Trondheimsfjorden, fjord i Trøndelag.

Trondheimsfjorden går fra Agdenes fyr i Agdenes kommune, sørøstover til Byneset vest for Trondheim, bøyer der i østlig, senere nordøstlig retning og når inn til Beitstad. Fjorden er 130 km lang (målt fra Agdenes fyr til Hjellebotn), og er dermed den tredje lengste fjorden i Norge.

Den ytre del av fjorden er 3–5 km bred. Der den bøyer østover, utvider den seg sterkt i bredden. De midtre og indre delene har flere fjordarmer, Orkdalsfjorden og Gaulosen mot sør, lenger inne Strindfjorden østover fra Trondheim med Stjørdalsfjorden i fortsettelsen helt i sørøst og Åsenfjorden sør for Frostahalvøya mot nordøst.

Ved Inderøy snevrer den seg inn til et smalt sund, Skarnsundet, og innenfor fortsetter den i Beitstadfjorden med de to innerste armene Verrasundet mot sørvest og Beitstadsundet/Hjellebotn mot nordøst. Største dyp på 578 m ligger ved Selva i Agdenes.

Ved Agdenes fyr går ytterste del av Trondheimsfjorden over i Stjørnfjorden.

De største elvene med utløp i fjorden er fra vest mot nordøst: Orkla, Gaula, Nidelva, Stjørdalselva, Verdalselva og Byaelva (fra Snåsavatnet).

Folkerike områder ligger langs fjorden, særlig i sør (Trondheim, Orkanger) og øst (Stjørdal, Levanger, Verdal, Steinkjer). Bebodde øyer Tautra i Frosta kommune og Ytterøy i Levanger kommune.

Munkholmen i Trondheim er både et kulturminne og en bystrand.

Tretten enkeltområder, som hver for seg er naturreservat eller dyrefredningsområder, fra Gaulosen til Steinkjer er samlet under navnet Trondheimsfjorden våtmarkssystem, og inngår i Ramsarkonvensjonen, som vernede våtmarksområder.

I tillegg er også Tautra og Svaet naturreservat og fuglefredningsområde og Ørland våtmarkssystem Ramsar-områder.

Tauterryggen marine verneområde fra 2013 omfatter 44 km2 i Frosta og Indre Fosen kommuner; dette er en morenerygg med korallrev.

Fjorden krysses med ferje tre steder: Fra Levanger til Ytterøy, fra Flakk ved Trondheim til Rørvik i Indre Fosen og fra Valset i Agdenes til Brekstad i Ørland.

Hurtigbåtruter fra Trondheim mot Vanvikan i Indre Fosen og mot Brekstad; den siste går videre til Hitra, Frøya og Kristiansund.

Skarnsundbrua fra 1991 i Inderøy forbinder Innherred med Fosen.

Fast personrutetrafikk på indre Trondheimsfjorden fra 1856 med hjulbåten «Indherred», i regi av Indherreds Dampskibsselskab, til «Steinkjer» innstilte i 1974. I ytre del av fjorden gikk «Orkla» mellom Trondheim, Orkdal og de omkringliggende bygdene fra 1869.

  • Olaf T. Engvik. Gamle Dampen : rutebåter på Trondheimsfjorden 1850-1975. Adresseavisens forlag, 1977. Finn boka.
  • Egil Sakshaug (red.). Trondheimsfjorden. Tapir forlag; Vitenskapsmuseet, 2000. ISBN 82-519-1548-1. Artikler fra museets fagområder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.