Innflyging til Værnes av Jonas Renhult Skaug/Wikimedia Commons. CC BY SA 4.0

Trondheim lufthavn, Værnes er en sivil stamrutelufthavn, samlokalisert med Luftforsvaret. Lufthavnen ligger i Stjørdal kommune i Trøndelag, cirka tre km fra Stjørdal og 32 km fra Trondheim.

Trondheim lufthavn, Værnes har landets nest høyeste flytårn, åpnet i 2005. Det rager 53 meter over bakken.

Lufthavnen betjenes av en rekke norske og utenlandske flyselskap for ruter og charter, som tilbyr reiser til en mengde destinasjoner i inn- og utland.

Forsvaret kjøpte Værnes Hovedgård i 1887, men det gikk 25 år før det kom luftaktivitet på stedet. I 1912 samlet en del av Trondheims overklasse sammen midler til opprettelse av et luftforsvar for Midt-Norge, og samme år vedtok Stortinget en tilleggsbevilgning til Forsvaret.

Ekstrabevilgningen muliggjorde opprettelsen av «Nordenfjeldske Flyveavdeling», som var et ledd i styrkingen av Forsvaret med tanke på den nordlige landsdelen. Sammen med private bidrag gjorde bevilgningen det mulig å etablere en militær flyplass i Midt-Norge. Det ble kjøpt inn et fly, bygget ny hangar og en flystripe på Kirkesletta som i dag utgjør den østlige del av flyplassen.

Det første flyet tok av fra Værnes gård 26. mars 1914.

10. april 1940 inntok den tyske okkupasjonsmakten Værnes, etter å ha gått i land på Ravnkloa i Trondheim dagen før. For tyskerne var Værnes viktig, og målet var å bygge den opp til en storflyplass.

De tyske okkupantene gikk straks igang med utbyggingen på Værnes. De trengte arbeidskraft, og 24. april kunngjorde Trondheims ordfører og Sør-Trøndelags fylkesordfører følgende: «Den tyske overkommando forlanger at der skaffes 2000 arbeidere til planeringsarbeide paa Lade og Værnes. (…) Den tyske overkommando erklærer at disse arbeider er nødvendig for at beskytte Trondheim.»

Tyskerne betalte godt for at nordmenn skulle bygge ut rullebanen på Værnes. 1. mai 1940 kom Reichkommissar Josef Terboven til Værnes for å inspisere flyplassen og tale til de norske arbeiderne. Arbeiderne fikk gratis øl og engelske sigaretter.

I løpet av andre verdenskrig bygget okkupasjonsmakten tre betongrullebaner, etter først å ha bygget en i tre.

Etter krigen ble flyplassen opprustet, og i 1952 etablerte Det Norske Luftfartsselskap den første sivile ruten, mellom Værnes og Oslo. Fire år senere fulgte Braathens SAFE etter, og med det forlot de Lade flyplass i Trondheim.

En ny, sivil lufthavnsdel sto ferdig 21. oktober 1961, og i samme periode ble rullebanen betydelig forlenget, fra 1600 til 2365 meter. I dag benyttes én rullebane.

I 1982 ble det bygget ny terminal ved lufthavnen, tilpasset den stadig økende passasjermassen. I 1985 passerte Værnes én million reisende per år. Nye terminalutvidelser fulgte i 1994 og 2006, og i dag kan lufthavnen betjene flere millioner reisende hvert år.

  • Passasjerer (inkl. transitt) i 2017: 4 427 733
  • ICAO: ENVA
  • IATA: TRD
  • Betjening: ATC
  • Rullebane (TODA): 2909/2864m.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.