Meråker kraftverk

Artikkelstart

Meråker kraftverk er et vannkraftverk i Meråker kommune i Trøndelag. Hovedvassdrag er øvre deler av Stjørdalsvassdraget (Stjørdalselva) med sideelver.

Hovedmagasin for Meråker kraftverk er innsjøen Fjergen (514–498 meter over havet). Gjennom et tunnelsystem som ligger omtrent 350 meter over havet tas sideelvene Tevla, Dalåa og Torbjørka inn, og pumpes ved hjelp av Tevla pumpekraftverk opp til et øvre tunnelsystem som fører vannet til Fjergen.

Meråker kraftverk har en fallhøyde på 260 meter, som med sine to francisturbiner yter en effekt på maksimalt 87 MW, og har en midlere årsproduksjon på 463 GWh.

Dagens Meråker kraftverk er bygd til erstatning for fire gamle stasjoner på til sammen 20 MW og 130 GWh, som var bygd og tatt i bruk av Meraker Smelteverk (Elkem ASA) henholdsvis i 1913, 1915, 1930 og 1936. Disse kraftstasjonene, med fallrettigheter, hjemfalt vederlagsfritt til staten i 1989, og ble solgt videre til Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE). Alle disse stasjonene er nå nedlagt. Noen av de gamle demningene er beholdt som kulturhistoriske minnesmerker.

Meråker kraftverk eies i dag av NTE Energi AS.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg