Nordre Aker

Nordre Aker, bydel i Oslo opprettet 1. januar 2004 i forbindelse med bydelsreformen, 13,6 km2 med 50 603 innb. (2016). Bydelen består av de tidligere bydelene Sogn og Grefsen-Kjelsås med tillegg av Blindern og Ullevål Hageby fra tidligere bydel St. Hanshaugen-Ullevål og Gaustad fra tidligere bydel Vinderen. Bydelen strekker seg fra indre by i sør til Nordmarka i nord og ligger på begge sider av Akerselva. Den går fra Sognsvann/Sognsvannsbekken i vest til Grefsenkollen i øst.

Boligbebyggelsen domineres av småhusbebyggelse; næringsvirksomhet vesentlig i Nydalen sentralt i bydelen og Gaustadområdet i vest (Universitetet på Blindern, forskningsinstitusjoner og Rikshospitalet). Det har skjedd en betydelig utbygging av både næringsvirksomhet og boligbygging i Nydalen siden siste halvdel av 1990-tallet.

T-baneforbindelser fører fra bydelens vestre og sentrale deler (Sognsvannsbanen og Sentrumsringen) til Sentrum; de østre delene av bydelen dekkes av sporvogn og buss. Gjøvikbanen følger stort sett Akerselva gjennom bydelen; stasjoner på Grefsen, i Nydalen og på Kjelsås.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg