Fosen

Parti fra kystlandskapet på vestkysten av Fosen. Juldagan er en gruppe små konglomeratøyer ytterst i Bjugnfjorden i Ørland kommune.
Juldagan, Ørland
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Fosen er et landskap og ei halvøy i Trøndelag.

Faktaboks

Etymologi
etter sisteleddet -fosen i øya Storfosna og gården Storfosen, norrønt Fólgsn, ‘gjemmested’.
Også kjent som
Fosna

Geografisk er Fosenhalvøya den delen av Trøndelag som ligger mellom havet i vest og Trondheimsfjorden i øst, og som ligger sør og sørvest for Namsfjorden og Namdalseidet.

Administrativt sett omfatter Fosen vanligvis de fire kommunene Ørland, Indre Fosen, Åfjord og Osen. Disse fire kommunene utgjør et prosti i den norske kirke og samarbeider i Fosen regionråd. De har et samlet areal på rundt 3225 kvadratkilometer.

Historisk omfattet Fosen fogderi kyst- og øykommunene både sør og nord for Trondheimsfjorden.

Landskap og næringsliv

Kysten er innskåret av en rekke, for det meste korte, fjorder. De lengste er Stjørnfjorden i sørvest, Åfjorden i vest og Verrasundet i øst. Landet ut mot havet er mest nakne lave koller med striper av dyrket jord imellom. Ørlandet i sørvest er imidlertid et sammenhengende flatland med god jord. I det indre er delvis skogkledde åser og en mengde småvann og myrer. Høyeste topp er Finnvollheia (675 meter over havet) nordøst i Åfjord.

Fosen var tidligere et viktig fiskeridistrikt, men i begynnelsen av 1930-årene stanset de årlige innsigene av skrei til dette distriktet. I 1960-årene var forskjellige sildefiskerier og seifiske viktigst, men disse har også gått tilbake i betydning. I 1990-årene betydde torsk, makrell og lignende mest. Skjelldyrking og fiske- og skalldyroppdrett er utbredt.

De største arbeidsplassene er Luftforsvaret i Ørland og verftet Nordyard Fosen i Rissa.

Sørsamisk reindrift drives her gjennom Fosen reinbeitedistrikt (Fovsen njaarke sijte), som har to adskilte driftsenheter og tilsammen 2100 dyr.

Lokalavisen Fosna-Folket utkommer tre dager i uka på Brekstad.

Samferdsel

Fosen har fergeforbindelse Flakk–Rørvik mellom Trondheim og Rørvik i Indre Fosen (fylkesveg 715), og med Agdenes på sørsiden av Trondheimsfjorden fra Ørland (Brekstad–Valset) (fylkesveg 710).

Hurtigbåt mellom Vanvikan i Leksvik og Trondheim. Kystekspressen Trondheim–Kristiansund og hurtigbåtene mellom Trondheim og Hitra anløper Hysnes i Indre Fosen og Brekstad i Ørland.

Skarnsundbrua på fylkesveg 755 mellom Mosvik og Inderøy. På Ørland ligger militær flyplass med sivil trafikk.

Administrative inndelinger

Selve navnet Fosen forekommer i ulike administrative sammenhenger. Det interkommunale samarbeidsorganet Fosen regionråd omfatter de nevnte fire kommunene; men har tidligere også omfattet Verran og Mosvik. Fosen prosti omfatter de samme fire kommunene.

Fosen tingrettsdistrikt dekker Ørland, Åfjord, Osen og øykommunene Hitra og Frøya.

Det gamle Fosen fogderi omfattet, i tillegg til Fosenhalvøya, også de tidligere kommunene Hemne, Snillfjord, Agdenes, Hitra og Frøya sørvest for Trondheimsfjorden. Det svarte omtrent til middelalderens Fosen len, som lå under Nordmørefylket. Fosen historielag dekker det gamle fogderiets grenser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Kolbjørn Aune (red.) Fosens historie. Bind 1: fra istid til 1730. Utgitt av Fosen historielag, 2005, isbn 82-90341-32-6, Finn boken
  • Nord-Trøndelag og Fosen: geologi og landskap. Utgitt av NGU, 1997. ISBN 82-7385-170-2. Finn boken
  • Stein Arne Sæther (red.) Fosen : natur, kultur og mennesker. Adresseavisens forlag, 1993. ISBN 82-7164-031-3
  • Årbok for Fosen. Utgitt av Fosen historielag, 1947-49, 1965-

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg