Oslo Konserthus.

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Oslo Konserthus, innviet i 1977, er hjem for Oslo-Filharmonien og i tillegg benyttet til mange forskjellige typer musikk. Direktør siden 2014 er Jørgen Roll.

Oslo Konserthus er bygget etter tegninger av den svenske arkitekten Gösta Åbergh, og ligger i bydelen Vika. Bygningen står på søyler over parkeringen, og har en tilnærmet trekantet grunnplan. Vestibylen i to etasjer er bygget som en bro over Munkedamsvegen. Fasadene er kledd med polert tolgagranitt. Innvendig er tak og vegger dekket med hvit marmor og med plater finert med søramerikansk mahogni. Gulvene har parkett i merbau fra Malaysia.

Huset har to konsertsaler. Den store salen har 1404 (1534) sitteplasser, et hydraulisk regulerbart, 230 m2 stort podium, og et orgel med 90 stemmer. Den lille salen har 266 sitteplasser og en automatisk styrt mobil stoltribune.

Planleggingen av konserthuset ble en svært lang prosess. Spørsmålet ble aktualisert da Filharmonisk Selskap ble stiftet i 1919, og Oslo kommune etablerte da et konserthusfond.

Nye planer for et konserthus ble fremlagt i 1952 av en hovedkomité for musikklivet, og førte til at kommunen dannet en konserthuskomité. En arkitektkonkurranse ble vunnet av Gösta Åbergh.

Selskapet Oslo Konserthus A/S ble stiftet 1966 for å stå for byggingen, som ble finansiert av Oslo kommune med et statlig bidrag.

Oslo Konserthus åpnet 22. mars 1977 med Oslo-Filharmonien og norsk musikk på programmet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.