Ullevaal Stadion

Ullevaal stadion under en vennskapskamp mellom Norge og Portugal.

Ullevaal Stadion. Bilde fra åpningen av anlegget i 1926. Kronprins Olav tar avspark. Til høyre hans adjutant Nicolai Ramm Østgaard (tidligere Lyn-spiller). Til venstre på bildet sees Lyn-spilleren Gunnar Andersen og Jens Taasen, som skaffet til veie tomten som stadionet ble lagt på.

.

Artikkelstart

Ullevaal Stadion i Oslo er Norges største fotballarena. Den åpnet først i 1926, opprinnelig med plass til om lag 35 000 tilskuere. Den har blitt ombygd flere ganger; etter ombygging og modernisering i 1998 er publikumskapasiteten om lag 25 000.

Ullevaal Stadion er hjemmebane for Vålerenga og landslaget, frem til 2009 også for Lyn. Cupfinalen for menn har vært spilt fast på Ullevaal siden 1948; før det var det cupfinale her i 1933, 1935 og 1940.

Eiere

Den eies av et aksjeselskap med Norges Fotballforbund som hovedaksjonær. Opprinnelig var anlegget eid av Ski- og Fotballklubben Lyn; Fotballforbundet kom inn på eiersiden i 1960, og Lyn solgte seg helt ut i 2007.

Annen bruk

Ullevaal stadion har også vært brukt som konsertarena, blant annet har a-ha spilt her. Tidligere ble anlegget også benyttet til andre idretter, blant annet friidrett, turn, boksing og motorsykkel. Under NM på ski i 1958 var Ullevaal start- og innkomstarena for 50 km.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg