra museets fagområder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.