Faktaboks

Norsk Folkemuseum
Offisielt navn
NORSK FOLKEMUSEUM
Organisasjonstype
Stiftelse
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
19.12.1894
Daglig leder
Nina Refseth
Styreleder
Olaf Michael Thommessen
Norsk Folkemuseum (Gol stavkirke)

Norsk Folkemuseum. Gol stavkirke, museets kanskje største klenodium. Den ble reist på 1200-tallet, revet 1884 og gjenoppført på Bygdøy i Oscar 2s samlinger. Innlemmet i Norsk Folkemuseum 1907.

Av /KF-arkiv ※.
Norsk Folkemuseum (vinterbilde, tun)

Norsk Folkemuseum. Et lite utvalg av museets ca. 170 gamle bygninger.

Av /KF-arkiv ※.
"Setedalstunet"
"Setedalstunet"

Norsk Folkemuseum er et museum i Oslo. Museet innehar store kulturhistoriske samlinger og friluftsmuseet på Bygdøy, Oslo, som er Norges nest største friluftsmuseum.

Blant attraksjonene på museet er Gol stavkirke fra cirka 1200 og flere bygninger fra middelalderen, men tyngdepunktet ligger i 1700- og 1800-tallet. Hus fra bygdene er samlet distriktsvis, om enkelte tun, mens byhusene er gjenreist i gater i «Gamlebyen». Her finnes Norges første stortingssal, Kristiania-bygården Wessels gate 15 fra 1865, hvor leilighetene viser interiører fra de ulike tidsepokene gården var bebodd, og en rekonstruert bensinstasjon fra 1928, bank og postkontor. Innendørs er det faste utstillinger av norske folkedrakter, folkekunst, samisk kultur, barndom og leketøy, samt vekslende utstillinger. På området finner man også Norsk Farmasihistorisk museum og Tannlegemuseet. Det holdes foredrag, folkedans, temadager og omvisninger året rundt.

Norsk Folkemuseum er ett av seks museer som inngår i Stiftelsen Norsk Folkemuseum. Direktør før stiftelsen er Olav Aaraas.

Historikk

Norsk Folkemuseum ble stiftet i 1894 av Hans Jacob Aall. Museet åpnet i 1896 i en leilighet i Oslo, og i 1902 foregikk overflyttingen til Bygdøy, hvor de første gamle hus i friluftsmuseet var blitt gjenreist et par år tidligere, på en tomt som var nabo til kong Oscar 2s samlinger (grunnlagt i 1881) på Bygdøy kongsgårds grunn. Disse samlingene, med blant annet Gol stavkirke, ble innlemmet i Norsk Folkemuseum i 1907, og etter senere utvidelser har museet et areal på cirka 140 mål.

Norsk Folkemuseum har i årenes løp overtatt viktige samlinger fra Universitetets oldsaksamling. Den norske avdeling og de samiske samlinger er overført fra Universitetets etnografiske museum, Th. Heftyes samlinger fra Oslo kommune og de norske samlingene fra Nordiska Museet i Stockholm. Thaulowmuseet, Selskapet for Norges Vels landbruksmuseum og Norsk Farmasihistorisk museum ligger også under Norsk Folkemuseum. Da Bogstad stiftelse ble opprettet i 1955, ble den daglige ledelse av stiftelsen lagt under Norsk Folkemuseum.

I 2004 overtok museet også forvaltningen av gårdsbruket og parkarealene på Bygdø kongsgård, utenom hovedbygningen og kongefamiliens private park.

Forskning og undervisning

Norsk Folkemuseum har drevet forskning vesentlig av kunsthistorisk og etnologisk art. I de senere år har undersøkelsene vært konsentrert om byggeskikk og innbo, klesdrakt og tekstiler, teknisk og sosial kultur, arbeiderminner og samisk kultur. Resultater fra studiet i samlingene og undersøkelser i marken har vært publisert i en lang rekke skrifter. Museet har en egen undervisningsavdeling som tar seg av skolebesøk, omvisninger, foredrag og studieringer. Årboken By og Bygd har blitt utgitt siden 1943.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hegard, Tonte: Hans Aall – mannen, visjonen og verket, 1994, isbn 82-7631-023-0
  • Kjellberg, Reidar: Et halvt århundre : Norsk folkemuseum 1894-1944, 1945
  • Tschudi-Madsen, Stephan, red.: På nordmanns vis : Norsk folkemuseum gjennom 100 år, 1993, isbn 82-03-16715-2

Faktaboks

Norsk Folkemuseum
Sektorkode
6100 Statsforvaltningen
Næringskode(r)
91.022 Drift av kulturhistoriske museer; 01.410 Melkeproduksjon på storfe; 68.209 Utleie av egen eller leid fast eiendom ellers

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg