Wattmeter
Av .
Lisens: public domain

Watt er i fysikk målenheten for effekt, det vil si overført energi per tidsenhet. Watt er en avledet SI-enhet med symbol W.

Faktaboks

Etymologi

etter den skotske ingeniøren James Watt

Engelsk navn
watt
Symbol
W
Type
målenhet for effekt
Verdi
1 kg⋅m²⋅s⁻³

Én watt defineres slik:

\(1 W = 1 \frac{kg\cdot m^{2}}{s^{3}} = 1 \frac{J}{s} = 1 \frac{N\cdot m}{s}\)

Her er J symbol for joule, N symbol for newton, s for sekund, kg for kilogram og m for meter.

Når det er snakk om elektrisk energi, er én watt den effekten som ytes når en strømstyrke på én ampere (A) flyter gjennom en elektrisk potensialforskjell på én volt (V).

1 W = 1 V · 1 A

Watt om varmeeffekt

Watt brukes også om varmeeffekt, for eksempel fra et varmeanlegg. Når avgitt effekt fra et kraftverk skal angis, kan det være et behov for å skille mellom produsert varme og elektrisitet. I den forbindelse er det etablert en internasjonal praksis for å bruke symbolene Wₜ for varmeeffekt, der indeksen t står for termisk effekt, og symbolet Wₑ for elektrisk effekt. På norsk brukes også indeksen v, avledet av varmeeffekt.

Dette skillet mellom varme og elektrisitet kan alternativt bli markert med en tilsvarende indeks på symbolet for den fysiske størrelsen effekt som er P. For eksempel kan 100 watt varme bli angitt som Pₜ = 100 W i stedet for P = 100 Wₜ.

Sammen med SI-prefikser

Enheten watt kan brukes sammen med SI-prefikser for å danne større og mindre enheter:

Enhet Symbol Betydning
kilowatt kW 10³ watt = tusen watt
megawatt MW 10⁶ watt = tusen kilowatt
gigawatt GW 10⁹ watt = million kilowatt
terawatt TW 10¹² watt = milliard kilowatt
milliwatt mW 10⁻³ watt = 0,001 watt
mikrowatt μW 10⁻⁶ watt = 0,001 milliwatt
nanowatt nW 10⁻⁹ watt = 0,001 mikrowatt
pikowatt pW 10⁻¹² watt =0,001 nanowatt

Historikk

Watt ble foreslått i 1882 av den tyske ingeniøren Carl Wilhelm Siemens, som en praktisk enhet for elektrisk effekt. Den ble da satt lik 10⁷ erg per sekund. I 1890 ble enheten internasjonalt godkjent.

Enheten har navn etter den skotske ingeniøren James Watt, som selv innførte hestekraft som teknisk enhet for effekt.

1 kW (kilowatt) = 1000 W = 1,36 hestekrefter

Inntil 1948 skilte man mellom absolutt watt, som var definert ved de mekaniske enhetene for masse, lengde og tid (og er den enheten som nå brukes) og internasjonal watt, som var definert ved internasjonal volt og internasjonal ohm (se elektrisitet – målenheter).

På samme måte som erg/s er CGS-enhet både for elektromagnetisk og mekanisk effekt, knytter watt elektriske og mekaniske enheter sammen i et felles enhetssystem, MKSA-systemet, som ble godkjent av CGPM i 1948 og som ligger til grunn for SI-systemet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg