Oslo domkirke
Oslo domkirke
Oslo domkirke
Av /Arfo forlag.

Oslo bispedømme ble opprettet under Olav Kyrre rundt år 1075 og omfatter i dag Oslo kommune og kommunene Asker og Bærum i Akershus, 747 kvadratkilometer.

Faktaboks

Også kjent som

Tidligere Aggershuus stift og Christiania stift (frem til 1919)

Antallet kirkemedlemmer i 2021 var 434 252, som tilsvarer 47 prosent av befolkningen. Dette er den laveste andelen av bispedømmene i Norge, som blant annet skyldes at befolkningen i Oslo er mer flerreligiøs enn befolkningen i andre områder.

Oslo bispedømme er delt inn i tre kirkelige fellesråd (Asker, Bærum og Oslo), 59 sogn, sju geografiske prostier, og det landsdekkende Døveprostiet. Oslo biskop har i tillegg tilsyn med prestene i Forsvarets tros- og livssynskorps (FTLK), det tidligere Feltprostiet. Bispesetet er i Oslo. Dagens biskop, Kari Veiteberg, ble innsatt i 2017.

Opprinnelig hørte også Opplandene til bispedømmet, dette ble i 1153 utskilt som Hamar bispedømme. Ved reformasjonen (1536–1537) ble dette igjen lagt under Oslo og utskilt på ny i 1864. I 1948 ble Buskerud og Vestfold utskilt som Tunsberg bispedømme. Bispedømmet ble på ny delt i 1969 da Østfold og størstedelen av Akershus ble utskilt som Borg bispedømme.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg