Oppsal ligger i bydel Østensjø.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Østensjø er en administrativ bydel i Oslo, opprettet i forbindelse med bydelsreformen i 2004. Bydelen har et areal på 12,2 kvadratkilometer med 49 968 innbyggere (2018).

Faktaboks

Etymologi
norrønt Austansjór, «gården som ligger øst for vannet», det vil si Østensjøvannet

Bebyggelse

Bydel Østensjø ligger i ytre by sør og består av de tidligere bydelene Manglerud, Bøler og Østensjø med tillegg av en del av Trasop fra tidligere bydel Hellerud helt i nordøst. Bydelen ligger mellom E6 og Østmarka og strekker seg fra Ljanselva i sør til skrenten ned mot Alnaelva i nord. Sentralt i bydelen ligger den vernede innsjøen Østensjøvannet.

Boligområdene domineres av drabantbybebyggelse fra 1950-årene og fremover (blant annet Oppsal, Bøler, Bogerud og Manglerud), men bydelen har likevel en rekke småhusområder innimellom, blant annet på Abildsø. Næringsvirksomhet finnes blant annet på Ryen i vest og Skullerud i sør.

Samferdsel

E6 er bydelens eneste større gjennomfartsvei; den fører langs det meste av vestgrensen. Andre viktige veier er Ytre Ringvei helt i øst og Østensjøveien sentralt i bydelen. Av skinnegående kollektivforbindelser merkes T-banene til sentrum fra henholdsvis Ryen/Manglerud (Lambertseterbanen) i nordvest og fra Mortensrud (Østensjøbanen) gjennom hele den østlige delen av bydelen; de to banene løper sammen på Brynseng ved bydelsgrensen i nord.

Historikk

Bydelen har navn etter Østensjø gård, som er godt bevart. Det samme er den fredede gården Nordre Skøyen helt nord i bydelen, med våningshus fra 1700 bygd på en steinkjeller fra 1200-tallet. Nordre Skøyen benyttes i dag som samfunnshus.

Politikk

Ved kommunevalget i 2019 gikk Arbeiderpartiet tilbake fra 38,7 prosent (i 2015) til 25,7 prosent av stemmene. Høyre fikk 21,9 prosent, Miljøpartiet De Grønne 12,2 prosent og SV 11,8 prosent.

Kart

Østensjø
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg