Ørland flystasjon

Et AWACS-fly tar av fra Ørland flystasjon høsten 2014.
/Forsvaret.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Artikkelstart

Ørland flystasjon er Luftforsvarets viktigste base, da den er hovedbase for de nye norske kampflyene F-35. Flystasjonen med tilhørende anlegg ligger i Ørland kommune, ca. 2 kilometer nordvest for Brekstad, Trøndelag fylke.

Stasjonen ble påbegynt av den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig, men er senere utbygd i flere trinn, for en stor del med infrastrukturmidler fra NATO.

Den største operative enheten som er hjemmehørende ved flystasjonen er 132 luftving. Luftvingen består av en rekke underavdelinger, som 332 skvadron og TTT skvadron, som begge opererer F-35. 132 luftving har også en luftvernbataljon og en baseforsvarsbataljon. Luftverntaktisk skole ligger også på Ørland. Flystasjonen er også en såkalt Forward Operating Location for NATOs NAEW-fly (NATO Airborne Early Warning, flygende kontroll- og varslingsstasjoner). Ørland er også base for en avdeling med redningshelikopter av typen SAR Queen AW-101 fra 330 skvadron. En rekke mindre avdelinger fra andre deler av Forsvaret, som Cyberforsvaret, Forsvarets logistikkorganisasjon og Forsvarsbygg holder også til på flystasjonen.

Stortinget vedtok i 2012 at Forsvarets nye kampfly F-35 skulle stasjoneres ved Ørland, med Evenes flystasjon som fremskutt base for beredskapsflyene (såkalt QRA). En storstilt utbygging av stasjonen til fullverdig kampflybase ble satt i gang. I 2017 landet de første nye kampflyene på Ørland.

I forbindelse med F-35-prosjektet er også rullebanen utvidet fra 2714 til 3000 meter.

Den kommunale flyplassen Ørland lufthavn ligger på vestsiden av Ørland hovedflystasjon. Den ble bygd tidlig på 1970-tallet og benytter samme rullebaner som den militære flystasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg