Utsikt mot Follobanens 600 meter lange betongtunnel, som går under Middelalderparken i Oslo.
Bane Nor.
Tresporshallen i Ekebergåsen har et spenn på 33 meter og en høyde på 17 meter. Her samles dobbeltsporene og sporet for inngående Østfoldbane.
/Bane Nor.

Follobanen er jernbanestrekningen med dobbeltspor mellom Oslo S og Ski. Banen er 22 kilometer lang og går 20,6 kilometer gjennom Blixtunnelen, Norges lengste jernbanetunnel.

Blixtunnelen

Blixtunnelen er oppkalt etter jernbanearkitekten Peter Andreas Blix og kommer i nord ut ved Oslo sentralstasjon der de nye jernbanesporene går i betongkulvert under den fredede Middelalderparken. Denne traséen er valgt etter samarbeid med blant andre Riksantikvaren og Oslo kommune.

Det meste av tunnelen er laget ved hjelp av boring med fire tunnelboremaskiner. Tunnelen har to separate løp og den utborede fjellmassen er tatt ut av fjellet ved Åsland i Oslo. Mye av dette skal gjenbrukes som byggegrunn for en ny bydel i Oslo sør. Mellom de to tunnelløpene er det 55 tverrforbindelser med rømningsvei videre ut til sikkert område.

Den gamle Østfoldbanen har for det inngående sporet til Oslo S fått en egen tunnel, Kongshavntunnelen.

Kjøretid

Hastigheten på Follobanen er beregnet til 250 kilometer i timen. Det betyr at kjøretiden mellom Oslo S og Ski er halvert til om lag elleve minutter. Banen er et viktig ledd i oppdateringen av intercity-trafikken og trafikken mot Sverige sørover fra Oslo.

For Follo-området, ikke minst rundt Ski, vil banen og den reduserte reisetiden føre til økt boligbygging og bosetting. Den eksisterende Østfoldbanen vil betjene lokaltrafikken over Nordstrand, Kolbotn og Oppegård til Ski og vil få langt bedre kapasitet.

Kostnader og fremdrift

Follobanen ble opprinnelig lansert i 2006 med en kostnadsramme på vel 11 milliarder kroner, men ble til slutt Norges dyreste samferdselsprosjekt med en kostnad rundt 36 milliarder kroner.

Et omfattende planarbeid ble gjort i 2013/2014, og anleggsarbeidet startet i 2015 med beregnet ferdigstillelse i 2021. Da en av underleverandørene gikk konkurs, ble banen et år forsinket.

Den offisielle åpningen ble foretatt av kong Harald 12. desember 2022, men på grunn av teknisk feil og brann i deler av det elektriske anlegget måtte trafikken stanses etter noen dager. Utbedringsarbeidet med etterfølgende testkjøring tok nær tre måneder, og mandag 6. mars 2023 var alt klart og trafikken satt i gang igjen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg