Faktaboks

Uttale
bornhˈolm
Bornholm
Bornholm
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Det nordlige Bornholm
Hovedstaden Rønne er Bornholms største by og har båtforbindelse til Ystad i Sverige.
Det nordlige Bornholm
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Bornholmsflagget
Bornholmsflagget skriver seg fra slutten av 1970-tallet og er en versjon av Dannebrog med et grønt kors i det hvite. Flagget er ikke offisielt godkjent, men benyttes likevel av mange bornholmere.
Bornholmsflagget
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Bornholm

Bornholm. En del av bebyggelsen i byen Gudhjem. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Bornholm er en dansk øy og kommune i Østersjøen, 170 kilometer fra København, 40 kilometer sørøst for Skåne. Øya er 588 kvadratkilometer og hadde 39 545 innbyggere i 2022. Bornholm har tilhørt Danmark siden 1658. Til Bornholm hører også øygruppen Ertholmene: Christiansø, Fredriksø og flere mindre ubebodde øyer. Administrasjonssenteret ligger i Rønne.

Natur

I motsetning til det øvrige Danmark er Bornholm for størstedelen (i midten og i nord) bygd av grunnfjellsgranitt, i sør finnes sedimentære bergarter av forskjellig alder. Grunnfjellet er gjennomskåret av sprekkedaler (for eksempel ved Paradisbakkerne) og danner en klippekyst i nord og nordøst. Størstedelen av det indre, som i Rytterknægten (162 meter over havet), danner en bakket, temmelig ufruktbar morenejord. Området var tidligere hede (Højlyngen), men ble plantet til med skog (Almindingen, Rø Plantage) på 1800-tallet. I den sørlige del av øya er morenelaget tykkere, mer fruktbart og vel oppdyrket. Sørøstspissen (Dueodde) består av sandklitter.

Klima

Klimaet er mildt, spesielt på sensommeren og om høsten, og fiken kan modnes på gunstige steder langs nord- og østkysten. Middeltemperatur (Sandvig) er 0 °C i februar, 17,5 °C i juli. Årsnedbør er 550 millimeter.

Befolkning

Største byer i 2018 er: Rønne (13 723 innbyggere), Nexø (3654), Aakirkeby (2112) og Allinge-Sandvig (1517).

Næringsliv

Viktige næringsveier er jordbruk og turisme. Jordbruket har hovedvekt på husdyrhold; ved kysten drives fiske. Bornholm har lenge vært kjent for sin sild (røkt bornholmer). Den tradisjonsrike utvinningen av granitt og kaolin opphørte på slutten av 1900-tallet; derimot fortsetter øyas tradisjonelle keramikkindustri. Sommerturismen er betydelig og er av avgjørende økonomisk betydning.

Kultur

Blant severdighetene kan nevnes Hammershus festning på øyas nordspiss, bygd rundt 1250 av erkebiskopen i Lund, visstnok Nord-Europas største middelalderruin, og de karakteristiske rundkirkene fra 1100- og 1200-tallet, som samtidig tjente som utkikkstårn og festninger ved overfall av sjørøvere. Bornholms Kunstmuseum, innviet i 1993, ligger vakkert til på klippekysten nord for Gudhjem.

Samferdsel

Bornholm (Rønne) har flyforbindelse med København og fergeforbindelse med København, Ystad i Sverige og Sassnitz i Tyskland. Om sommeren er det hurtigferge fra Nexø til Kołobrzeg i Polen. Med åpningen av Øresundsbroen og oppstartingen av hurtigferge Ystad–Rønne er reisetiden til København redusert til under tre timer, men Bornholm har fortsatt preg av å være utkantområde med svakt næringsgrunnlag og langsomt synkende folketall.

Historie

Bornholm hadde allerede i bronsealderen en tett bosetning og synes særlig i begynnelsen av vår tidsregning å ha spilt en fremtredende rolle. Store mengder av helleristninger og lange rekker av oppreiste stein, såkalte skipssetninger, vitner om den spesielle kulturutviklingen i det isolerte øysamfunnet. Navnet Borgundarholm (Bornholm) viser tilknytning til folkestammen burgunder.

Først sent ble Bornholm nærmere knyttet til det øvrige Danmark. Bornholm kom etter innføringen av kristendommen etter hvert helt inn under erkebispestolen i Lund, og først Christian 2 brakte det direkte under kronen. Etter at han ble fordrevet, var Bornholm i 50 år pantsatt til Lübeck, til 1575. Bornholm ble ved Roskildefreden (etter Krabbekrigen) i 1658 avstått til Sverige; men da freden ble brutt, reiste bornholmerne seg, overrasket den svake svenske besetninget og overgav igjen øyen til den danske kongen, som beholdt den ved freden i 1660.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg