Vestre Aker er en administrativ bydel i Oslo, opprettet i forbindelse med bydelsreformen i 2004. Bydelen har et areal på 16,5 kvadratkilometer med 51 465 innbyggere i 2022, byens tredje største etter areal.

Vestre Aker bydel ligger i ytre by vest og består av de tidligere bydelene Røa og Vinderen, sistnevnte med unntak av Gaustad-området. Bydelen strekker seg fra indre by i øst til bygrensen mot Bærum i vest, fra Sørkedalsveien (riksvei 168)/Ullernåsen i sør til Nordmarka i nord.

Bebyggelse og næringsliv

Boligbebyggelsen domineres av småhusbebyggelse; bare i noen få avgrensede områder finnes blokkbebyggelse av betydning, størst er denne typen bebyggelse på Hovseter-området sentralt i bydelen.

Det er relativt lite næringsvirksomhet i bydelen; arbeidsplassene domineres av offentlig og privat tjenesteyting med sykehus (blant annet Diakonhjemmet Sykehus, Psykiatrisk klinikk), H.M.Kongens Garde og en mindre del av forskningsmiljøet i Gaustadområdet.

I Voksenåsen ligger det en rekke hoteller og konferansesentre, og like utenfor bydelsgrensen (i Marka) riksanleggene for nordiske grener og skiskyting i Holmenkollen, likeledes Oslo vinterpark på Tryvann.

Samferdsel

Sørkedalsveien (riksvei 168) er ved siden av Ring 3 den eneste gjennomfartsveien gjennom bydelen. T-baneforbindelser fra Østerås gjennom de søndre deler av bydelen; nedenfor Smestad i sørøst går også Kolsåsbanen. Fra Frognerseteren går T-bane gjennom bydelens nordre, sentrale og østre deler.

Politikk

Politisk domineres bydelen av Høyre, som til tross for tilbakegang (fra 56,1 prosent) fikk hele 51,9 prosent av stemmene ved kommunevalget i 2019. Miljøpartiet De Grønne fikk 12,1 prosent, Arbeiderpartiet 10,7 prosent og Venstre 8,3 prosent.

Kart

Vestre Aker
Vestre Aker
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg