Vestre Aker (bydel i Oslo)

Artikkelstart

Vestre Aker er en administrativ bydel i Oslo, opprettet i forbindelse med bydelsreformen i 2004. Bydelen har et areal på 16,5 kvadratkilometer med 48 605 innbyggere i 2018, byens tredje største etter areal.

Vestre Aker bydel ligger i ytre by vest og består av de tidligere bydelene Røa og Vinderen, sistnevnte med unntak av Gaustad-området. Bydelen strekker seg fra indre by i øst til bygrensen mot Bærum i vest, fra Sørkedalsveien (riksvei 168)/Ullernåsen i sør til Nordmarka i nord.

Bebyggelse og næringsliv

Boligbebyggelsen domineres av småhusbebyggelse; bare i noen få avgrensede områder finnes blokkbebyggelse av betydning, størst er denne typen bebyggelse på Hovseter-området sentralt i bydelen.

Det er relativt lite næringsvirksomhet i bydelen; arbeidsplassene domineres av offentlig og privat tjenesteyting med sykehus (blant annet Diakonhjemmet Sykehus, Psykiatrisk klinikk), H.M.Kongens Garde og en mindre del av forskningsmiljøet i Gaustadområdet.

I Voksenåsen ligger det en rekke hoteller og konferansesentre, og like utenfor bydelsgrensen (i Marka) riksanleggene for nordiske grener og skiskyting i Holmenkollen, likeledes Oslo vinterpark på Tryvann.

Samferdsel

Sørkedalsveien (riksvei 168) er ved siden av Ring 3 den eneste gjennomfartsveien gjennom bydelen. T-baneforbindelser fra Østerås gjennom de søndre deler av bydelen; nedenfor Smestad i sørøst går også Kolsåsbanen. Fra Frognerseteren går T-bane gjennom bydelens nordre, sentrale og østre deler.

Politikk

Politisk domineres bydelen av Høyre, som til tross for tilbakegang (fra 56,1 prosent) fikk hele 51,9 prosent av stemmene ved kommunevalget i 2019. Miljøpartiet De Grønne fikk 12,1 prosent, Arbeiderpartiet 10,7 prosent og Venstre 8,3 prosent.

Kart

Vestre Aker
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg