Østensjø, administrativ bydel i Oslo opprettet i forbindelse med bydelsreformen 2004, 12,2 km2 med 49 911 innb. (2016). Bydelen ligger i ytre by sør og består av de tidligere bydelene Manglerud, Bøler og Østensjø med tillegg av en del av Trasop fra tidligere bydel Hellerud helt i nordøst. Bydelen ligger mellom E 6 og Østmarka og strekker seg fra Ljanselva i sør til skrenten ned mot Alnaelva i nord. Sentralt i bydelen ligger den vernede innsjøen Østensjøvannet. Boligområdene domineres av drabantbybebyggelse fra 1950-årene og fremover (bl.a. Oppsal, Bøler, Bogerud og Manglerud), men bydelen har likevel en rekke småhusområder innimellom. Næringsvirksomhet på bl.a. på Ryen i vest og Skullerud i sør.

E 6 er bydelens eneste større gjennomfartsvei; den fører langs det meste av vestgrensen. Andre viktige veier er Ytre Ringvei helt i øst og Østensjøveien sentralt i bydelen. Av skinnegående kollektivforbindelser merkes T-banene til Sentrum fra henholdsvis Ryen/Manglerud (Lambertseterbanen) i nordvest og fra Mortensrud (Østensjøbanen) gjennom hele den østlige delen av bydelen; de to banene løper sammen på Brynseng ved bydelsgrensen i nord.

Bydelen har navn etter Østensjø gård, som er godt bevart; det samme er den fredede gården Nordre Skøyen helt nord i bydelen med våningshus fra 1700 bygd på en steinkjeller fra 1200-tallet. Nordre Skøyen benyttes i dag som samfunnshus.

Navnet kommer av norrønt Austansjór, 'gården som ligger øst for vannet', dvs. Østensjøvannet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.