Faktaboks

Kiel
Etymologi
norrønt kíll ‘smal bukt’
Uttale
ki:l eller kj:il
Ostseekai i Kiel.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Kiel er en by i Tyskland, hovedstaden i delstaten i Schleswig-Holstein. Byen ligger innerst i den 17 km lange Kielfjorden (Kieler Förde). Kiel har 247 500 innbyggere (2018). Utstrekningen til byen er på 119 kvadratkilometer, noe som gir en befolkningstetthet på 2079 innbyggere per kvadratkilometer.

Næringsliv

Kiel er en viktig havneby i regionen for både industri, næringsliv, samferdsel og turisme. Byen var også tidligere en stor marinehavn. Beliggenheten er nær det østre utløpet av Nord-Ostesee-Kanal (Kielkanalen) som er en av verdens mest trafikkerte kanaler. Fergeforbindelsene går til Bagenkop på Langeland, Oslo, Göteborg, Riga, Tallinn og St. Petersburg via Stockholm. Industrien i byen omfatter skipsbygging, blant annet ved Howaldtswerke–Deutsche Werft AG, HDW, som er et av Europas største verft. Videre har Kiel produksjon av maskiner, skipsutstyr, tekstilvarer, elektriske og fotografiske artikler. Lufthavnen i byen heter Holtenau.

Kultur og utdanning

Byen er sete for Christian-Albrechts-universitetet, grunnlagt i 1665, med omtrent 20 000 studenter, og Norsk-Tysk Studiesenter, pedagogisk høyskole, ingeniørskole og en rekke andre høyere læresteder og forskningssentre, blant annet Institut für Weltwirtschaft og Institut für Meereskunde. Byen er videre et betydelig seilsportsenter, med den berømte seilbåtregatta Kieler Woche i juni.

Historie

Kiel fikk byrettigheter i 1242, og ble hansaby i 1284. I perioden 1721–1773 residerte hertugene av Holstein-Gottorp her. I årene 1773–1864 tilhørte byen det danske monarkiet. Matrosoppstanden i Kiel innledet revolusjonen i 1918.

Tallrike flyangrepene under andre verdenskrig ødela en tredjedel av boligene og Kiels få historiske bygninger. Hovedkirken St. Nikolai er gjenoppbygd, utenfor finnes en skulptur av Ernst Barlach. Også marinehavnen og skipsverftene ble sterkt skadet under krigen.

Blant byens nyere bygninger hører rådhuset fra 1911 med et 106 meter høyt utsiktstårn, utstillingshallen Ostseehalle (1950) og Sportsforum (1970–1977). I Laboe, 15 km nord for sentrum, ligger Laboe Marine-Ehrenmal, et 85 m høyt monument reist til minne om sjømenn som omkom under første verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg