Vikingskipshuset på Bygdøy

Vikingskipshuset.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gokstadskipet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Vikingskipshuset på Bygdøy, museumsbygning i Oslo tegnet av Arnstein Arneberg etter arkitektkonkurranse 1914, tilhører Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo og rommer skipsfunn fra vikingtiden. Avdelingen som rommer Osebergskipet ble åpnet 1926, fløyene med Gokstadskipet og Tuneskipet 1932, vestibylen og fløyen med gjenstandene fra Osebergskipet 1954 (samme ark.).

Osebergskipet er ca 21,5 m langt, ble gravd ut i Slagen i Vestfold 1904, det rikeste av gravfunnene fra vikingtiden i Norge. Skipet er bygd omkring år 820 av utsøkte eikematerialer og gravlagt ca. 834. Stevnene er smykket med dyreornamentikk, og forstavnen er avsluttet med et opprullet ormehode, det eneste «dragehode» bevart fra norsk vikingtid. De to gravlagte kvinnene har fått med seg et rikholdig utstyr – en vogn og tre sleder, fem utskårne «dyrehodestolper», jernbeslåtte kister og skrin m.m. Det er funnet rester av norske og utenlandske tekstiler.

Gokstadskipet er ca 23,5 m langt, ble gravd ut i Sandar i Vestfold 1880. Det er 50 år yngre enn Osebergskipet. Fartøyet er bygd av eik, med en solid mastkonstruksjon og med 32 årer. Gokstadhøvdingens gravgods har bestått av tre småbåter, våpen, hester, hunder, brettspill og to påfugler.

Tuneskipet ble gravd ut i Rolvsøy i Østfold 1867. Skipet er fra ca. 910. Det har vært ca. 20 m langt, men var ikke så godt bevart at det kunne rekonstrueres med sikkerhet. Skipet er forsterket med jernbånd etter utgravningen. Bare få enkle tresaker er bevart av gravgodset.

Alle tre skip har vært forsynt med gravkammer; samtlige har vært plyndret.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg