Østensjø

Østensjø, administrativ bydel i Oslo opprettet i forbindelse med bydelsreformen 2004, 12,2 km2 med 49 911 innb. (2016). Bydelen ligger i ytre by sør og består av de tidligere bydelene Manglerud, Bøler og Østensjø med tillegg av en del av Trasop fra tidligere bydel Hellerud helt i nordøst. Bydelen ligger mellom E 6 og Østmarka og strekker seg fra Ljanselva i sør til skrenten ned mot Alnaelva i nord. Sentralt i bydelen ligger den vernede innsjøen Østensjøvannet. Boligområdene domineres av drabantbybebyggelse fra 1950-årene og fremover (bl.a. Oppsal, Bøler, Bogerud og Manglerud), men bydelen har likevel en rekke småhusområder innimellom. Næringsvirksomhet på bl.a. på Ryen i vest og Skullerud i sør.

E 6 er bydelens eneste større gjennomfartsvei; den fører langs det meste av vestgrensen. Andre viktige veier er Ytre Ringvei helt i øst og Østensjøveien sentralt i bydelen. Av skinnegående kollektivforbindelser merkes T-banene til Sentrum fra henholdsvis Ryen/Manglerud (Lambertseterbanen) i nordvest og fra Mortensrud (Østensjøbanen) gjennom hele den østlige delen av bydelen; de to banene løper sammen på Brynseng ved bydelsgrensen i nord.

Bydelen har navn etter Østensjø gård, som er godt bevart; det samme er den fredede gården Nordre Skøyen helt nord i bydelen med våningshus fra 1700 bygd på en steinkjeller fra 1200-tallet. Nordre Skøyen benyttes i dag som samfunnshus.

Navnet kommer av norrønt Austansjór, 'gården som ligger øst for vannet', dvs. Østensjøvannet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg