Romsdal

Romsdal, distrikt i Møre og Romsdal fylke, omkring Raumas dalføre, Romsdalsfjorden og øyene utenfor med dal- og fjellstrøkene på begge sider; utgjør den midtre delen av Møre og Romsdal fylke.

Romsdal var i norrøn tid fylke (Raumsdælafylki), ble i første del av 1500-tallet len, rundt hundre år senere fogderi og fra 1675 dessuten amt, fra først av omfattende Romsdal og Nordmøre. Fra 1704 utgjorde Romsdal ett av de tre fogderiene (Sunnmøre, Romsdal og Nordmøre) i Møre og Romsdal amt som svarer til dagens fylke; se ellers fogd.

Romsdal utgjør i dag et tingrettsdistrikt (Romsdal) og to prostier (Molde og Indre Romsdal) som omfatter de åtte kommunene Molde, Aukra, Sandøy, Midsund, Fræna, Rauma, Vestnes og Nesset (de fem førstnevnte utgjør Molde domprosti og de tre øvrige Indre Romsdal prosti). Romsdal utgjør etter denne avgrensningen i alt 3808 km2 og hadde 60 103 innbyggere i 2015.

Samferdsel

Fylkets eneste jernbane er Raumabanen som går parallelt med E 136 ned Romsdalen fra Dombås der den har tilknytning til Dovrebanen, til Åndalsnes. Romsdal har stamflyplass ved Molde (Årø).

Viktigste veier er E 136 (Dombås-Åndalsnes-Ålesund) som fra Åndalsnes går langs sørsiden av Romsdalsfjorden og over Ørskogfjellet til Ålesund. Over Ørskogfjellet går også E 39 mellom Spjelkavik i Ålesund via bilferge over Romsdalsfjorden (Furneset-Molde) til Bergsøya i Gjemnes med forbindelse videre på Rv. 70 til Kristiansund. Rv. 64 går fra Åndalsnes via Molde og Eide til Kristiansund (over Atlanterhavsveien), og fra Molde fører Rv. 62 østover til Sunndalsøra med tilknytning til Rv. 70 vestover til Kristiansund og østover til Oppdal.

Om navnet, se Romsdalen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg