Mannsbunad fra Gauldalen
/Norsk bunadleksikon.
Gauldal

På Senns folkedraktbilde kan vi se at den lyse trøya med preg fra rokokkomoten har vært brukt i Gauldalen.

Gauldal
Av .
Mannsbunad fra Gauldalen
/Norsk bunadleksikon.

Mannsbunaden fra Gauldalen bygger på draktmateriale fra Gauldalen, men er ikke direkte kopier av gamle plagg. I hovedtrekk fører den videre draktskikken slik den var i deler av Sør-Trøndelag i første del av 1800-tallet.

Faktaboks

Ragna Rytter var en av de tre lærerinnene som sto bak den såkalte Trønderbunaden for kvinner, og hun er også opphavskvinne til denne bunaden. Den var ferdig utarbeidet i 1963.

Draktdeler

Trøye

Ragna Rytter fant ei skinntrøye fra Ler, som nå er i privat eie. Den ble kopiert i hvit vadmel i stedet for skinn. Trøya har høy ståkrage med pyntestikninger og små slag. Den er litt sidere enn livet, og er skrådd mot nederkanten foran. Bak har den skjøter. På det viset representerer trøya stilmessig overgangen mellom rokokko og empire, på begynnelsen av 1800-tallet. Den er dobbeltspent med åtte par messingknapper og knapphull. I tillegg har noen trøyer en knapp over hvert slag. Ved ermsplitten er det to knapper.

Vest

Vesten har opprinnelse fra Byneset ved Trondheim, og originalen er i dag på Trøndelag Folkemuseum. Stoffet er vevd i rosebragd. Bunnfargen er rød, med lyseblå, hvite og mørkegrønne striper. Det er lin i renninga og ull i innslaget. Vesten har tre knapperader, to med åtte knapper i hver og ei med seks, og den har ståkrage og slag. Vesten er fôret med lin i framstykkene, mens ryggen er i enkelt linlerret. Det er regulering med snøring i ryggen. Det er to lommer foran på vesten.

Bukse

Det hører knebukse i sauesvart eller mørkeblå vadmel til bunaden. Fasongen er hentet fra buksene som var i bruk i området rundt Røros. Det er ei klaffebukse som kneppes til ei høy linning foran med fem knapper. Ved kneet avsluttes buksa med fem knapper og spenne.

Skjorte

Det er skjorte i hvitt lin til bunaden. Den har høy ståkrage, og både krage, skulderstykke og ermlinninger er brodert. En kan velge mellom plattsøm eller tellesøm på broderiet.

Strømper og band

Strømpene er tofarget, strikket i grått og hvitt totråds ullgarn, med rosemønster. De holdes oppe av strømpeband i mange ulike farger.

Hodeplagg

Det brukes ei rød strikkelue som hodeplagg til bunaden. Den strikkes i tretråds ullgarn, og har flossekant nederst.

Metall

Det brukes en dobbel halsknapp med heng som festes i skjorta. Mansjettknappene er også i sølv. Ellers er knapper og spenner i messing.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg