Nea kraftverk åpnes i 1960 i nærvær av statsministrene Tage Erlander (til venstre) og Einar Gerhardsen. Overing. Gunnar Schulerud og dr. bestyrer Harald Einum ser til at alt går riktig for seg.

av TEV. CC BY SA 3.0

Nea kraftverk, vannkraftverkNeavassdragetTydal kommune, Sør-Trøndelag.

Nea kraftverk utnytter de tre magasinene Sylsjøen (851-831 moh.), Nesjøen (729-706 moh.) og Vessingsjøen (674-659 moh.). Fallhøyden er 377 meter fra inntaket i Vessingsjøen til Nea elv ved Aune. Installert effekt 175 MWmidlere årsproduksjon 675 GWh, i hovedsak vinterkraft. Kraftverket er bestykket med tre francisturbiner. I maskinhallen står også et 4. aggregat, som tilhører Tya kraftverk. Nea kraftverk, som stod ferdig i 1960, er bygget av Trondheim Elektrisitetsverk. Eier fra 2002 er Statkraft.

Byggingen av kraftverket foregikk i årene 1956 til 1960 og kostet 127 mill. kr. Prosjektet ble delvis finansiert med lån fra Sverige. Lånet ble tilbakebetalt ved at man eksporterte deler av kraften tilbake til Sverige. Dette er historisk fordi det var første gang Norge eksporterte kraft til utlandet. Lånet til Sverige ble innfridd i 1975.

Ikke minst på grunn av finansieringsmåten og krafteksporten til Sverige er Nea plassert på listen over kulturminner i norsk kraftproduksjon. Men det er også andre grunner: At det var starten på en langvarig kraftutbygging i vassdraget. Den store betydningen utbyggingen hadde for vertskommunen. At det er et representativt kraftverk for sin tid med teknologi fra 1960-tallet. At det er to kraftverk i felles fjellhall.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.