Tron, Alvdal.
Østerdalen

Østerdalen. Karakteristisk skoglandskap nord for Rena, ved Glomma. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Østerdalen er et område øst i Sør-Norge som omfatter Glommas dalføre i Innlandet fylke mellom grensa til Trøndelag i nord og Elverum i sør, med sidedaler og omliggende fjelltrakter. Også Trysilvassdraget øst for hoveddalen regnes til Østerdalen.

Østerdalen omfatter således kommunene Rendalen, Alvdal, Folldal, Tynset, Tolga, Os (Nord-Østerdal) og Stor-Elvdal, Åmot, Elverum, Engerdal og Trysil (Sør-Østerdal), i alt 19 386 kvadratkilometer og 50 868 innbyggere (2018).

Navnet kommer av norrønt Øystri dalir, 'de østre dalene'.

Administrasjon

Østerdalen utgjør to tingrettsdistrikter; Nord-Østerdal og Sør-Østerdal, det siste omfatter også Våler og Åsnes i Solør. Prostiene Nord-Østerdal og Sør-Østerdal sammenfaller ikke helt med tingrettsdistriktene, i det kommunene Stor-Elvdal og Engerdal hører under Nord-Østerdal tingrett, mens de tilhører Sør-Østerdal prosti. I eldre tid omfattet Østerdalen også Idre og Särna sogn, som i dag er i Älvdalen kommune i Sverige.

Natur- og kulturlandskap

Bilde av fjell-natur i Østerdalen. Her ser man fjellet Grønnfjell som ligger i Tynset Kommune.

I den sørlige delen av Østerdalen er landskapsformene forholdsvis jevne; få høyder når over skoggrensa. Sør-Østerdal er et av de mest skogrike distriktene i landet. Preget av fjellbygd blir sterkere etter som man går nordover, og store deler av de nordligste kommunene er rene fjellbygder uten skog av betydning. Tilsvarende får jordbruket et økende preg av husdyrbruk med grasproduksjon jo lenger nord i dalen man kommer.

Samferdsel

Rørosbanen går langs Glomma hele vegen, og riksvei 3 følger også elva mellom Elverum og Tynset. Ved Tynset går riksvei 3 nordvestover til Ulsberg i Rennebu (E6) og riksvei 30 går videre nordover i hoveddalføret. Riksvei 25 forbinder Elverum med Hamar og fører østover til Trysil og Sverige. Denne og flere andre mellomriksveger gir god kontakt med Sverige.

Næringsliv

Østerdalen har relativt beskjeden industri. Det som finnes, er i stor grad basert på det lokale råstoffgrunnlaget (trevareindustri, treforedling, næringsmiddelindustri). Østerdalskommunene har utbygd i alt 476 MW vannkraft, 90 prosent av fylkets totale installerte effekt. Hovedsenter er Elverum. Tynset er et viktig senter for de nordre delene av Østerdalen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg