Fra Telemarkstunet.

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Norsk Folkemuseum, kulturhistoriske samlinger og friluftsmuseum på Bygdøy, Oslo, Norges nest største friluftsmuseum.

Blant attraksjonene er Gol stavkirke fra cirka 1200 og flere bygninger fra middelalderen, men tyngdepunktet ligger i 1700- og 1800-tallet. Hus fra bygdene er samlet distriktsvis, om enkelte tun, mens byhusene er gjenreist i gater i «Gamlebyen». Her finnes Norges første stortingssal, Kristiania-bygården Wessels gate 15 fra 1865, hvor leilighetene viser interiører fra de ulike tidsepokene gården var bebodd, og en rekonstruert bensinstasjon fra 1928, bank og postkontor. Innendørs er det faste utstillinger av norske folkedrakter, folkekunst, samisk kultur, barndom og leketøy, samt vekslende utstillinger. På området finner man også Norsk Farmasihistorisk museum og Tannlegemuseet. Det holdes foredrag, folkedans, temadager og omvisninger året rundt.

Norsk Folkemuseum er en egen stiftelse som finansieres delvis ved inngangspenger og private gaver, delvis ved bidrag fra staten, Oslo kommune, Akershus fylke og andre fylker, kommuner og institusjoner. Museet støttes av en venneforening med cirka 2000 medlemmer. Direktør fra 2001 er Olav Aaraas.

Norsk Folkemuseum ble stiftet 1894 av Hans Jacob Aall. Museet åpnet i 1896 i en leilighet i Oslo, og i 1902 foregikk overflyttingen til Bygdøy, hvor de første gamle hus i friluftsmuseet var blitt gjenreist et par år tidligere, på en tomt som var nabo til kong Oscar 2s samlinger (grunnlagt i 1881) på Bygdøy kongsgårds grunn. Disse samlingene, med blant annet Gol stavkirke, ble innlemmet i Norsk Folkemuseum i 1907, og etter senere utvidelser har museet et areal på cirka 140 mål.

Norsk Folkemuseum har i årenes løp overtatt viktige samlinger fra Universitetets oldsaksamling. Den norske avdeling og de samiske samlinger er overført fra Universitetets etnografiske museum, Th. Heftyes samlinger fra Oslo kommune og de norske samlingene fra Nordiska Museet i Stockholm. Thaulowmuseet, Selskapet for Norges Vels landbruksmuseum og Norsk Farmasihistorisk museum ligger også under Norsk Folkemuseum. Da Bogstad stiftelse ble opprettet i 1955, ble den daglige ledelse av stiftelsen lagt under Norsk Folkemuseum.

I 2004 overtok museet også forvaltningen av gårdsbruket og parkarealene på Bygdø kongsgård, utenom hovedbygningen og kongefamiliens private park.

Norsk Folkemuseum har drevet forskning vesentlig av kunsthistorisk og etnologisk art. I de senere år har undersøkelsene vært konsentrert om byggeskikk og innbo, klesdrakt og tekstiler, teknisk og sosial kultur, arbeiderminner og samisk kultur. Resultater fra studiet i samlingene og undersøkelser i marken har vært publisert i en lang rekke skrifter. Museet har en egen undervisningsavdeling som tar seg av skolebesøk, omvisninger, foredrag og studieringer. Årboken By og Bygd har blitt utgitt siden 1943.

  • Hegard, Tonte: Hans Aall – mannen, visjonen og verket, 1994, isbn 82-7631-023-0, Finn boken
  • Kjellberg, Reidar: Et halvt århundre : Norsk folkemuseum 1894-1944, 1945, Finn boken
  • Tschudi-Madsen, Stephan, red.: På nordmanns vis : Norsk folkemuseum gjennom 100 år, 1993, isbn 82-03-16715-2, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.