Astrup Fearnley Museet, Oslo.
Astrup Fearnley Museet på Tjuvholmen i Oslo, sett fra bysiden.
Museet er tegnet av Renzo Piano.

Hovedstaden er også landets sentrum for undervisning og massemedier, og byen har et variert og omfattende kulturtilbud.

Undervisning

Universitetet
Universitetsplassen på Karl Johan i Oslo sentrum
Universitetet
Lisens: CC BY SA 3.0

Oslo har Norges eldste universitet som ble grunnlagt i 1811, Universitetet i Oslo. I 2018 fikk byen sitt andre universitet, da den tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus fikk universitetsstatus under navnet OsloMet – Storbyuniversitetet.

Blant andre høyere utdanningsinstitusjoner kan nevnes Norges veterinærhøgskole (vedtatt flyttet til Ås), Menighetsfakultetet, Kunsthøgskolen i Oslo, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Norges musikkhøgskole og Norges idrettshøgskole.

Oslo har også en lang rekke andre private og offentlige utdanningsinstitusjoner, blant annet Handelshøyskolen BI.

I Oslo var det i 2019 i alt 115 barneskoler, 62 ungdomsskoler, 29 videregående skoler, 6 skoler med voksenopplæring samt 14 spesialskoler. Mange av elevene som har spesielle behov, går i spesialgrupper som er lokalisert på den enkelte skolene. I tillegg kommer en rekke private skoler av ulike slag.

Sykehus

Radiumhospitalet
Radiumhospitalet på Ullern
Radiumhospitalet
Lisens: CC BY SA 3.0

Oslo har en rekke offentlige og private sykehus. De offentlige sykehusene Aker sykehus, Radiumhospitalet, Rikshospitalet og Ullevål sykehus ble i 2009 administrativt slått sammen til Oslo universitetssykehus. Det er psykiatriske avdelinger på Dikemark i Asker og på Gaustad. Det er to større private sykehus, Lovisenberg sykehus og Diakonhjemmets sykehus. Byen har også en rekke mindre spesialiserte institusjoner for medisinsk forskning og behandling.

Religiøse forhold

Trefoldighetskirken
Trefoldighetskirken i Oslo
Trefoldighetskirken
Lisens: CC BY SA 3.0
Vålerenga kirke
Vålerenga kirke i indre by i Oslo øst
Vålerenga kirke
Lisens: CC BY SA 3.0

Oslo kommune omfattes av fem prostier. Prostiene er Nordre Aker, Oslo domprosti, Søndre Aker, Vestre Aker og Østre Aker, alle hører til Oslo bispedømme. De fem prostiene har (2020) til sammen 38 sokn i Den norske kirke. Flere sokn er etter 2013 sammenslått av tidligere selvstendige sokn. Noen kirker, der det er flere kirkesteder i samme sokn, er nå bare delvis til disposisjon for lokal menighet og leies ellers ut av Kirkelig Fellesråd. I 2018 var for første gang under halvparten av byens befolkning medlemmer av Den norske kirke.

Den romersk-katolske kirke har fem kirker i Oslo (St. Olav, St. Dominikus, St. Hallvard, St. Joseph og St. Johannes (Bredtvet)). Det finnes også en gresk-ortodoks menighet, en russisk-ortodoks menighet, en jødisk synagoge, en rekke frimenigheter og flere utenlandske kirker. Det finnes dessuten flere islamske menigheter og fem store moskeer, og det finnes også mindre grupper av buddhister og hinduer.

Massemedia

Østlandssendingen
Østlandssendingen - NRK i gamle Myrens verksted
Østlandssendingen
Lisens: CC BY SA 3.0

Oslo er sentrum for landets dags-, uke- og fagpresse, og alle landets riksaviser kommer ut her. Byen har ti dagsaviser i tillegg til tre bydelsaviser med nettutgaver. Av riksavisene hadde tidligere Aftenposten en egen lokalavis frem til 2013 (Aften, tidligere Aftenpostens aftennummer); Aftenposten og Dagsavisen dekker byens lokalstoff sammen med flere bydelsaviser. Nettavisen Vårt Oslo ble startet 2017.

NRK har sitt hovedkontor på Marienlyst i Oslo. Det ble vedtatt solgt i 2020, og NRK har planer om å flytte til andre lokaler, men ingen avgjørelse var tatt per 2020. Lokalkontoret for NRK Østlandssendingen har egne lokaler på Sagene. Byen dekkes av en rekke nærradiokanaler med sendinger døgnet rundt.

Kulturtilbud

Oslo har tre faste teatre: Det Norske Teatret, Nationaltheatret og Oslo Nye Teater. Den Norske Opera & Ballett holder til i Operahuset i Bjørvika. Revyteatrene Chat Noir og Edderkoppen brukes til revyoppsetninger, mens Chateau Neuf er blitt brukt til musikkspill. På Rodeløkka finnes en fast scene for frie grupper, Black Box. Det tradisjonsrike Folketeatret gjenåpnet som underholdningsteater i 2009.

Den Gamle Logen er restaurert og brukes blant annet som konsertlokale. Oslo-Filharmonien gir sine konserter i Oslo Konserthus. Større konserter og sportsarrangementer avholdes i Oslo Spektrum.

Det tidligere kommunale selskapet Oslo kino ble 2013 solgt til Nordisk Film Kino. Det er i alt ni kinoer med i alt 33 saler i byen.

Severdigheter

Akershus festning
Akershus Festning er en populær attraksjon for både turister og Oslos innbyggere med flott utsikt mot Oslofjorden
Akershus festning
Lisens: CC BY SA 3.0

Oslo har en rekke severdigheter av bygnings- og kulturhistorisk art. Av monumentalbygninger i byens sentrum og indre by kan blant annet nevnes Frogner hovedgård (1790-årene), Oslo Børs (1820-årene), Slottet (1820–1840-årene), Stortinget (oppført 1861–1866), lystslottet Oscarshall (1847–1852), Bygdøy kongsgård (1732, Bygdøy hører til bydel Frogner og dermed indre by) og Bogstad gård (cirka 1800) i ytre by vest. Til de viktigste kunstsamlinger hører Vigelandsanlegget på Frogner, Munchmuseet og Nasjonalgalleriet. Nasjonalgalleriet ble stengt 2019, et nytt Nasjonalmuseum ved den gamle Vestbanen var under oppføring 2020. Munchmuseet ble åpnet på Tøyen i 1963; et nytt Munchmuseum i Bjørvika var under oppføring i 2020.

Gamle Aker kirke, trolig fra første halvdel av 1100-tallet, er blant Oslos eldste kirker og Oslos eldste bestående bygning. Akershus festning, påbegynt ved inngangen til 1300-tallet, er et viktig historisk minnesmerke, og rommer dessuten Norges hjemmefrontmuseum og Forsvarsmuseet. I Holmenkollåsen ligger Holmenkollbakken og Skimuseet, på Ekeberg finnes helleristninger og offergroper.

På Bygdøy ligger i alt fem museer: Norsk Folkemuseum, Vikingskipshuset, Kon Tiki-museet, Polarskipet Fram og Norsk Maritimt museum. Oslo bymuseum (del av Oslo museum) ligger på Frogner Hovedgård.

Byen har dessuten en rekke kunst- og kulturhistoriske spesialmuseer, deriblant Astrup Fearnley Museet samt museer for naturvitenskap og teknikk, blant annet Norsk Teknisk MuseumKjelsås.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Lars Mæhlum

Ser ut som om kapitlet Sykehus er moden for en revisjon?

svarte Mari Paus

Hei! Takk for kommentar, og beklager at den har blitt liggende ubesvart! Avsnittet om sykehus er nå oppdatert. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg