Nordre Aker, bydel i Oslo opprettet 1. januar 2004 i forbindelse med bydelsreformen, 13,6 km2 med 50 603 innb. (2016). Bydelen består av de tidligere bydelene Sogn og Grefsen-Kjelsås med tillegg av Blindern og Ullevål Hageby fra tidligere bydel St. Hanshaugen-Ullevål og Gaustad fra tidligere bydel Vinderen. Bydelen strekker seg fra indre by i sør til Nordmarka i nord og ligger på begge sider av Akerselva. Den går fra Sognsvann/Sognsvannsbekken i vest til Grefsenkollen i øst.

Boligbebyggelsen domineres av småhusbebyggelse; næringsvirksomhet vesentlig i Nydalen sentralt i bydelen og Gaustadområdet i vest (Universitetet på Blindern, forskningsinstitusjoner og Rikshospitalet). Det har skjedd en betydelig utbygging av både næringsvirksomhet og boligbygging i Nydalen siden siste halvdel av 1990-tallet.

T-baneforbindelser fører fra bydelens vestre og sentrale deler (Sognsvannsbanen og Sentrumsringen) til Sentrum; de østre delene av bydelen dekkes av sporvogn og buss. Gjøvikbanen følger stort sett Akerselva gjennom bydelen; stasjoner på Grefsen, i Nydalen og på Kjelsås.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.