Østlandet, landsdel som utgjør den sørøstre delen av det sørlige Norge, sør for Dovre/Rondane/Rørosvidda og øst for Langfjella. Landsdelen regnes praktisk og administrativt å omfatte fylkene Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold og Telemark. Slik avgrenset utgjør landsdelen 94 596 kvadratkilometer (29,2 prosent av landets areal) og har 2 673 969 innbyggere, 50,5 prosent av landets folketall (2018).

Av Østlandets befolkning bor 76,7 prosent i Oslofjord-området, definert som fylkene Østfold, Vestfold, Akershus og Oslo, samt Drammens- og Hønefoss-områdene i Buskerud og Hadelands-kommunene i Oppland. Slik definert har Oslofjord-området 38,2 prosent av folketallet i hele landet (2018).

Østlandets andel av landets folkemengde var sterkt økende frem til årene rundt 1970 (49,1 prosent) for deretter å gå noe tilbake frem til midt på 1980-tallet (48,6 prosent i 1986). Senere har andelen av folkemengden på Østlandet igjen vist en stigende tendens, parallelt med oppsvinget i Oslo-områdets befolkning.

I perioden 2008–2018 økte samlet folkemengde på Østlandet med gjennomsnittlig 1,2 prosent årlig mot 1,3 prosent i landet som helhet. Til sammenligning økte folketallet i Oslo/Akershus med gjennomsnittlig 2,4 prosent årlig i samme periode. Dette avspeiler en fortsatt sentralisering av bosettingen på Østlandet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.