Sandvika (Bærum)

Sandvika 1933.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sandvika stasjon 1912.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Sandvika er en by og administrasjonssenter i Bærum kommune i Viken fylke. Sandvika utgjør sammen med Valler et delområde med tilsammen 4742 innbyggere (2005). Sandvika har bystatus fra 2003.

Faktaboks

Etymologi

vik ved sandstrekningen ved Sandvikselvas munning

Bosetning

Sandvika har både eldre bebyggelse og moderne leilighetskomplekser.

Næringsliv

I Sandvika er regional og lokal varehandel, konsulentvirksomhet og industri er viktigste næringsveier. Sandvika Storsenter er Norges største kjøpesenter. Det ligger ved Kjørbokollen og har 3,3 milliarder kroner i årlig omsetning (2018). Viktigste industrigrener er jern- og metallvare- og elektroteknisk industri.

Samferdsel

Sandvika stasjon på Drammenbanen åpnet i 1872, renovert i 2017 og betjente 20 millioner passasjerer i 2018. Dobbeltsporet jernbane på Askerbanen åpnet i 2005 og senere forlenget til Lysaker. Ringeriksbanen skal påbegynnes i 2019. E 18 og E 16 møtes i Sandvika, og dette trafikknutepunktet er planlagt å legges i tunnel fra 2022.

Offentlige kontorer

I Sandvika ligger kontorer for Asker og Bærum politikammer, arbeidskontoret for Asker og Bærum, Asker og Bærum herredsrett og kommunalt administrasjonsbygg fra 1990.

I Sandvika nord finnes eldre villabebyggelse med Malmskrivergården, som tidligere var et stasjonssted og nå vernet som kulturminne. Ved denne eldre bebyggelsen skal det føres opp moderne kontor- og boligblokker.

Nord for Sandvika sentrum ligger flere viktige helseinstitusjoner som Sykehuset Asker og Bærum HF, Statens senter for epilepsi, Emma Hjorths-området med arbeidsplasser og fritidsaktiviteter for blant annet psykisk utviklingshemmede, Martina Hansens Hospital (ortopedisk sykehus) og videregående skoler.

Navn

Navnet Sandvika sikter til sandstrekningen ved Sandvikselvas munning.

Litteratur

  • Jacobsen, Jacob: Sandvika i Bærum. 1979.
  • Nyboe Nettum,Rolf: Det Sandvika som forsvant. 1994.
  • Sars, Michael: Selskabet for Sandvikens Vel gjennom 90 år. 1986.

Kart

Sandvika
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg