Kors i Romsdalen
Kors i Romsdalen, med Trollveggen i bakgrunnen.
Kors i Romsdalen
Av /Shutterstock.

Romsdal er et distrikt i Møre og Romsdal fylke, omkring Raumas dalføre, Romsdalsfjorden og øyene utenfor med dal- og fjellstrøkene på begge sider. Distriktet utgjør den midtre delen av Møre og Romsdal fylke.

Faktaboks

Uttale

romsdal, rångsdal (i eldre sunnmørsk)

Etymologi

norrønt Raumsdalr

Romsdal utgjør i dag et tingrettsdistrikt (Romsdal) og to prostier (Molde og Indre Romsdal) som omfatter kommunene Molde, Aukra, Rauma og Vestnes, samt de tidligere kommunene Sandøy (nå en del av Ålesund kommune) og Fræna (nå en del av Hustadvika kommune). Romsdal utgjør etter denne avgrensningen i alt 3808 kvadratkilometer og hadde 60 103 innbyggere i 2015.

Historikk

Romsdal var i norrøn tid et fylke med navnet Raumsdælafylki. I første del av 1500-tallet ble det et len, rundt hundre år senere fogderi og fra 1675 dessuten amt, fra først av omfattende Romsdal og Nordmøre. Fra 1704 utgjorde Romsdal ett av de tre fogderiene i Møre og Romsdal amt som svarer til dagens fylke. De andre to var Sunnmøre og Nordmøre.

Samferdsel

Fylkets eneste jernbane er Raumabanen som går parallelt med E136 ned Romsdalen fra Dombås, der den har tilknytning til Dovrebanen, til Åndalsnes. Romsdal har stamflyplass ved Molde (Årø).

Viktigste veier er E136 (Dombås–Åndalsnes–Ålesund) som fra Åndalsnes går langs sørsiden av Romsdalsfjorden og over Ørskogfjellet til Ålesund. Over Ørskogfjellet går også E39 mellom Spjelkavik i Ålesund via bilferge over Romsdalsfjorden (Furneset–Molde) til Bergsøya i Gjemnes med forbindelse videre på riksvei 70 til Kristiansund. Riksvei 64 går fra Åndalsnes via Molde og Eide til Kristiansund (over Atlanterhavsveien), og fra Molde fører riksvei 62 østover til Sunndalsøra med tilknytning til riksvei 70 vestover til Kristiansund og østover til Oppdal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg