Månedsnormaler for nedbør og temperatur for målestasjonen Trondheim - Tyholt i Sør-Trøndelag

Meteorologisk institutt. fri

Månedsnormaler for nedbør og temperatur for målestasjonen Ørland III i Sør-Trøndelag.

Meteorologisk institutt. fri

Månedsnormaler for nedbør og temperatur for målestasjonen Røros i Sør-Trøndelag.

Meteorologisk institutt. fri

Det er store forskjeller i klimaet innen fylket, fra det typisk maritime i nordvest til Sør-Norges mest kontinentale i sørøst. Høye fjell gir skjerming mot øst og sør. Mye av fylket ligger åpent mot nordvest som er den typiske dårligværs-sektor.

Hyppigste vindretninger om vinteren er fra øst til sør. Ytre Trondheimsfjorden danner en utfallsport for kald luft fra landet innenfor. Hyppigheten i kyststrøk av vind over liten kuling er 10–20 %, liten storm 0,5–1,0 %. Om sommeren blåser bakkevinden oftest fra nordvest–nordøst, gjerne betegnet som «havgule».

Middeltemperaturen for januar er omkring 0 °C ved kysten, fra –2 til –5 °C over lavlandet og ned i ca. –10 °C i indre dalstrøk i øst. Laveste målte minimumstemperaturer er fra –15 til –20 °C ved kysten, fra –25 til –35 °C i indre strøk og lavere enn –40 °C i dalstrøk lengst øst. Røros har kulderekord for Sør-Norge med –50 °C. Middel for varmeste måned (juli eller august) er ca. 14 °C i kystområdene, og ca. 10–15 °C i indre områder. Det er målt 25 °C selv ytterst på kysten, 30–35 °C i indre fjord- og dalstrøk.

Årsnedbøren er ca. 1200 mm ved kysten, 1500–2000 mm i en maksimalsone inn mot kystnære fjell, ellers stort sett 800–1000 mm, bortsett fra enkelte minimumsområder i øst og sør. Det faller mest nedbør høst og vinter, bare enkelte innlandsstrøk har sommermaksimum.

Ved kysten er det litt sommertåke, innlandet har lokal strålingståke om høsten, og det er noe frostrøyk særlig over Trondheimsfjorden om vinteren. Tåke-årsmiddel er gjennomgående under 1 %.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.