Meråker kraftverk, idriftsatt 1994, utnytter fall i øvre deler av Stjørdalsvassdraget, Stjørdalselva med sideelver ned til og med Nustadfoss i Meråker kommune, Nord-Trøndelag.

Hovedmagasin for Meråker kraftverk er Fjergen (514-498 moh, 258 mill. m3). Gjennom et tunnelsystem på nivå ca. 350 moh. tas sideelvene Tevla, Dalåa og Torsbjørka inn og pumpes ved hjelp av Tevla kraftverk (pumpekraftverk) opp til et øvre tunnelsystem som tar inn sideelvene på nordsiden av Tevledalen, og som er forbundet med magasinet i Fjergen.

Meråker kraftverk (90 MW, 436 GWh, fallhøyde 260 m, 2 francisturbiner) erstatter i alt fire kraftstasjoner (til sammen 20 MW, ca. 130 GWh) som ble bygd og tatt i bruk av Meraker Smelteverk (Elkem ASA) i hhv. 1913, 1915, 1930 og 1936. Disse kraftstasjonene, med fallrettigheter, hjemfalt vederlagsfritt til staten 1989 og ble solgt til Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk.

Disse gamle verkene er nå nedlagt med unntak av Kopperåa 1. Også noen av de gamle demningene er beholdt som kulturhistoriske minnesmerker i Meråker. Meråker kraftverk eies av Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.