Selbusjøen

Stålis med luftbobler velegnet for turskøyting på Selbusjøen nær utløpet av Nea.
turskøyting_jan 2021
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Selbusjøen er en dyp innsjø i Neavassdraget i Selbu og Trondheim (tidligere Klæbu) kommuner i Trøndelag. Med 58 kvadratkilometer er den blant Norges 20 største innsjøer.

Hovedtilløpet er Nea fra sørøst, og avløpet er Nidelva nordover fra vestenden. Største dybde er 206 meter. Ved Neas munning ligger tettstedet Mebonden med Selbu kirke. Det går rutebåt i sommerhalvåret.

Selbusjøen er siden tidlig på 1900-tallet regulert med reguleringshøyde 155–161 meter over havet, og er reguleringsmagasinet for Bratsberg kraftverk og de seks andre elvekraftverkene i Nidelva.

Økologi

Selbusjøen er historisk kjent som en bra innsjø for ørret og røye, men bestandene er redusert med 70-90 prosent siden 1970-tallet. Storvokst ørret tas jevnlig både i innsjøen og i tilløpselva Nea. Lake inngår også i den naturlig fiskefaunaen, og bestanden av denne bunnlevende torskefisken har økt.

Påvirkninger

Ferskvannsøkologien i Sebusjøen er preget av vassdragsreguleringen (innsjøen og tilløpselver), og av introduserte arter. Gjedde og ørekyt er fremmede fiskearter som har spredd seg i Nea-vassdraget. Både pungreka Mysis relicta og den firetornete istidskrepsen Pallasea quadrispinosa ble satt ut som et kompensasjonstiltak i Selbusjøen på 1970-tallet. Hensikten var å bedre næringsforholdene for ørret og røyebestandene, slik man hadde erfaring fra tilsvarende utsettinger i grunne regulerte innsjøer i Sverige.

Introduksjon av fremmede arter har vist at det i mange økosystemer gjør mer skade enn nytte. Grunneierne rundt Selbusjøen ble derfor på 1990-tallet tilkjent erstatning på 5 millioner kroner i Høyesterett, for dette som i ettertid regnes som et mislykkede avbøtende tiltak.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Harald E. Bue

I følge NVE er største dyp 206 meter.http://arcus.nve.no/data/raster/dybdekart/dk892.pdf(beklager at jeg limte inn lenken i forslag til endring, nybegynnerfeil).

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg