Landsdeler i Norge
Det er vanlig å dele Norge inn i fem landsdeler: Nord-Norge, Trøndelag, Vestlandet, Østlandet og Sørlandet. De fire sistnevnte omtales i fellesskap som Sør-Norge. Landsdelene har ingen formell funksjon i seg selv, men er vanlige grupperinger i statistikk og en del offentlige virksomheter.
Landsdeler i Norge
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Sør-Norge er den sørlige delen av Norge, og omfatter landsdelene Trøndelag, Vestlandet, Sørlandet og Østlandet. Området omfatter 65,1 prosent av hovedlandets areal og har 91,2 prosent av folkemengden (2023).

Landskapet i Sør-Norge består av 61 prosent fjell, 34 prosent kupert land og fem prosent lavland. De høyeste fjellene i denne delen av landet finnes i Jotunheimen. Alpint fjellandskap utgjør 14 prosent av arealet i Sør-Norge og finnes blant annet i Hurrungane i Jotunheimen og i Sunnmørsalpene.

Berggrunnen i Sør-Norge består mest av gneis fra prekambriumtiden. Dette grunnfjellet tilhører Det store sørnorske grunnfjellsområde, Den skandinaviske fjellkjede og det sørøstnorske grunnfjellsområde. Lokalt finnes yngre bergarter, blant annet i Oslofeltet mellom Langesundsfjorden og Mjøsa og i devonfeltene på Vestlandet, på kysten mellom Sognefjorden og Nordfjorden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg