Oscarshall

Det romantiske anlegget Oscarshall sett fra Frognerkilen. Foto fra 1983.

av . fri

Oscarshall, kongelig lystslott i Oslo, ved Frognerkilen på Bygdøy. Oppført 1847–52 av den danske arkitekt Johan Henrik Nebelong etter oppdrag av kong Oscar 1. Solgt av Karl 15 til staten 1863, men har siden stått til den regjerende konges disposisjon. Slottet stod avstengt 1905–28. 1928 fullstendig restaurert, restaureringer også 1957, i 1990-årene og 2005-09. I forbindelse med den siste, omfattende restaureringen og oppussingen var det stengt fra 2005. Det ble gjenåpnet 2009, da hadde det bl.a. fått tilbake sin opprinnelige, lyse farge på fasaden. Det er musuem og åpent for publikum. Slottet er fredet.

Bygningen som er i pusset tegl, er inspirert av engelsk borgarkitektur med sengotisk tudor-preg, i tråd med tidens romantiske arkitekturoppfatning. Foruten den uregelmessige tre-etasjes hovedbygningen med loggiaer og tårn med utsiktsplattform og en åpen portikus som eneste forbindelse til spisesalen, består anlegget av en park med fontene og en sekskantet åpen paviljong. Anlegget regnes som et av romantikkens hovedverker i Norge.

Utsmykning

Slottets interiører er et monument over nasjonalromantikkens billedkunst og brukskunst i Norge omkring 1850, og viser bl.a. bruk av «moderne» materialer som sink og sement. Her finnes Adolph Tidemands medaljongserie Norsk bondeliv, norske landskaper av Hans Gude og Joachim Frich, en serie sinkstatuetter av gamle norske konger, utført av Hans Michelsen, og Christopher Borchs relieffmedaljonger med motiver fra Fridtjofs saga.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg