Ekebergrestauranten
Ekebergrestauranten
Lisens: CC BY SA 3.0

Ekeberg er et platåaktig høydedrag i Oslo, beliggende lengst nord i Nordstrand bydel, sørøst for Bjørvika og Gamlebyen, cirka 140 meter over havet. Høyeste punkt er Brannfjell, 207 meter over havet.

Ekeberg er bygd opp av grunnfjell som avgrenses av bratte forkastningsskrenter ned mot fjorden i vest og Oslo-dalen i nord (se Ekebergforkastningen). Fra toppen er det utmerket utsikt over byen og havnen. På fjellskråningen mot vest er det avdekket helleristninger. Den gamle ferdselsveien fra Oslo sørover til Østfold og Sverige gikk over Ekeberg frem til 1860-årene, da Mosseveien ble bygd.

Det er tett villabebyggelse særlig i den vestre delen, hvor forstadsbanen Ekebergbanen (åpnet i 1917) går sørover til Ljabru. I vestskråningen ligger den tidligere Sjømannsskolen og Ekebergrestauranten. Oppe på platået er et større område, Ekebergsletta, lagt ut som et viktig tur- og rekreasjonsområde, med idrettsanlegg (Ekeberg Idrettshall). På sletta arrangeres hvert år den internasjonale fotballturneringen Norway Cup. I nordvest ligger Ekeberg campingplass.

Navnet kommer av norrønt Eikaberg, av trenavnet 'eik'.

Les mer i Store norske leksikon

Kart

Ekeberg
Ekeberg
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg