Trondheimsfjorden

Artikkelstart

Trondheimsfjorden er en fjord i Trøndelag. Den er 130 kilometer lang, målt fra Agdenes fyr til Hjellebotn, og er med det den tredje lengste fjorden i Norge. Største dyp på 578 meter ligger ved Selva i Agdenes.

Utstrekning

Trondheimsfjorden starter ved Agdenes fyr i Orkland kommune, der den grenser mot Stjørnfjorden. Sørøstover går Trondheimsfjorden til Byneset vest for Trondheim, bøyer der i østlig, senere nordøstlig retning og når inn til Beitstad.

Den ytre delen av fjorden er 3–5 kilometer bred. Der den bøyer østover, utvider den seg sterkt i bredden. De midtre og indre delene har flere fjordarmer, Orkdalsfjorden og Gaulosen mot sør, lenger inne Strindfjorden østover fra Trondheim med Stjørdalsfjorden i fortsettelsen helt i sørøst og Åsenfjorden sør for Frostahalvøya mot nordøst.

Ved Inderøy snevrer den seg inn til et smalt sund, Skarnsundet, og innenfor fortsetter den i Beitstadfjorden med de to innerste armene Verrasundet mot sørvest og Beitstadsundet/Hjellebotn mot nord.

De største elvene med utløp i fjorden er fra vest mot nordøst: Orkla, Gaula, Nidelva, Stjørdalselva, Verdalselva og Byaelva (Steinkjervassdraget fra Snåsavatnet), som alle er nasjonale laksevassdrag.

Det er flere folkerike områder langs fjorden, særlig i sør (Trondheim, Orkanger) og øst (Stjørdal, Levanger, Verdal, Steinkjer). Det er noen bebodde øyer: Tautra i Frosta kommune har bru/molo, mens Ytterøy i Levanger kommune har ferge.

Munkholmen i Trondheim er både et kulturminne og ei bystrand.

Naturvern

En fembøring i seilas på fjorden.

Tretten naturreservat og dyrefredningsområder, som ligger fra Gaulosen til Steinkjer, er samlet under navnet Trondheimsfjorden våtmarkssystem, og inngår i Ramsarkonvensjonen, som vernede våtmarksområder.

I tillegg er også Tautra og Svaet naturreservat og fuglefredningsområde og Ørland våtmarkssystem Ramsar-områder.

Tauterryggen marine verneområde fra 2013 omfatter 44 kvadratkilometer i Frosta og Indre Fosen kommuner; dette er en morenerygg med korallrev.

Trondhjemsfjorden er en av de najonale laksefjordene i Norge, noe som begrenser lakseoppdrett inne i fjorden av hensyn til de viktige bestandene av villaks.

Trafikk

Fjorden krysses med ferje tre steder: Fra Levanger til Ytterøy, fra Flakk ved Trondheim til Rørvik i Indre Fosen og fra Valset i Agdenes til Brekstad i Ørland.

Det går hurtigbåtruter fra Trondheim mot Vanvikan i Indre Fosen og mot Brekstad; den siste går videre til Hitra og Kristiansund.

Skarnsundbrua fra 1991 i Inderøy forbinder Innherred med Fosen.

Det var personrutetrafikk på indre Trondheimsfjorden fra 1856 med hjulbåten «Indherred», i regi av Indherreds Dampskibsselskab, til «Steinkjer» innstilte i 1974.

I ytre del av fjorden gikk «Orkla» mellom Trondheim, Orkdal og de omkringliggende bygdene fra 1869.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Olaf T. Engvik. Gamle Dampen : rutebåter på Trondheimsfjorden 1850-1975. Adresseavisens forlag, 1977. Les boka her.
  • Egil Sakshaug (red.). Trondheimsfjorden. Tapir forlag; Vitenskapsmuseet, 2000. ISBN 82-519-1548-1. Artikler fra museets fagområder. Les boka her.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg