Maskinallen i Nea/Tya kraftverk i Tydal kommune, Trøndelag.

av Mikal Sveen. Gjengitt med tillatelse

Nea kraftverk, vannkraftverk i Tydal kommune i Trøndelag. Neavassdraget. Nea kraftverk har status som kulturminne i norsk kraftproduksjon.

Nea kraftverk utnytter de tre magasinene Sylsjøen (851-831 moh.), Nesjøen (729-706 moh.) og Vessingsjøen (674-659 moh.). Fallhøyden er 377 meter fra inntaket i Vessingsjøen til Nea elv ved Aune. Installert effekt 175 MW, midlere årsproduksjon 675 GWh, i hovedsak vinterkraft. Kraftverket er bestykket med tre vertikale francisturbiner.

I samme maskinhall står også et 4. aggregat, som tilhører Tya kraftverk. Nea kraftverk, som stod ferdig i 1960, er bygget av Trondheim Elektrisitetsverk. Eier fra 2002 er Statkraft.

Byggingen av kraftverket foregikk i årene 1956 til 1960 og kostet etter datidens pengeverdi 127 mill. kr. Prosjektet ble delvis finansiert med lån fra Sverige. Lånet ble tilbakebetalt ved at man eksporterte deler av kraften tilbake til Sverige. Dette er historisk fordi det var første gang Norge eksporterte kraft til utlandet. Lånet til Sverige ble innfridd i 1975.

Nea kraftverk åpnes i 1960 i nærvær av statsministrene Tage Erlander (til venstre) og Einar Gerhardsen. Overing. Gunnar Schulerud og dr. bestyrer Harald Einum ser til at alt går riktig for seg.

av TEV. CC BY SA 3.0

Ikke minst på grunn av finansieringsmåten og krafteksporten til Sverige er Nea plassert på listen over kulturminner. Men det er også andre grunner: Reguleringene var omfattende, og planleggingen og de politiske diskusjonene pågikk over flere 10-år. Utbyggingen var starten på en langvarig utbygging i vassdraget, med særlig stor betydning for vertskommunen. Kraftverket er representativt for sin tid med teknologi fra 1960-tallet. Nea er et dobbelkraftverk, hvor Nea og Tya kraftverk representerer hvert sitt vassdrag i samme fjellhall. Krafteksport fra Norge til utlandet kom istand for første gang ved åpningen av Nea kraftverk i 1960, da store deler av produksjonen ble overført via en ny 300 kV linje fra Tydal til Järpen i Sverige.

Neavassdraget

NVE om Nea kraftverk

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.