Tron, Alvdal.

av Lars Mæhlum. CC BY SA 3.0

Østerdalen, dalføre som i geografisk forstand omfatter Glommas dalføre mellom Aursunden og Elverum i Sør-Trøndelag og Hedmark fylker. Navnet brukes imidlertid i alminnelighet om Østerdalen i Hedmark fylke med sidedaler og omliggende fjelltrakter, inkludert Trysilvassdraget som ligger i Engerdal og Trysil kommuner øst for selve Østerdalen.

Administrativt svarer Østerdalen til prostiene Nord-Østerdal og Sør-Østerdal omfattende kommunene Rendalen, Alvdal, Folldal, Tynset, Tolga, Os (Nord-Østerdal) og Stor-Elvdal, Åmot, Elverum, Engerdal og Trysil (Sør-Østerdal), i alt 19 386 km2 og 50 906 innb. (2015). Østerdalen utgjør også to tingrettsdistrikter, Nord-Østerdal og Sør-Østerdal, det siste omfatter også Våler og Åsnes i Solør. Prostiene sammenfaller ikke helt med tingrettsdistriktene, i det kommunene Stor-Elvdal og Engerdal hører under Nord-Østerdal tingrett, mens de tilhører Sør-Østerdal prosti. 

I eldre tid omfattet Østerdalen også Idre og Särna sogn, som i dag er i Älvdalen kommune, Sverige.

I den sørlige delen av Østerdalen er landskapsformene forholdsvis jevne; få høyder når over skoggrensa. Sør-Østerdal er et av de mest skogrike distriktene i landet. Preget av fjellbygd blir sterkere etter som man går nordover, og store deler av de nordligste kommunene er rene fjellbygder uten skog av betydning. Tilsvarende får jordbruket et økende preg av husdyrbruk med gressproduksjon jo lenger nord i dalen man kommer. Rørosbanen går langs Glomma hele veien, og Rv. 3 følger også elven mellom Elverum og Tynset. Ved Tynset går Rv. 3 nordvestover til Ulsberg i Rennebu (E 6) og Rv. 30 går videre nordover i hoveddalføret. Rv. 25 forbinder Trysil og Elverum med Hamar og fører østover til Trysil og Sverige. Denne og flere andre mellomriksveier gir god kontakt med Sverige.

Østerdalen har relativt beskjeden industri. Det som finnes, er i stor grad basert på det lokale råstoffgrunnlaget (trevareindustri, treforedling, næringsmiddelindustri). Østerdalskommunene har utbygd i alt 476 MW vannkraft, 90 % av fylkets totale installerte effekt. Hovedsenter er Elverum. Tynset er et viktig senter for de nordre delene av Østerdalen.

Navnet kommer av norrønt Øystri dalir, 'de østre dalene'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.