Bornholm er en dansk øy og kommune i Østersjøen, 170 kilometer fra København, 40 kilometer sørøst for Skåne. Øya er 588 kvadratkilometer og har 39 632 innbyggere i 2018. Bornholm har tilhørt Danmark siden 1658. Til Bornholm hører også øygruppen Ertholmene: Christiansø, Fredriksø og flere mindre ubebodde øyer. Administrasjonssenteret ligger i Rønne.

I motsetning til det øvrige Danmark er Bornholm for størstedelen (i midten og i nord) bygd av grunnfjellsgranitt, i sør finnes sedimentære bergarter av forskjellig alder. Grunnfjellet er gjennomskåret av sprekkedaler (for eksempel ved Paradisbakkerne) og danner en klippekyst i nord og nordøst. Størstedelen av det indre, som i Rytterknægten (162 meter over havet), danner en bakket, temmelig ufruktbar morenejord. Området var tidligere hede (Højlyngen), men ble plantet til med skog (Almindingen, Rø Plantage) på 1800-tallet. I den sørlige del av øya er morenelaget tykkere, mer fruktbart og vel oppdyrket. Sørøstspissen (Dueodde) består av sandklitter.

Klimaet er mildt, spesielt på sensommeren og om høsten, og fiken kan modnes på gunstige steder langs nord- og østkysten. Middeltemperatur (Sandvig) er 0 °C i februar, 17,5 °C i juli. Årsnedbør er 550 millimeter.

Største byer i 2018 er: Rønne (13 723 innbyggere), Nexø (3654), Aakirkeby (2112) og Allinge-Sandvig (1517).

Viktige næringsveier er jordbruk og turisme. Jordbruket har hovedvekt på husdyrhold; ved kysten drives fiske. Bornholm har lenge vært kjent for sin sild (røkt bornholmer). Den tradisjonsrike utvinningen av granitt og kaolin opphørte på slutten av 1900-tallet; derimot fortsetter øyas tradisjonelle keramikkindustri. Sommerturismen er betydelig og er av avgjørende økonomisk betydning.

Blant severdighetene kan nevnes Hammershus festning på øyas nordspiss, bygd rundt 1250 av erkebiskopen i Lund, visstnok Nord-Europas største middelalderruin, og de karakteristiske rundkirkene fra 1100- og 1200-tallet, som samtidig tjente som utkikkstårn og festninger ved overfall av sjørøvere. Bornholms Kunstmuseum, innviet i 1993, ligger vakkert til på klippekysten nord for Gudhjem.

Bornholm (Rønne) har flyforbindelse med København og fergeforbindelse med København, Ystad i Sverige og Sassnitz i Tyskland. Om sommeren er det hurtigferge fra Nexø til Kołobrzeg i Polen. Med åpningen av Øresundsbroen og oppstartingen av hurtigferge Ystad–Rønne er reisetiden til København redusert til under tre timer, men Bornholm har fortsatt preg av å være utkantområde med svakt næringsgrunnlag og langsomt synkende folketall.

Bornholm hadde allerede i bronsealderen en tett bosetning og synes særlig i begynnelsen av vår tidsregning å ha spilt en fremtredende rolle. Store mengder av helleristninger og lange rekker av oppreiste stein, såkalte skipssetninger, vitner om den spesielle kulturutviklingen i det isolerte øysamfunnet. Navnet Borgundarholm (Bornholm) viser tilknytning til folkestammen burgunder.

Først sent ble Bornholm nærmere knyttet til det øvrige Danmark. Bornholm kom etter innføringen av kristendommen etter hvert helt inn under erkebispestolen i Lund, og først Christian 2 brakte det direkte under kronen. Etter at han ble fordrevet, var Bornholm i 50 år pantsatt til Lübeck, til 1575. Bornholm ble ved Roskildefreden (etter Krabbekrigen) i 1658 avstått til Sverige; men da freden ble brutt, reiste bornholmerne seg, overrasket den svake svenske besetning og overgav igjen øyen til den danske konge, som beholdt den ved freden i 1660.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.