Oslo Konserthus

Oslo Konserthus

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Oslo Konserthus er et konserthus i Oslo som er er hjem for Oslo-Filharmonien og i tillegg blir benyttet til mange forskjellige typer musikk. Det ble innviet i 1977. Direktør siden 2014 er Jørgen Roll.

Oslo Konserthus er bygget etter tegninger av den svenske arkitekten Gösta Åbergh og ligger i bydelen Vika. Bygningen står på søyler over parkeringen og har et tilnærmet trekantet grunnplan. Vestibylen i to etasjer er bygget som en bro over Munkedamsvegen. Fasadene er kledd med polert tolgagranitt. Innvendig er tak og vegger dekket med hvit marmor og med plater finert med søramerikansk mahogni. Gulvene har parkett i merbau fra Malaysia.

Huset har to konsertsaler. Den store salen har 1404 (1534) sitteplasser, et hydraulisk regulerbart, 230 m2 stort podium og et orgel med 90 stemmer. Den lille salen har 266 sitteplasser og en automatisk styrt mobil stoltribune.

Historikk

Planleggingen av konserthuset ble en svært lang prosess. Spørsmålet ble aktualisert da Oslo-Filharmonien (daværende Filharmonisk Selskaps Orkester) startet opp i 1919, og Oslo kommune etablerte da et konserthusfond.

Nye planer for et konserthus ble fremlagt i 1952 av en hovedkomité for musikklivet og førte til at kommunen dannet en konserthuskomité. En arkitektkonkurranse ble vunnet av Gösta Åbergh.

Selskapet Oslo Konserthus A/S ble stiftet i 1966 for å stå for byggingen, som ble finansiert av Oslo kommune med statlig bidrag.

Oslo Konserthus åpnet 22. mars 1977 med Oslo-Filharmonien og norsk musikk på programmet. Dirigenter var Okko Kamu og Øivin Fjeldstad.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Magiske øyeblikk. Oslo konserthus 1977–2017. Oslo. Dinamo forlag, 2017

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg