Faktaboks

Østensjø
Etymologi
norrønt Austansjór, «gården som ligger øst for vannet», det vil si Østensjøvannet
Oppsal
Oppsal ligger i bydel Østensjø.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Østensjø er en administrativ bydel i Oslo, opprettet i forbindelse med bydelsreformen i 2004. Bydelen har et areal på 12,2 kvadratkilometer med 50 924 innbyggere (2022).

Bebyggelse

Bydel Østensjø ligger i ytre by sør og består av de tidligere bydelene Manglerud, Bøler og Østensjø med tillegg av en del av Trasop fra tidligere bydel Hellerud helt i nordøst. Bydelen ligger mellom E6 og Østmarka og strekker seg fra Ljanselva i sør til skrenten ned mot Alnaelva i nord. Sentralt i bydelen ligger den vernede innsjøen Østensjøvannet.

Boligområdene domineres av drabantbybebyggelse fra 1950-årene og fremover (blant annet Oppsal, Bøler, Bogerud og Manglerud), men bydelen har likevel en rekke småhusområder innimellom, blant annet på Abildsø. Næringsvirksomhet finnes blant annet på Ryen i vest og Skullerud i sør.

Samferdsel

E6 er bydelens eneste større gjennomfartsvei; den fører langs det meste av vestgrensen. Andre viktige veier er Ytre Ringvei helt i øst og Østensjøveien sentralt i bydelen. Av skinnegående kollektivforbindelser merkes T-banene til sentrum fra henholdsvis Ryen/Manglerud (Lambertseterbanen) i nordvest og fra Mortensrud (Østensjøbanen) gjennom hele den østlige delen av bydelen; de to banene løper sammen på Brynseng ved bydelsgrensen i nord.

Historikk

Bydelen har navn etter Østensjø gård, som er godt bevart. Det samme er den fredede gården Nordre Skøyen helt nord i bydelen, med våningshus fra 1700 bygd på en steinkjeller fra 1200-tallet. Nordre Skøyen benyttes i dag som samfunnshus.

Politikk

Ved kommunevalget i 2019 gikk Arbeiderpartiet tilbake fra 38,7 prosent (i 2015) til 25,7 prosent av stemmene. Høyre fikk 21,9 prosent, Miljøpartiet De Grønne 12,2 prosent og SV 11,8 prosent.

Kart

Østensjø
Østensjø
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg