Faktaboks

Sandvika
Etymologi

vik ved sandstrekningen ved Sandvikselvas munning

Kommunegården Sandvika/Bærum
Kommunegården Sandvika/Bærum
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Sandvika 1933
Sandvika 1933
Av /Oslo Museum.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Sandvika stasjon 1912
Sandvika stasjon 1912
Av /Oslo Museum.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sandvika er en by og administrasjonssenter i Bærum kommune i Akershus fylke. Sandvika har bystatus etter kommunalt egenvedtak i 2003.

Bosetning

Sandvika har både eldre bebyggelse og moderne leilighetskomplekser. Tettstedet tilhører Stor-Oslo og har 115 543 innbyggere (2021).

Historikk

Bosettingen i Sandvika kan knytes til Nesøygodset i middelalderen. Jordbruk og fiske gav i tillegg til kalk, jernmalm og tømmer et rikt næringsgrunnlag. Sandvika var ei viktig havn for utskipning av varer spesielt til Oslo, og på vinteren ble varene slept på isen over Oslofjorden.

Sandvika stasjon sto ferdig i 1872 og utbygging av industri tok seg opp med Sandviken kalkfabrik og teglverk i 1871, Sandvikens Blikvarefabrik i 1888 og Victoria Linoleumsfabrikk i 1898. Industrien er borte i dag, men Sandvika er fortsatt et viktig handelssentrum.

Næringsliv

I Sandvika er regional og lokal varehandel, konsulentvirksomhet og industri er viktigste næringsveier. Sandvika Storsenter ved Kjørbokollen er Norges største kjøpesenter. Viktigste industrigrener er jern- og metallvare- og elektroteknisk industri.

Samferdsel

Sandvika stasjon på Drammenbanen åpnet i 1872. Stasjonen består av tre generasjoner jernbanestasjoner. Stasjonsmiljøet i sveitserstil fra 1872 er sammenbygd med to godshus. Stillverket med heishus fra 1923 er en del av stasjonsmiljøet som kom etter ombyggingen til normalspor i 1917. Tredje generasjon stasjonsmiljø er dagens billettkontor, kiosk, kafé og forretninger under skinnegangen som kom i 1993 samtidig med tilretteleggingen av Otto Sverdrups plass og bussterminalen.

Stasjonen ble renovert i 2017 og betjente 20 millioner passasjerer i 2018. Dobbeltsporet jernbane på Askerbanen åpnet i 2005 og senere forlenget til Lysaker. E18 og E16 møtes i Sandvika.

Offentlige kontorer

I Sandvika ligger kontorer for Asker og Bærum politikammer, arbeidskontoret for Asker og Bærum, Asker og Bærum herredsrett og kommunalt administrasjonsbygg fra 1990.

I Sandvika nord finnes eldre villabebyggelse med Malmskrivergården, som tidligere var et stasjonssted og nå vernet som kulturminne.

Nord for Sandvika sentrum ligger flere helseinstitusjoner som Sykehuset Asker og Bærum HF, Statens senter for epilepsi, Emma Hjorths-området med arbeidsplasser og fritidsaktiviteter for blant annet psykisk utviklingshemmede, Martina Hansens Hospital (ortopedisk sykehus) og videregående skoler.

Kultur

Sandvika har et rikt kulturliv med kino, teater og musikkarenaer.

Navn

Navnet Sandvika sikter til sandstrekningen ved munningen av Sandvikselva.

Kart

Sandvika
Sandvika
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jacobsen, Jacob: Sandvika i Bærum. 1979.
  • Nyboe Nettum,Rolf: Det Sandvika som forsvant. 1994.
  • Sars, Michael: Selskabet for Sandvikens Vel gjennom 90 år. 1986.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg