Røa

Snargangen på Røa i Oslo.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Røa er et boligstrøk i bydel Vestre Aker i Oslo. Røa ligger nordvest i den bymessige bebygde delen av Oslo, mellom Ullernåsen i sør og Bogstadvannet i nord, og med grense mot Bærum i vest.

I sør ligger Husebyskogen med USAs ambassade og Gardeleiren (tidligere også Forsvarets overkommando), i nord landets første golfbane (Bogstad). Ved Røa stasjon på Røabanen er det forretnings- og servicesenter. Her har det i de senere år skjedd en betydelig fortetning.

Historie

Dette var tidligere et jordbruksområde som hadde mølle og sagbruk på 1800-tallet, utparsellert fra tidlig på 1900-tallet. Utbyggingen av boliger skjøt fart i 1920-årene, og området var en etablert forstad da Røabanen kom i 1935. Strøket var, og er fortsatt, hovedsakelig bebygd med småhus, men en del rekkehus og boligblokker er oppført etter krigen.

Røa kirke ble innviet i 1939. Sognet ble utskilt fra Ullern i 1957 og omfatter også Sørkedalen og den vestlige del av Nordmarka til bygrensen.

I perioden 1988–2004 var Røa også en egen administrativ bydel, som ble del av bydel Vestre Aker ved bydelsreformen i 2004. Den tidligere bydelen Røa var 3,1 km2 og hadde et folketall ved nedleggelsen på 21 435 innbyggere.

Navnet er etter Rød-gårdene (opprinnelig Rud) kommer av norrønt rud, 'rydning'.

Kart

Røa
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg