Gardermobanen, høyhastighetsjernbane mellom flytogterminalen på Oslo S, Oslo Lufthavn på Gardermoen og Eidsvoll, åpnet høsten 1998. Traseen Oslo S–Gardermoen er 48 km lang, hele strekningen Oslo S–Eidsvoll er 66 km. Anlegget omfatter Norges lengste togtunnel (14,6 km), Romeriksporten; mellom Etterstad i Oslo og Stalsberg ved Lillestrøm. Banen har dobbeltspor hele veien, med unntak av en ca. 3,5 km lang strekning sør for Eidsvoll.

Hele Gardermobanen skulle stå ferdig til åpningen av Oslo Lufthavn 8. okt. 1998, men på grunn av lekkasjer og store forsinkelser i arbeidet var ikke Romeriksporten ferdig. Flytogene kjørte imidlertid på Hovedbanens linjer til Lillestrøm frem til tunnelen ble åpnet for trafikk. Offisiell åpning fant sted 22. august 1999.

16 spesielt utformede togsett, Flytoget, kjører på Gardermobanen. Toget har topphastighet 210 km/t og det bruker 19 min fra Oslo S til Gardermoen. Flytoget betjener stasjonene Asker, Sandvika, Lysaker, Skøyen, Nationaltheatret, Oslo S, Lillestrøm og Gardermoen. Det er bygd en egen flyplassterminal på sørsiden av Oslo S, og én på Oslo Lufthavn. På strekningen Gardermoen–Eidsvoll trafikkerer NSBs tog.

Også andre tog enn Flytoget trafikkerer Gardermobanen; bl.a. NSBs regiontog mellom Vestfold og Hamar/Lillehammer.

Etter åpningen av Romeriksporten har flytoget hatt en markedsandel på rundt en tredjedel av de flyreisende.

I forbindelse med Stortingets vedtak om å lokalisere den nye hovedflyplassen for Oslo-området til Gardermoen, satte man som mål at 50 % av flypassasjerene skulle reise kollektivt til flyplassen, og Stortinget vedtok at den kollektive tilbringertjenesten til og fra flyplassen skulle baseres på jernbane.

Selskapet NSB Gardermobanen AS, nå Flytoget AS, ble stiftet november 1992 med oppgave å bygge høyhastighetsjernbanen samt å forberede til drift; etter åpningen av banen står selskapet også for driften.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.