Sør-Norge

Landsdeler i Norge
Det er vanlig å dele Norge inn i fem landsdeler: Nord-Norge, Trøndelag, Vestlandet, Østlandet og Sørlandet. De fire sistnevnte omtales i fellesskap som Sør-Norge. Landsdelene har ingen formell funksjon i seg selv, men er vanlige grupperinger i statistikk og en del offentlige virksomheter.
Landsdeler i Norge
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Sør-Norge er den sørlige delen av Norge, og omfatter landsdelene Trøndelag, Vestlandet, Sørlandet og Østlandet. Området omfatter 65,1 prosent av hovedlandets areal og har 91,1 prosent av folkemengden (2021).

Landskapet i Sør-Norge består av 61 prosent fjell, 34 prosent kupert land og fem prosent lavland. De høyeste fjellene i denne delen av landet finnes i Jotunheimen. Alpint fjellandskap utgjør 14 prosent av arealet i Sør-Norge og finnes blant annet i Hurrungane i Jotunheimen og i Sunnmørsalpene.

Berggrunnen i Sør-Norge består mest av gneis fra prekambriumtiden. Dette grunnfjellet tilhører Det store sørnorske grunnfjellsområde, Den skandinaviske fjellkjede og det sørøstnorske grunnfjellsområde. Lokalt finnes yngre bergarter, blant annet i Oslofeltet mellom Langesundsfjorden og Mjøsa og i devonfeltene på Vestlandet, på kysten mellom Sognefjorden og Nordfjorden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg