Av . Falt i det fri (Public domain)

Hallvard (norsk helgen)

Faktaboks

Hallvard

Hallvard Vebjørnsson Den Hellige, Hallvard Den Hellige, Sankt Hallvard, norrønt Hallvarðr.

Født
1020, Lier
Død
1043, Drammensfjorden
omtrentlig fødselsår

Hallvard. St. Hallvards død. Etter tegning av et forsvunnet takmaleri i Vang stavkirke.

Av /KF-arkiv ※.
St. Hallvard i Oslos byvåpen.
Byvåpen
Av .
Statue av Nic Schiøll på fasaden av Oslo rådhus
St. Hallvard
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Ortodoks ikon av St. Hallvard.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Hallvard, norsk helgen.

Hallvardslegenden er bevart både i latinske liturgiske skrifter og i bruddstykker av en islandsk-norsk saga. Hallvard var ifølge deler av overleveringen sønn av storbonden Vebjørn på Huseby i Lier. Moren hans, Torny, var søster eller søsterdatter til Åsta Gudbrandsdatter, Olav den helliges mor.

Om Hallvards martyrium fortelles at han søkte å beskytte en gravid kvinne mot overfall, men ble drept ved et pileskudd da han tok henne med i sin båt på Drammensfjorden. Hans lik ble senket i sjøen med en møllestein om halsen, men ble funnet flytende kort tid etter, fortsatt med steinen om halsen. Han ble først gravlagt i Lier, men da bispekirken i Oslo (Sankt Hallvardskatedralen) ble vigslet, trolig i 1120-årene, fikk Hallvards-relikviene plass på høyalteret der.

Hallvard var først og fremst lokalhelgen i Viken og på Opplandene, og her ble hans festdag, 15. mai (hallvardsok), feiret som obligatorisk helligdag. Fra dette området stammer de fleste kirkededikasjoner, kunstneriske fremstillinger og andre minner om Hallvardsdyrkingen. St. Hallvard var i katolsk tid en kjent helgen både i resten av den norske kirkeprovinsen, i Sverige og andre steder i Nord-Europa.

Som Oslo bys vernehelgen er han avbildet med møllesteinen og pilene i Oslo bys segl og bymerke. Vi kjenner også en hallvardsekvens, en gledeshymne til bruk på helgenens festdag. I Oslo feires festdagen hvert år 15. mai ved ulike arrangementer. St. Hallvardsdagen er også datoen for utdeling av St. Hallvard-medaljen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • KLNM, 6:63–67
  • Tidebønnene, til liturgisk bruk for Den katolske kirke i Norge, b. 3, 2002, 1106–12 (inneholder tilnærmet fullstendig utgave av Hallvardslegenden), Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg