Østerdalen


Østerdalen. Karakteristisk skoglandskap nord for Rena, ved Glomma. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.
Administrasjon
Østerdalen utgjør to tingrettsdistrikter; Nord-Østerdal og Sør-Østerdal, det siste omfatter også Våler og Åsnes i Solør. Prostiene Nord-Østerdal og Sør-Østerdal sammenfaller ikke helt med tingrettsdistriktene, i det kommunene Stor-Elvdal og Engerdal hører under Nord-Østerdal tingrett, mens de tilhører Sør-Østerdal prosti. I eldre tid omfattet Østerdalen også Idre og Särna sogn, som i dag er i Älvdalen kommune i Sverige.
Natur- og kulturlandskap

I den sørlige delen av Østerdalen er landskapsformene forholdsvis jevne; få høyder når over skoggrensa. Sør-Østerdal er et av de mest skogrike distriktene i landet. Preget av fjellbygd blir sterkere etter som man går nordover, og store deler av de nordligste kommunene er rene fjellbygder uten skog av betydning. Tilsvarende får jordbruket et økende preg av husdyrbruk med grasproduksjon jo lenger nord i dalen man kommer.
Samferdsel
Rørosbanen går langs Glomma hele vegen, og riksvei 3 følger også elva mellom Elverum og Tynset. Ved Tynset går riksvei 3 nordvestover til Ulsberg i Rennebu (E6) og riksvei 30 går videre nordover i hoveddalføret. Riksvei 25 forbinder Elverum med Hamar og fører østover til Trysil og Sverige. Denne og flere andre mellomriksveger gir god kontakt med Sverige.
Næringsliv
Østerdalen har relativt beskjeden industri. Det som finnes, er i stor grad basert på det lokale råstoffgrunnlaget (trevareindustri, treforedling, næringsmiddelindustri). Østerdalskommunene har utbygd i alt 476 MW vannkraft, 90 prosent av fylkets totale installerte effekt. Hovedsenter er Elverum. Tynset er et viktig senter for de nordre delene av Østerdalen.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.