Maskinhallen i Nea/Tya kraftverk i Tydal kommune, Trøndelag.
.

Nea kraftverk er et vannkraftverk i Tydal kommune i Trøndelag. Kraftverket ligger i Neavassdraget og har status som kulturminne i norsk kraftproduksjon.

Nea kraftverk utnytter de tre magasinene Sylsjøen (851–831 moh.), Nesjøen (729–706 moh.) og Vessingsjøen (674–659 moh.). Fallhøyden er 377 meter fra inntaket i Vessingsjøen til Nea elv ved Aune. Installert effekt 177 MW, midlere årsproduksjon 734 GWh, i hovedsak vinterkraft. Kraftverket er bestykket med tre vertikale francisturbiner.

I samme maskinhall står også et fjerde aggregat som tilhører Tya kraftverk. Nea kraftverk, som stod ferdig i 1960, er bygget av Trondheim Elektrisitetsverk. Eier fra 2002 er Statkraft.

Byggingen av kraftverket foregikk i årene 1956 til 1960 og kostet etter datidens pengeverdi 127 millioner kr.

Kulturminne

Nea kraftverk åpnes i 1960 i nærvær av statsministrene Tage Erlander (til venstre) og Einar Gerhardsen. Overingeniør Gunnar Schulerud og driftsbestyrer Harald Einum ser til at alt går riktig for seg.

.
Lisens: CC BY SA 3.0

Nea er ett av 27 kraftverk som i 2006 ble vurdert av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som spesielt verdifulle kulturminner fra norsk kraftproduksjon.

Det er flere grunner til at kraftverket kom med på denne listen. Ikke minst var finansieringsmåten og krafteksporten viktige forhold. Prosjektet ble delvis finansiert med lån fra Sverige. Lånet ble tilbakebetalt ved at man eksporterte deler av kraften tilbake til Sverige. Dette er historisk fordi det var første gang Norge eksporterte kraft til utlandet. Lånet til Sverige ble innfridd i 1975.

Men det er også andre grunner: Reguleringene var omfattende, og planleggingen og de politiske diskusjonene pågikk over flere tiår. Utbyggingen var starten på en langvarig utbygging i vassdraget, med særlig stor betydning for vertskommunen.

Kraftverket er representativt for sin tid med teknologi fra 1960-tallet. Nea er et dobbelkraftverk, hvor Nea og Tya kraftverk representerer hvert sitt vassdrag i samme fjellhall. Krafteksport fra Norge til utlandet kom i stand for første gang ved åpningen av Nea kraftverk i 1960, da store deler av produksjonen ble overført via en ny 300 kV linje fra Tydal til Järpen i Sverige.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg