Oslo – offentlige institusjoner og kultur

Oslo har Norges eldste og største universitet som ble grunnlagt i 1811. Blant andre høyere utdanningsinstitusjoner kan nevnes Norges veterinærhøgskole, Menighetsfakultetet, Kunsthøgskolen i Oslo, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Norges musikkhøgskole, Norges idrettshøgskole, dessuten Høgskolen i Oslo med en rekke utdanningstilbud, blant annet lærer-, førskolelærer-, journalist- og fysioterapiutdanning. Oslo har også en lang rekke andre private og offentlige utdanningsinstitusjoner, blant annet Handelshøyskolen BI.

I Oslo finnes det dessuten 111 barneskoler, 50 ungdomsskoler, 27 videregående skoler, 6 skoler med voksenopplæring samt 14 spesialskoler (2016). 37 skoler har spesialgrupper. I tillegg kommer en rekke private skoler av ulike slag.

Oslo har en rekke offentlige og private sykehus. De offentlige sykehusene Aker sykehus, Radiumhospitalet, Rikshospitalet og Ullevål sykehus ble i 2009 slått sammen til Oslo universitetssykehus. Det er psykiatriske avdelinger på Dikemark i Asker og Gaustad. Det er to større private sykehus, Lovisenberg sykehus og Diakonhjemmets sykehus. Byen har også en rekke mindre spesialinstitusjoner for medisinsk forskning og behandling.

Oslo kommune omfattes av fem prosti med 38 sokn i Den norske kirke. Prostiene er Nordre Aker, Oslo domprosti, Søndre Aker, Vestre Aker og Østre Aker, alle hører til Oslo bispedømme.

Den romersk-katolske kirke har tre kirker i Oslo (St. Olav, St. Hallvard og St. Dominikus). Det finnes også en gresk-ortodoks menighet, en jødisk synagoge, en rekke frimenigheter og flere utenlandske kirker. Det finnes dessuten flere islamske menigheter og moskeer.

Oslo er sentrum for landets dags-, uke- og fagpresse, og alle landets riksaviser kommer ut her. Byen har ti dagsaviser i tillegg til tre bydelsaviser som kommer ut to ganger ukentlig. Av riksavisene er det Aften (tidligere Aftenpostens aftennummer) og Dagsavisen som i størst grad dekker byens lokalstoff.

NRK har sitt hovedkontor på Marienlyst i Oslo. Lokalkontoret for Oslo/Akershus (Østlandssendingen) har egne lokaler på Sagene. Byen dekkes av en rekke nærradiokanaler med sendinger døgnet rundt.

Oslo har tre faste teatre: Det Norske Teatret, Nationaltheatret og Oslo Nye Teater. Den Norske Opera & Ballett holder til i Operahuset i Bjørvika. Revyteatrene Chat Noir og Edderkoppen brukes til revyoppsetninger, mens Chateau Neuf er blitt brukt til musikkspill. På Rodeløkka finnes en fast scene for frie grupper, Black Box. Den Gamle Logen er restaurert og brukes bl.a. som konsertlokale. Oslo-Filharmonien gir sine konserter i Oslo Konserthus. Større konserter og sportsarrangementer avholdes i Oslo Spektrum. Oslo Kino (tidl. Oslo Kinematografer) har 7 kinoer med tilsammen 26 saler; i tillegg finnes Soria Moria med 2 saler som drives av Norsk Kinodrift (1. jan. 2008).

Oslo har en rekke severdigheter av bygnings- og kulturhistorisk art. Av monumentalbygninger i byens sentrum og indre by kan bl.a. nevnes Frogner hovedgård (1790-årene), Oslo Børs (1820-årene), Slottet (1820–1840-årene), Stortinget (oppført 1861–66), lystslottet Oscarshall (1847–52), Bygdøy kongsgård (1732, Bygdøy hører til bydel Frogner og dermed indre by) og Bogstad gård (ca. 1800) i ytre by vest. Til de viktigste kunstsamlinger hører Vigelandsanlegget på Frogner, Munchmuseet på Tøyen og Nasjonalgalleriet; mange kirker har også betydelige kunstneriske utsmykninger. Museet for Samtidskunst holder til i Norges Banks tidligere lokaler (oppført 1906). Gamle Aker kirke, trolig fra første halvdel av 1100-tallet, er blant Oslos eldste kirker og Oslos eldste bestående bygning. Akershus festning, påbegynt ved inngangen til 1300-tallet, er et viktig historisk minnesmerke, og rommer dessuten Norges hjemmefrontmuseum og Forsvarsmuseet. I Holmenkollåsen ligger Holmenkollbakken (under ombygging 2008) og Skimuseet, på Ekeberg finnes helleristninger og offergroper. På Bygdøy ligger i alt fem museer: Norsk Folkemuseum, Vikingskipshuset, Kon Tiki-museet, Polarskipet Fram og Norsk Sjøfartsmuseum. Oslo bymuseum (Hovedstadsmuseet) ligger på Frogner Hovedgård. Byen har dessuten en rekke kunst- og kulturhistoriske spesialmuseer samt museer for naturvitenskap og teknikk, bl.a. Norsk Teknisk Museum på Kjelsås.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

2. mai 2015 skrev Lars Mæhlum

Ser ut som om kapitlet Sykehus er moden for en revisjon?

26. august 2016 svarte Mari Paus

Hei! Takk for kommentar, og beklager at den har blitt liggende ubesvart! Avsnittet om sykehus er nå oppdatert. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.