Oslo - offentlige institusjoner og kultur

Undervisning

Universitetsplassen på Karl Johan i Oslo sentrum
Universitetet av . CC BY SA 3.0

Oslo har Norges eldste universitet som ble grunnlagt i 1811, Universitetet i Oslo. I 2018 fikk byen sitt andre universitet, da den tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus fikk universitetsstatus under navnet OsloMet – Storbyuniversitetet.

Blant andre høyere utdanningsinstitusjoner kan nevnes Norges veterinærhøgskole, Menighetsfakultetet, Kunsthøgskolen i Oslo, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Norges musikkhøgskole og Norges idrettshøgskole,

Oslo har også en lang rekke andre private og offentlige utdanningsinstitusjoner, blant annet Handelshøyskolen BI.

I Oslo var det i 2019 i alt 115 barneskoler, 62 ungdomsskoler, 29 videregående skoler, 6 skoler med voksenopplæring samt 14 spesialskoler. Mange av elevene som har spesielle behov, går i spesialgrupper som er lokalisert på den enkelte skolene. I tillegg kommer en rekke private skoler av ulike slag.

Sykehus

Radiumhospitalet på Ullern
Radiumhospitalet av . CC BY SA 3.0

Oslo har en rekke offentlige og private sykehus. De offentlige sykehusene Aker sykehus, Radiumhospitalet, Rikshospitalet og Ullevål sykehus ble i 2009 slått sammen til Oslo universitetssykehus. Det er psykiatriske avdelinger på Dikemark i Asker og Gaustad. Det er to større private sykehus, Lovisenberg sykehus og Diakonhjemmets sykehus. Byen har også en rekke mindre spesialinstitusjoner for medisinsk forskning og behandling.

Religiøse forhold

Vålerenga kirke i indre by i Oslo øst
Vålerenga kirke av . CC BY SA 3.0
Trefoldighetskirken i Oslo
Trefoldighetskirken av . CC BY SA 3.0

Oslo kommune omfattes av fem prosti med 53 sokn i Den norske kirke. Prostiene er Nordre Aker, Oslo domprosti, Søndre Aker, Vestre Aker og Østre Aker, alle hører til Oslo bispedømme.

Den romersk-katolske kirke har fire kirker i Oslo (St. Olav, St. Hallvard, St. Joseph og St. Johannes (Bredtvet)). Det finnes også en gresk-ortodoks menighet, en russisk-ortodoks menighet, en jødisk synagoge, en rekke frimenigheter og flere utenlandske kirker. Det finnes dessuten flere islamske menigheter og moskeer.

Massemedia

Østlandssendingen - NRK i gamle Myrens verksted
Østlandssendingen av . CC BY SA 3.0

Oslo er sentrum for landets dags-, uke- og fagpresse, og alle landets riksaviser kommer ut her. Byen har ti dagsaviser i tillegg til tre bydelsaviser med nettutgaver. Av riksavisene hadde tidligere Aftenposten en egen lokaleavis frem til 2013 (Aften, tidligere Aftenpostens aftennummer); Aftenposten og Dagsavisen dekker byens lokalstoff.

NRK har sitt hovedkontor på Marienlyst i Oslo. Lokalkontoret for Oslo/Akershus (Østlandssendingen) har egne lokaler på Sagene. Byen dekkes av en rekke nærradiokanaler med sendinger døgnet rundt.

Kulturtilbud

Oslo har tre faste teatre: Det Norske Teatret, Nationaltheatret og Oslo Nye Teater. Den Norske Opera & Ballett holder til i Operahuset i Bjørvika. Revyteatrene Chat Noir og Edderkoppen brukes til revyoppsetninger, mens Chateau Neuf er blitt brukt til musikkspill. På Rodeløkka finnes en fast scene for frie grupper, Black Box. Det tradisjonsrike Folketeatret gjenåpnet som underholdningsteater i 2009.

Den Gamle Logen er restaurert og brukes blant annet som konsertlokale. Oslo-Filharmonien gir sine konserter i Oslo Konserthus. Større konserter og sportsarrangementer avholdes i Oslo Spektrum.

Det tidligere kommunale selskapet Oslo kino ble 2013 solgt til Nordisk Film Kino. Det er i alt ni kinoer med i alt 33 saler i byen.

Severdigheter

Akershus Festning er en populær attraksjon for både turister og Oslos innbyggere med flott utsikt mot Oslofjorden
Akershus festning av . CC BY SA 3.0

Oslo har en rekke severdigheter av bygnings- og kulturhistorisk art. Av monumentalbygninger i byens sentrum og indre by kan blant annet nevnes Frogner hovedgård (1790-årene), Oslo Børs (1820-årene), Slottet (1820–1840-årene), Stortinget (oppført 1861–66), lystslottet Oscarshall (1847–52), Bygdøy kongsgård (1732, Bygdøy hører til bydel Frogner og dermed indre by) og Bogstad gård (ca. 1800) i ytre by vest. Til de viktigste kunstsamlinger hører Vigelandsanlegget på Frogner, MunchmuseetTøyen og Nasjonalgalleriet. I 2019 var både et nytt Munchmuseum i Bjørvika og et nytt Nasjonalmuseum ved den gamle Vestbanen under oppføring.

Gamle Aker kirke, trolig fra første halvdel av 1100-tallet, er blant Oslos eldste kirker og Oslos eldste bestående bygning. Akershus festning, påbegynt ved inngangen til 1300-tallet, er et viktig historisk minnesmerke, og rommer dessuten Norges hjemmefrontmuseum og Forsvarsmuseet. I Holmenkollåsen ligger Holmenkollbakken og Skimuseet, på Ekeberg finnes helleristninger og offergroper.

På Bygdøy ligger i alt fem museer: Norsk Folkemuseum, Vikingskipshuset, Kon Tiki-museet, Polarskipet Fram og Norsk Maritimt museum. Oslo bymuseum (del av Oslo museum) ligger på Frogner Hovedgård.

Byen har dessuten en rekke kunst- og kulturhistoriske spesialmuseer, deriblant Astrup Fearnley Museet samt museer for naturvitenskap og teknikk, bl.a. Norsk Teknisk MuseumKjelsås.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Lars Mæhlum

Ser ut som om kapitlet Sykehus er moden for en revisjon?

svarte Mari Paus

Hei! Takk for kommentar, og beklager at den har blitt liggende ubesvart! Avsnittet om sykehus er nå oppdatert. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg