Oslo bispedømme

Artikkelstart

Oslo bispedømme ble opprettet under Olav Kyrre rundt år 1075 evt, og omfatter i dag Oslo kommune og kommunene Asker og Bærum i Viken fylke. Oslo bispedømme var tidligere Aggershuus stift og senere Christiania stift frem til 1919.

Flateinnhold er 747 km2 og antallet kirkemedlemmer i 2018 var 451 775, som tilsvarer 54 prosent av befolkningen, den laveste andelen av bispedømmene i Norge. Dette skyldes vesentlig den flerreligiøse situasjonen i Oslo. Bispedømmet er delt i sju geografiske prostier, og to landsdekkende prostier (Døveprostiet og Feltprostiet), fire fellesråd og 53 sogn. Bispesetet er i Oslo. Dagens biskop, Kari Veiteberg, ble innsatt i 2017.

Opprinnelig hørte også Opplandene til bispedømmet, dette ble i 1153 utskilt som Hamar bispedømme. Ved reformasjonen ble dette igjen lagt under Oslo og utskilt på ny i 1864. I 1948 ble Buskerud og Vestfold utskilt som Tunsberg bispedømme. Bispedømmet ble på ny delt 1969, da Østfold fylke og størstedelen av Akershus fylke ble utskilt som Borg bispedømme.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg